Keresés
Close this search box.
Popslágereket játszottunk saját számokkal fűszerezve. Később megalapítottuk a zenekart: Attila és Robi, Karesz előző együtteséből, az S.C.901-ből csatlakozott.

A kiterjedt baráti kör továbbra is igényli a FAC zenéjét.

Fifty AcousticMeséljetek kicsit a kezdetekről! Mikor kezdtetek el együtt zenélni, illetve hogyan jött létre ez a mostani felállás?

Születésnapokon, baráti összejöveteleken léptünk fel először (Kokó és Péter) akusztikus felállásban. Popslágereket játszottunk néhány saját számmal fűszerezve. Később a sikeren felbuzdulva és a baráti társaság unszolására, régi barátunkkal, Karesszal megalapítottuk a zenekart: Attila és Robi, Karesz előző együtteséből, az S.C.901-ből csatlakozott hozzánk.

Kik a tagok most? Milyen hangszereken játszanak?

2016 decemberében lett teljes a Fifty Acoustic (FAC):

 • Debreczeni Károly – elektromos és akusztikus dob
 • Drexler Róbert – basszusgitár, vokál
 • Kovács István (Kokó) – akusztikus gitár, ritmusgitár, vokál
 • Szalay Péter – ének, akusztikus gitár
 • Vékony Attila – szólógitár, vokál

Mit gondoltok, mennyire nehéz ma érvényesülnie, ismertté és elismertté válnia egy zenekarnak? Mennyire nehéz elindulni?

A kiterjedt baráti kör továbbra is igényli a FAC zenéjét, ezért rendszeresen hívnak is bennünket. Komoly ismertséget elérni, rajongótábort kialakítani viszont sokkal nehezebb feladat, annak ellenére is hogy fellépéseinken sikert aratunk.

Ahhoz, hogy zenénk bekerüljön a rádióba vagy felkapottabb helyeken tudjunk játszani, egy jó kapcsolatokkal rendelkező menedzserre és a zenekar részéről sokkal több befektetett energiára lenne szükség. Ez utóbbira nem fektettünk eddig hangsúlyt, mivel a FAC hobbizenekarként működik.

Fifty Acoustic énekesTi hol kezdtétek? Hol léptetek fel eleinte?

A Nagy Gaby Zenestúdió évadzáró koncertjén léptünk fel először a Cédrus sörözőben, majd vállalati karácsonyi partin nyomtuk a talpalávalót 2016 végén. Aztán privát összejöveteleken és kisebb budapesti klubokban játszottunk, illetve játszunk azóta is.
Többször felléptünk barátainkkal az Időutazó Rock Banddal.

Manapság milyen gyakran léptek fel, illetve milyen rendezvényeken?

Minden felkérésnek igyekszünk eleget tenni: ez körülbelül évi 10-12 fellépést jelent. Fesztiválon, falunapon léptünk fel az utóbbi időben, valamint számos szórakozóhelyen igyekeztünk megteremteni a könnyed kikapcsolódást biztosító jó hangulatot, mint például:

 • Muflon Jazz Udvar, Kapolcs
 • V2 Pub, Párkány
 • Legenda sörfőzde, Budapest
 • Yes Pub, Budapest
 • Műhely pub, Budapest
 • Rocktogon, Budapest
 • Falunap, Hárskút

Melyik stílus áll a legközelebb a zenétekhez, a dalaitokhoz?

A stíluskategóriákkal nem foglalkozunk, az biztos, hogy rockos/bluesos alapokra helyezzük a dalainkat. Mára már van egy folyamatosan bővülő, több mint egyórás saját dalokból összeállított műsorunk. Ezen kívül egy kb. két órás, főleg magyar feldolgozás számokból álló repertoárunk, melyből igény szerinti műsort állítunk össze. Ízelítőt találhattok az alábbi linken: facebook.com/FiftyAcoustic/

Fifty Acoustic logóKi a célközönségetek?

Állandó, hűséges közönségünk a kiterjedt baráti társaság, de a különböző stílusban írt számok miatt szinte mindenki megtalálhatja a neki igazán tetsző dalt.

A közös zenélés mellett a zenei élmény átadására is nagy hangsúlyt fektet a Fifty Acoustic. Idén ősszel immár második alkalommal szerveztük meg zenekari táborunkat a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban. A Központ remek lehetőséget nyújt a rajongókkal való találkozásra, baráti zenekarok meghívására és ezáltal a különböző zenei stílusok megismertetésére, terjesztésére.

Melyek azok a zenekarok, amik hatással voltak a zenétekre, a stílusotokra?

Mindegyikőnk különböző előadókat kedvel a metáltól kezdve a blueson át az érzelmesebb akusztikus dalokig. Eric Clapton-tól kezdve, a Piramison, Eddán, Jason Mraz-on át, egészen a mai alternatív zenékig, sok magyar és külföldi együttes volt hatással ránk. Ezért lehetséges az, hogy a Fifty Acoustic dalai is sokféle stílusban születnek. Nálunk inkább a dalok születésének pillanata, az akkori érzések adják meg a stílust, ami lehet egy kesergő blues, reggae, vagy egy vidám rock and roll.

Ti milyen zenéket hallgattok, mi az, ami nem maradhat le az mp3 lejátszóról, telefonról?

Közhelynek tűnhet, de azt a muzsikát kedveljük, melyet élőben is ugyanolyan minőségben hallhatunk, mint a lemezeken, Sting, Suzanne Vega, Roger Waters vagy Hobó jó példa erre. De persze a nagy ”öregek” sem maradhatnak ki, mint a Dire Straits, Pink Floyd, Deep Purple, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana.

Hogy jön létre egy zeneszám? Ki írja a dalszöveget, ki a zenét?

Általában Kokó és Peti hozza a szöveget és a zenei alapot, majd a hangszerének megfelelően mindenki hozzáteszi a saját elképzeléseit, így a végén minden szám közös szerzemény lesz. Volt már arra is példa, hogy gyerekkori barátainktól kaptunk szöveget. Végül ezekből is dalok lettek.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt