Keresés
Close this search box.
Egy legendás zensz távozott közülünk!

Kora délután kaptuk a szörnyű hírt… Zenésztársai közül Deák Bill Gyula és Charlie is részvétét fejezte ki zenésztársa elvesztése miatt.

Életének 69. évében elhunyt Póka Egon, a magyar blues legendás alakja – értesült a Magyar Zene. Úgy tudjuk, súlyos beteg volt. Az MTI később azt közölte: régóta súlyos májproblémákkal küzdő zenész halálhírét Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője megerősítette az MTI-nek.

Póka Egon, teljes nevén Póka Egon Benedek 1953. augusztus 19-én született. Információink szerint keddről szerdára virradó éjszaka halt meg.

Máté Péter-díjas magyar basszusgitáros, zeneszerző, 1978-tól 1993-ig a Hobo Blues Band tagja, 1997-től 2009-ig a P. Mobil tagja, jelenleg a Póka Egon Experience vezetője.

A budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója, igazgatója. Póka Pál állatorvos fia volt.

Diszkográfia

Hobo Blues Band

1980 Középeurópai Hobo Blues

1982 Oly sokáig voltunk lenn

1983 Még élünk

1984 Vadászat (dupla album)

1986 Esztrád

1987 Amerikai ima

1988 Csavargók könyve

1988 Tiltott gyümölcs

1990 Tábortűz mellett

1991 Kocsmaopera

1992 Férfibánat

1993 Kopaszkutya (A Kopaszkutya című film zenéje, 1981-ben betiltották)

P. Mobil

1998 Kutyából szalonna

1999 Színe-java

2009 Mobileum

Díjak, elismerések

Kőbánya díszpolgára (2003)

Blues Patika Életműdíj (2008)

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2012)

Máté Péter-díj (2019)

 

Lánya közösségi oldalán a következő szavakkal búcsúzott:

„Tegnap éjjel alapjaiban változott meg a világ.

Elment egy csodás ember, valakinek egy rock legenda, egy hűséges barát, egy szívvel-lélekkel vezető, egy társ, egy példakép.”

Majd így folytatta:

„Tegnap éjjel elment az Apukám.

A világon téged szeretlek a legjobban,

Legyen neked könnyű a föld.”

 

„Még nem tértem magamhoz a hír hallatán. Nehezen találok szavakat. Hatalmas művész és nagyon jó ember volt. Csodálatos dalokat írt, és a blues műfajban a világ egyik legjobb basszusgitárosa volt”

– mondta el a megrendült Deák Bill Gyula az Indexnek. Charlie-t is lesújtotta a hír: ő az Indexnek nem elcsukló hangon nyilatkozott:

– Sajnos az utóbbi fél évben már nagyon beteg volt. Sokat beszélgettünk telefonon Egonnal. Mindig felemlegette és élete egyik legszebb szakaszának tartotta azokat az időket, amikor a hetvenes években együtt muzsikáltunk.” 

Majd úgy folytatta: „– A legjobb barátom volt… Mit mondhatnék… Én adtam kölcsön az egyik zakómat az esküvőjére, mert ingben akarta végigcsinálni a ceremóniát. Elnézést, most nem megy több. Nagyon sajnálom” – búcsúzott megtörten a barátja.

Zenésztársai közül Borlai Gergő is búcsúzott a legendás zenésztárstól közösségi oldalán.

Egy örökbecsű fradistával kevesebb

„Lelkes szurkolóként régebben sok meccsen kint volt, családi örökségként kapta a Fradizmust. A ‘Tetovált lány’ című dalban hallhattuk az azóta szállóigévé vált sort:

“Csapat csak egy van, Ó a Ferencváros!”

2016-ban egy kaposvári koncertre igyekeztek, amikor egy benzinkúton összefutottunk. Megszólította férjemet, elhangzott a Hajrá Fradi és megalakultunk. Leültünk beszélgetni Hobo, ő, W.úr és én. 

Jó órát dumáltunk, lőttünk egy retro képet, aztán miattunk picit késve is indultak. 

Azóta tartottuk a kapcsolatot. Nyugodj békében, a blues legyen veled!”méltatta őt közösségi posztjában Páncsics Miklós lánya, és Wukovics László felesége, Wukovics-Páncsics Diána.

Politikusi részvétnyilvánítások

A nap folyamán Orbán Viktor, Karácsony Gergely is kinyilvánította részvétét.

Nyugodjék békében!

Borítóképünk forrása Póka Egon Facebook-oldala.

 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Vitorlás kötél

Vitorlás kötélzet: átfogó útmutató (X)

A hajókötélzet megfelelő használata nélkül a vitorlás hajók irányítása és működtetése gyakorlatilag lehetetlen lenne. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a vitorlás kötelek rendszerének alapjait, főbb elemeit, karbantartását, biztonsági előírásait, valamint a megfelelő kötélzet kiválasztását és vásárlását.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt