Keresés
Close this search box.
Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
Azoknak írok akik valóban szeretnék, hogy zenéjüket megismerjék, akik a kritikát is segítségként értékelik (és mellesleg jól zenélnek).

Garázs zeneEgy hete végigböngésztem a Facebook zenei csoportjait és szomorúan tapasztaltam, hogy rengeteg amatőr zenész, zenekar panaszkodik arról, hogy haldoklik a zeneipar, nincs fellépési lehetőség, nem szólhatnak a rádiókban, nem tudnak lemezt kiadni…, azaz nincs bevétel. A meglepetés valójában ezután ért: jó pár hozzászóló profilját végigböngészve nemhogy bemutatkozást, de még zenét sem találtam. Nos, az írás nem nekik szól.

Azoknak írok akik most kezdtek zenélni, szeretnék, hogy zenéjüket megismerjék, akik a kritikát is segítségként értékelik (és mellesleg jól zenélnek), de egyáltalán nem tudják merre is induljanak. Valóban nagyon nehéz érvényesülni egy kis országban, ahol a piaci szereplők nem kockáztathatják meg, hogy ismeretlenek megjelenését be vállalják. (A réteg zenéről már nem is beszélve.)

Az gondolom egyértelmű, hogy minimum egy jó dalt megfelelő minőségben rögzíteni kell. Óránként háromezer forintért igénybe vehető profi stúdió, de ha ez nem megy biztosan találni a közelben (művelődési ház, helyi rádió) olyan személyt aki segíteni tud.  Egy elrontott felvétel jó időre ellehetetleníti a zenekart.

Zene bekapcsLehetőségek

  • Közösségi portál sok van. A Facebook is több lehetőséget kínál, mint amennyit a legtöbben használnak, és ott vannak a többiek: Twitter, Google+, SoundCloud, Myspace, Youtube. (Utóbbira egy kép helyett célszerű minimum egy slide-show.)
  • Jöhet az online (offline) média. A legegyszerűbb megoldás az E-mail küldés bemutatkozással, fotóval elérhetőségekkel. Sok média tartalom hiányban szenved, így örülnek mindennek.
  • Rádiók, televíziók. A legtöbben azt a hibát követik el, hogy rögtön a neves médiákat célozzák. Irdatlan mennyiségű online és vidéki média létezik. (A megjelenéshez szükség lehet jogi nyilatkozatra!)
  • Fellépés. Klubok rendezvényszervezők esetében legtöbbször marad az E-mail, de a vidéki művelődési házak akár telefonon is felhívhatóak, és ha pozitív a hozzáállásuk egy hagyományos postai levél dukál nekik. Érdemes lehet összefogni más zenekarokkal. A legjobb, ha közös fellépések szerveződnek. A saját településén mindenki rendelkezik egy kisebb rajongó táborral. Érdemes egy helyi fellépésre meghívni egy távolabbi zenekart, aki viszonozza a meghívást. Máris lehet terjeszkedni.
  • Pályázatok. Vannak. Fellépésekre, hangfelvételre, videoklip készítésre, hangszer vásárlásra, sőt még működésre is. Érdemes regisztrálni pár pályázati oldalon és felkeresni pár kulturális alapítványt.
  • Kiadók. Már 30 évvel ezelőtt sem kockáztattak. Vinni kell a promóciós költséget és talán bevállalnak egy próba kiadást. A menedzserek és produkciós irodák viszont erőn felül kutatják a zenekarokat; azokból élnek.
  • Hirdetési bevétel. A zene sok emberhez eljut, ez a vállalkozóknak érték.
  • Online bevételek. Ez egy külön szakma, de sokan foglalkoznak vele és nem szükséges (jelentős) induló tőke; jutalékért dolgoznak. (A profik “zenei aggregátor” címszóval találhatóak meg. Íme egy ajánlat: dalok.hu.)

Azt megígérem, hogy néhány pályázatról oldalainkon is írni fogunk. Azt is megígérem, hogy aki megkeres minket annak segítünk megjelenni, és nem csak itt. A jó zenére mindig van vevő.

 

 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Fiúk zenekar

Fiúk – Paralízis dal- és klippremier

A földalatti popot játszó Fiúk zenekar új dala egy olyan traumát dolgoz fel, ami az alvásparalízissel jár – sokakban ugyanis ily formában jelenik meg a hétköznapok frusztrációja.

Dresch Quartet

Új kompozíció a Dresch Quartettől

Új kompozíció a Dresch Quartet hamarosan megjelenő Live in London című koncertalbumáról. Március 8-án jelenik meg a Live in London című album.

Teddy Harpo gitárral

Grind by Teddy Harpo

Medve Balázsnak – Teddy Harpo -van már néhány magyar a dal a fiókjában. Népzenei átdolgozások, saját szövegek, de egyelőre az angol számokat játsza.