Keresés
Close this search box.

Ez király volt! – Reményi Ede Kamarazenekar

Reményi Ede Kamarazenekar a Mátyás-templomban
Nagysikerű, teltházas koncertet adott a Reményi Ede Kamarazenekar az egykori koronázó templomban, a Mátyás-templomban.

Több helyszínen ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját a miskolci székhelyű kamaraegyüttes. Az első ilyen, jubileumi koncertre október 1-én, Budapesten került sor, ahol két Mozart-mű, a C-dúr Koronázási mise és a D-dúr templomi szonáta hangzott el, valamint egy ősbemutató részesei is lehettek azok, akik eljöttek a Mátyás-templomba. Most először szólalt meg Lendvai Péter szerzeménye, a Concerto in E.

– Ez egy több darabból álló sorozat része – avat be a szerző –, egyelőre 5 készült el, de tervben van még egy, ami hasonló zenekari apparátusra íródik. Ma este a közönség a concerto-ciklus második darabját hallotta; alaphangja az E, ezért kapta a Concerto in E címet. Három „társát” – a Concerto in D, in Esz, in F – a Reményi Kamarazenekar már bemutatta, most ez volt a negyedik, és hátra van még egy. Alapötletét Bach Brandenburgi versenyei adták: miért ne lehetne ennek mintájára, ezt a formát követve egy concerto-sorozatot írni? – tette fel a kérdést Lendvai Péter.

– Arra gondoltam, hogy az összes alaphangra írok concertót, persze más-más hangszerre. Nagyobb része már megvan, a G és a B hiányzik még a hétfokú hangrendszerből. A ma esti versenymű szólófuvola, csembaló és vonószenekar előadásában szólalt meg. Általánosságban jellemző a concerto-ciklus darabjaira a barokkos hangzás és a három tételes felépítés; kivéve, amit szaxofonra írtam, mert az négy tételből áll – zárta szavait Lendvai Péter zeneszerző.

A Reményi Ede Kamarazenekar 1981-ben alakult Gál Károly hegedűművész vezetésével. Magyarországon kívül az együttes neve számos európai és tengerentúli városban is ismerősen cseng: Ausztria, Németország, Olaszország, Szlovákia, Hollandia, Dél-Korea, Panama, Ecuador, Nicaragua és Florida nagyvárosaiban adott sikeres koncerteket, de a legtöbb hangversenyt Svájcban adta, ahol körülbelül 100 alkalommal lépett színpadra.

Több lemeze is megjelent, és számos neves szólistával koncertezett már az együttes.  2007-ben megkapta Miskolc Város Nívódíját, majd 2017-ben a Reményi Ede Zenei Díjat. Repertoárja a barokk zenétől napjaink muzsikájáig terjed, a klasszikustól a népzenéig, az örökzöld jazz dallamaitól a rock metalig. Fúvós művészek közreműködésével képes akár szimfonikus műveket is műsorára tűzni. Kamarazenei darabokon kívül hallhattunk már tőle szimfóniákat, oratóriumokat, operákat. Minden lehetőséget megragad, hogy határainkon túl is bemutassa a magyar zeneműveket, népszerűsítse kortárs alkotók darabjait, mint pl. Ács Gyula, Lendvai Péter és Orbán György műveit, de feladatának tekinti a fiatal tehetséges muzsikusok támogatását is.

Kautzky Armand a Mátyás-templombanA Mátyás-templomban tartott jubileumi koncerten közreműködött Bódi Zsófia (szoprán), Németh Judit (alt), Boncsér Gergely (tenor), Hámori Szabolcs (basszus), a Budapesti Lantos Kórus (karigazgató: Gerenday Ágnes), Siklósi Tamás (fuvola), Viszlai Dániel (csembaló). Vezényelt: Szarka Tamás. Az est házigazdája Kautzky Armand színművész volt.

Négy további állomása is van a jubileumi koncertsorozatnak. Legközelebb Miskolcon hallható a

Reményi Ede Kamarazenekar.

Bővebb információ a kamarazenekar.hu oldalon található.

(Fotók: Szabó József)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

A Fonogram '24 nyertesei

Ők lettek az idei Fonogram-díj nyertesei

Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram – Magyar Zenei Díjakat. A díjhoz saját nap dukál. így a

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.