Keresés
Close this search box.

Szülinapot ünnepelt a Tisza-tavi Fesztivál – folytatás a Balatonnál

Tisza-tavi fesztivál
Operagálával, koncertekkel, családi nappal, csónakos és kerékpáros túrával ünnepelte tizedik születésnapját a Tisza-tavi Fesztivál a múlt hétvégén Tiszafüreden.

A Magyar Tavak Fesztiválja rendezvénysorozat zászlós hajójának számító Tisza-tavi Fesztivált Debreczeni Ildikó ötlete alapján – és vezetésével – szervezik meg minden év júliusában.

Népszerű művészek adtak koncertet az eltelt időszakban, és a zene mellett kellemes sportprogramok is hívogatták az érdeklődőket. Az egyre népszerűbbé váló eseményhez 2021-ben csatlakozott a Velencei-tó, majd 2022-ben a Balaton. Így jött létre a három tavat összefogó Magyar Tavak Fesztiválja rendezvénysorozat.

Idén júniusban a Velencei-tónál tartott gálaesttel rajtolt az a program, amellyel a Tisza-tavi Fesztivál tizedik születésnapját ünneplik. Július 28-én aztán Tiszafüreden is látványos megnyitóval kezdetét vette a kétnapos mulatság.

Péntek délben a Városháza előtti téren nyitókoncert indította a műsort. Fellépett Miklósa Erika és Rab Gyula operaénekes, zongorán közreműködött Harazdy Miklós. Bemutatót tartottak a Tiszafüredi Mazsorettek és a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar. Délután Csepregi Éva koncertjét hallgatták a rajongók, majd este a Morotva félszigeten került sor a mostanra már hagyománnyá váló TO’PERA gálára. Az est rendezője Novák Péter volt, fellépői pedig Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán, Rab Gyula tenor és a Budapest Jazz Orchestra.

A rászedett kádi c. vígopera előadása a Savaria zenekar és operaénekesek hozták Tiszafüredre
A rászedett kádi c. vígopera előadása a Savaria zenekar és operaénekesek hozták Tiszafüredre

Július 29-én, szombaton a Morotva Kerékpáros Pihenőpark adott otthont a nagyszabású szülinapi partinak. Családi nap, koncertek, főzőverseny, Tour D’Opera kerékpáros és Boat D’Opera csónakos túra kínált kellemes időtöltést. Kézművesek, civil szervezetek, tóparti települések bemutatóit is meg lehetett tekinteni, a hortobágyi csikósok révén pedig megelevenedett az alföldi lovas élet. A főzőversenyre jelentkezőknek idén Petőfi Sándor kedvenc ételét, a székelygulyást kellett megfőzniük, amit – a szakmai zsűri értékelése után – a fesztiválozók is megkóstolhattak.

A nap folyamán fellépett mások mellett Vadkerti Imre, Horti Lilla, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Gregor Bernadett, Dóka Attila, Dívák formáció néven Détár Enikő, Fésűs Nelly, Ladinek Judit, a Savaria Barokk Zenekar, továbbá Varga Katica, Tóth Péter Lóránd, a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar. Este a Csík zenekar és Miklósa Erika közös koncertjével zárult az idei programkínálat zenei része.

Ismét nagy siker volt a délelőtti Tour D’Opera kerékpáros túrára. Ezúttal a bringások elkerekeztek és megtekintették Tiszafüred nevezetességeit. A Kiss Pál Múzeum, a Tariczky Endre régészeti kiállítás, a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház, a Magyarok Nagyasszonya római katolikus templom, a Kormorán Kikötő, a Tiszaörvény környékén folyó ásatás és a Kemény-kastély szerepelt a túra útvonalán.

Csikósok a Tisza-tavi fesztiválon
Csikósok a Tisza-tavi fesztiválon

Délután a Boat D’Opera túra résztvevői csónakkal bejárták a Tiszafüred környéki labirintusokat. A zenés kirándulás folyamán Rab Gyula tenorista énekelt, Szász Szabolcs játszott tangóharmonikán.

Bár a Természet Operaháza- Tisza-tavi Fesztivál kétnapos eseménye befejeződött, még hátra van a balatoni program. Augusztus 26-án Tihanyban kerül megrendezésre a Balatoni Fesztivál, ott zárul majd a Magyar Tavak Fesztiválja idei programja.

Szöveg és fotók: Vona Ildikó

Mindenünk a zene

Friss

Bagossy Brothers BPark

Magyar zenekarok menni Szlovákia

Mégpedig Bagossyék, a Margaret Island és Szabó Balázs a bandájával Felvidéki koncertturnét szervez a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 18. és 31. között, amelynek során

Random Trip - Richard Szoke Photography

Random Trip 15!

Másfél évtizedét eddigi legnagyobb koncertjével ünnepli a zenei projekt A Random Tripet Delov Jávor ütőhangszeres és Dj Q-Cee indította útjára, a produkcióban népszerű sztárelőadók és

Idén is megtartják a Musicum Laudét

Idén is Musicum Laude!

Tehetségeket keres a neves karmester és operarendező! Az énekverseny és mesterkurzus július 13. és 23. között Nagyváradon lesz, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt