Keresés
Close this search box.

Ők kapják az idei Artisjus Előadói és Pedagógusi Díjakat

artisjus-dij
Picture of Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész részesült idén az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására 2022. december 14-én került sor.

A szerzői egyesület olyan előadóművészeket díjazott, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismert el a díjjal, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában.

A szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. Az idei évtől a kortárs magyar irodalom terjesztésének kiemelkedő képviselőit is díjazza az egyesület. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.

Az Artisjus Pedagógusi Díjjal azokat a zenepedagógusokat, valamint magyar nyelv és irodalom tanárokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene, illetve irodalom terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő nemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét és irodalmat.

Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar műveket, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket.

Idén az alábbi pedagógusok és előadók nyerték el a kitüntetést:

Előadóművészi díjak:

Balog József: zongoraművész. Szólistaként és kamarazenészként számos nemzetközi koncert és fesztivál előadója. Zongoraművészi tevékenysége mellett a világ számos nagynevű intézményében tart mesterkurzusokat.

Berényi Bea – Dratsay Ákos fuvoladuó: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt hallgatói, a Kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakgimnáziumának fuvolatanárai, akiknek tanári és művészi pályája, házastársak lévén, a kezdetektől összefonódik. Több, mint ezer koncertet adtak itthon és határainkon túl, többek között Hollandiában, Olaszországban, Finnországban és Indiában. Rendszeres fellépői a Magyar Zeneművészeti Társaság Mini Fesztiváljának, valamint szervezői az Augusztusi Zenei Napok hódmezővásárhelyi koncertsorozatának.

Fekete-Kovács Kornél: zeneszerző, hangszerelő, karmester, trombitaművész. A Budapest Jazz Orchestra alapítója, korábban művészeti vezetője. Jelenleg a Modern Art Orchestra művészeti vezetője, karmestere, zeneszerzője és szólistája, valamint a Fekete-Kovács Kvintett zenekarvezetője, zeneszerzője, szólistája.

Ferenczi György: szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, gitáros. Korábban a Herfli Davidson, a Kápa együttes és a Rodeo zenekar tagja. Jelenleg a Rackajam zenekar frontembere.

Gyüdi Sándor: karmester. A Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karmestere, a Vaszy Viktor Kórus vezető karnagya, valamint a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának óraadó címzetes főiskolai docense.

Havas Judit: beszéd- és előadóművész, irodalomtörténész. Irodalmi estek, monodrámák, rádiós és televíziós műsorok szerkesztője és közreműködője. A Károli Gáspár Egyetem Pedagógiai Karának oktatója.  A Felsőoktatási Intézmények Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyének fővédnöke.

Klenyán Csaba: klarinétművész. A Concerto Budapest szólóklarinétosa, a Ligeti Ensemble, az Umze, a Cimbiózis Quintet és az Új Dimenzió Műhely tagja.

Látó Ferenc, művésznevén Frankie Látó: dzsessz-hegedűs, zeneszerző. Aktív tagja az Eastwing group, Nagy János trió, Free Style Chambre Orchestra, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, Ewiwa trió zenekaroknak.

Oláh Krisztián: zongoraművész, zeneszerző. Az Oláh Krisztián Quartet vezetője, valamint több együttes, többek között a Nagy Emma Quintet, a Karosi Júlia Quartet és Coltrane Legacy aktív tagja.  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola oktatója.

Solti János: dobos, előadóművész, zenetanár. Legismertebb zenekarai a Generál, Locomotiv GT, Hobo Blues Band, Tátrai Band, Budapest Big Band, Things, In-Line, Magyar Atom. Az MZTSZ Zeneművészeti Szakiskola tanszakvezető tanára.

Szalai András: cimbalomművész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen klasszikus cimbalom és kamarazene, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium zeneszerzés tanára. Az UMZE Kamaraegyüttes tagja.

Pedagógusi díjak:

Birta Miklós: dzsessz-gitár előadóművész, tanár. A Kodolányi János Egyetem Könnyűzenei Tanszékének mestertanára, a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola tanára, 2014-től a Budapest Jazz Orchestra állandó tagja.

Elek István: szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék-szaxofontanára. Jelenlegi formációi: Elek István Quartet; Fusio Group; Equinox Zenekar, Tompox BJC Big Band; Black Diamond Big Band.

Götz Nándor: klarinét-szaxofonművész, művésztanár, zeneszerző.  A Zenélő Budapest fesztivál ötletgazdája és művészeti vezetője. A Bartók Béla Konzervatórium Új Zenei Projekt audiovizuális műhelyének vezetője.

Kelemen Erzsébet: író, költő, drámaíró, irodalomtörténész, szaktanácsadó és minősített kutatótanár. A debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanára. Rendhagyó irodalomórákat tart, vers- és prózaíró diákokkal foglalkozik. A Katolikus Pedagógiai Intézet szaktanácsadója, minősített kutatótanár. Az Oktatási Hivatal magyar nyelv és irodalom tantárgyi munkájának résztvevője.

Nagy Márta: zongoraművész és zenepedagógus. A Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium korrepetitora és aktív koncertező művész. Többek között Sass Sylvia, Tokody Ilona, Temesi Mária operaénekesek kurzusainak oktatója. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként az 1900 után keletkezett magyar versek magyar zeneszerzők által megzenésített dalait és kórusműveit katalogizálta.

Pleskonics András: tanár, újságíró. A Szegedi Tudományegyetem Rocktörténet és az ezredforduló szelleme elnevezésű kurzusának elindítója és vezetője. A Könnyűzene történet c. érettségi tantárgy kidolgozója, a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Intézmény pedagógiai szaktanácsadója és óraadó tanára, zenei ismeretterjesztő, népszerűsítő előadások előadója.

Réti Tamás: zongoraművész, zenepedagógus. A Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára, igazgatóhelyettese, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető mentortanára. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola hallgatója.

Szabó István: ütő kamaraművész, ütőhangszer és kamarazene tanár. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar főiskolai tanára, a SONUS ütőegyüttes művészeti vezetője, a Besztercebányai Művészeti Akadémia (Szlovákia) Zeneművészei Kar docense.

Szabó Soma: karmester, karnagy. A Nyíregyházi Cantemus Kórus művészeti vezetője, karnagya, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanára, a Nyíregyházi Egyetem adjunktusa és a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Szecsődi Ferenc: hegedűművész. A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar egyetemi tanára, a Szegedi Hegedűegyüttes alapítója és művészeti vezetője.
 
Vörös Tamás: basszusgitáros, nagybőgős, zeneszerző. A Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium alapítója, művészeti igazgatója, dzsessz- és zenetörténet tanára, zenekari gyakorlat vezető, a Vörös Tamás Project vezetője.

 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Cseh Tamás archív felvétel

Western-dalokon hallható újra Cseh Tamás

Az album anyagát egy beszélgetés keretében május 21-én mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében Az eddig meg nem jelent, archív dalok a PIM-Cseh Tamás

Bőköz Fesztivál

Művészetek Köze az Ormánságban

Az idei Bőköz Fesztiválon sok-sok zenével egyszerre három fesztiválprogram várja az igényes nyári kikapcsolódást keresőket A hagyományos programkínálaton túl – könnyűzenei nagykoncertek, színházi előadások, folk-programok,

Mikepércs Fifty Fifty

Mire nem jó egy templomkert: pl. erre is

Rendhagyó esemény Mikepércsen, kattintás után kiderül, mi is! Nem mindennapi kezdeményezést hozott létre három évvel ezelőtt Czapp József mikepércsi református lelkipásztor: minden évben pünkösdkor ugyanis

Gorg & Benzol

Mi a közös Azahriahban és egy piacban?

Egynapos koncertsorozatot bonyolít le rendhagyó budapesti helyszíneken a Gorg & Benzol Nagyon Kis Magyarország Turné-jukon a fúziós jazztrió május 25-én piacon, hipermarket kertészeti osztályán, budapesti

DJ palotai

Palotaira emlékeznek az új budapesti parkban

Május 17-én megnyílik Budapesten a Városháza pop-up park, ahol tavasztól késő őszig várják tematikus estékkel és programokkal a látogatókat Először Budapest alapításának 150. évfordulóján, november

Loreen

Loreen is eljön Magyarországra

Két Eurovíziós győzelem után már ideje volt Az Eurovíziós Dalfesztivál egyetlen kétszeres női győztese, Loreen ad koncertet jövőre Budapesten. A svéd énekesnő 2025. március 2-án

Margitszigeti Szabadtéri Színház

Speciális koncertek az idei Margitszigeti nyáron

Az exkluzív produkciók mellett magyar és világsztárokkal készül a Margitszigeti Szabadtéri Színház a 2024-es szezonra A programokról tartott keddi sajtótájékoztatón elhangzott, május 19-én, pünkösd vasárnapján

Művészetek Völgye

Grandiózus lesz az idei Művészetek Völgye

Minden eddiginél több zenei programmal várják a látogatókat július 19. és 28. között Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál igazgatója elmondta a rendezvény

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt