Keresés
Close this search box.

A magyar fiatalok 86%-a minden nap hallgat zenét

Zenehallgatás
Picture of Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
A magyarok 70%-a hallgat naponta zenét. A 30 alatti felnőttek esetén ez az érték 86%. A zenehallgatás legfőbb eszköze az okostelefon.

A magyarok 70%-a hallgat naponta zenét. A 30 alatti felnőttek esetén ez az érték 86%. A zenehallgatás legfőbb eszköze az okostelefon. Berobbantak az előfizetéses zenei streaming szolgáltatások. A Music Hungary konferencián mutatta be 2022-es Zeneipari Jelentését a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért.

A szervezet és tagjai, így az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az EJI – Előadóművészi Jogvédő Iroda és a MAHASZ – Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége megbízásából 2022-ben is készült reprezentatív lakossági és kiterjedt zenész-szakmai felmérés a zenefogyasztási szokásokról, trendekről, a zenészek helyzetéről.

Zenehallgatás jelentés

A ProArt Zeneipari Jelentés legfontosabb megállapításai:

Az 1000 fős reprezentatív lakossági felmérés eredményei:

  • A 18-60 éves magyar lakosság 70%-a hallgat naponta zenét. A 18-29 éves korosztálynál ez az arány 86%. A 18-29 évesek 52%-a hallgat zenét tudatosan, aktívan (48% háttértevékenységként).
  • A zenehallgatás legfőbb eszköze az okostelefon és a tablet. A megkérdezettek 76%-a használ mobileszközöket rendszeres zenehallgatásra. Ugyanez az érték a 18-29 éves korcsoportnál 94%.
  • A legfontosabb naponta használt zeneforrás a rádió, bár a dominanciája gyengült (a napi rádióhallgatás aránya: 2020: 68% ↔ 2022: 49%) a zenei streaming szolgáltatások erősödésével. A rádiós tartalomfogyasztás kevésbé csökkent, mint amennyire a rádiókészülék mint eszköz visszaszorult (2020: 57% ↔ 2022: 35%).
  • A ProArt Zeneipari Jelentés lakossági felmérésében megkérdezettek 33,5%-a használja a tévékészüléket rendszeres zenehallgatásra, közülük 70% internetről hallgat rajta zenét, 35% zenés tévécsatornát néz.
  • Berobbantak az előfizetéses zenei streaming szolgáltatások: a napi rendszerességű használat közel megduplázódott (2020: 15% ↔ 2022: 27,3%)
  • A felmérés szerint az uralkodó zenei streaming szolgáltató a Spotify: a streaming használók közel fele használja. A svéd szolgáltatót követi a YouTube/YouTube Music (a zenét streamelők szintén közel fele használja), valamint a tovább erősödött Apple Music. Egyre nagyobb a fizetős streaming használat aránya: 2020: 48,6% ↔ 2022: 62,6%. A családi csomagok aránya duplázódott, amíg az egyéni előfizetések is stabilak.

Kata és a zenészek

A zenész-szakmai kérdőív jelentős eredményei:

  • 2021 három legfontosabb történése a zeneiparban a zenészek szerint a Covidhoz köthető korlátozások, azok feloldása, illetve az egzisztenciális és egyéb nehézségek, amely rámutat a Covid okozta hosszabb távú utóhatásokra.
  • A zenészek úgy érzik, hiába hozott növekedést 2021, még 2019-at sem értük el. A válaszadók átlag 47%-os bevételnövekedésről számoltak be, ám 65%-uk mégis úgy véli, rosszabb év volt a 2021-es, mint a Covid előtti 2019-es.
  • A ProArt Zeneipari Jelentés legaktuálisabb kérdésköre a 2022. nyár végi KATA törvénymódosítás hatását vizsgálta a zenészek jövedelmi viszonyaira. A zenészek 35%-a nyilatkozott úgy, hogy a KATA-törvény módosítása előtt élt ezzel az adózási formával zenei tevékenysége során. Többségük más adónemet vagy foglalkoztatási formát választott a KATA 2022. nyár végi módosítása után. A válaszadók 67%-a nyilatkozott úgy, hogy a törvénymódosítás súlyosan rontotta a helyzetét, míg további 15% szerint kis mértékben rontotta. A válaszadó zenészek maradék 18%-a szerint semmilyen hatása nem volt, illetve akár javította is jövedelmi helyzetét. A véleményt formálók jelentős része a KATA törvény módosításának hatását jövedelmi helyzetén és jogi státuszán is érzékelte, többségük negatívan értékeli.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

MCC Feszt

Haza sztárokkal erősít idén is az MCC Feszt

Természetesen a közélet sem fog hiányozni a már hagyományos esztergomi helyszínről Közélet, gazdaság, kultúra, gasztronómia és sport – ezek a témák is szerepelnek az idei

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Tarot kártyák is megmondták, jó lesz az idei fesztiválszezon

FesztiválszezON: jó kártyákat osztottak a SZEN-en

Április harmadik hete a kikapcsolódásról szólt a győri Széchenyi István Egyetemen Számtalan szabadidős és sportprogram, koncert, buli várta az intézmény hallgatóit és az érdeklődő külsősöket

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt