Keresés
Close this search box.

Hangversenysorozattal emlékezik meg Liszt Ferencről a Zeneakadémia

A magyar zene nagyja Liszt Ferenc
Picture of Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
A Liszt születésnapi koncertek című hangversenysorozatot hagyományosan a zeneszerző okt. 22-i születésnapjához kapcsolódva szervezi a Zeneakadémia.

Borbély László, Kovács Gergely, Ránki Fülöp, Lajkó István, Farkas Gábor és Balázs János is fellép.

A Zeneakadémia minden évben ünnepi koncertekkel tiszteleg alapítója és névadója, Liszt Ferenc emléke előtt, a zeneszerző október 22-i születésnapja alkalmából. Az intézmény idén öt hangversenyből álló eseménysorozattal készül – közölte a Zeneakadémia az MTI-vel.
A Liszt Múzeumban három szóló zongorakoncert várja a közönséget. Elsőként Borbély László lép fel október 21-én, akinek műsorában a Zarándokévek című ciklus második kötetéből a Dante-szonáta, az első kötetből az Obermann völgye, valamint a h-moll szonáta szerepel. Másnap délelőtt Ránki Fülöp a Költői és vallásos harmóniák című, tíz darabból álló sorozatot játssza, délután pedig Lajkó István koncertjén a Glanes de Woronince, a Tarantella de Dargomijski, a Zarándokévek második kötetéből a három Petrarca-szonett, továbbá a Rondeau fantastique egy spanyol témára című darabokat hallhatja a közönség.
Október 22-én a Zeneakadémia Nagytermében rendezik a sorozat fő eseményét. Farkas Gábor, az akadémia billentyűs és akkordikus hangszerek tanszékének vezetője és Balázs János, a tanszék oktatója ad koncertet egy-egy növendékük, Rozsonits Ildikó és Magyar Valentin közreműködésével. Műsorukon Liszt szóló-, négykezes és kétzongorás darabjai, valamint átiratai szólalnak meg. A koncert első részében a 2. ballada, az 1. Mefisztó-keringő, valamint kétzongorás átiratban a 2. magyar rapszódia, a Rákóczi-induló és a Les Préludes, a szünet után pedig a Patetikus koncert és szintén kétzongorás átiratban a Don Juan-parafrázis.
November 7-én, a Solti teremben Kovács Gergely, a Zeneakadémia doktorandusza ad szólókoncertet. Hangversenyének műsorán Csajkovszkij Dumka és Schumann Karnevál című kompozíciója, valamint három Liszt-mű, a Rigoletto-parafrázis, a Nagy koncertszóló és a Haláltánc szerepel.

(MTI)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Tarot kártyák is megmondták, jó lesz az idei fesztiválszezon

FesztiválszezON: jó kártyákat osztottak a SZEN-en

Április harmadik hete a kikapcsolódásról szólt a győri Széchenyi István Egyetemen Számtalan szabadidős és sportprogram, koncert, buli várta az intézmény hallgatóit és az érdeklődő külsősöket

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

A Fonogram '24 nyertesei

Ők lettek az idei Fonogram-díj nyertesei

Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram – Magyar Zenei Díjakat. A díjhoz saját nap dukál. így a

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt