Keresés
Close this search box.

XXI. Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen

XXI. Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen
Augusztus 25. és 28. között rendezik meg a XXI. Savaria Történelmi Karnevált Szombathelyen. A karnevál fő eseménye, a történelmi korokat idéző jelmezes felvonulás.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester a rendezvénysorozatot beharangozó keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a karnevál idejére a Szombathelyről elszármazottak is rendre hazatérnek, és részt vesznek a karneválon a vasi megyeszékhely testvérvárosainak küldöttségei, többen a jelmezes, fáklyás felvonulásba is bekapcsolódnak majd.
Horváth Soma (Éljen Szombathely!) kultúráért is felelős alpolgármester elmondta: Közép-Európa legnagyobb históriás fesztiválján a négy nap alatt 29 helyszínen 300 program közül választhatnak az érdeklődők.
Augusztus 25-én, csütörtökön a főtéri Fórum színpadon este nyolc órakor lesz a nyitóceremónia, amelynek keretében újra fellobban a karnevál lángja, majd Radics Gigi és a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje következik. A következő napokban ugyanott színpadra lép majd a Vad Fruttik, Szűcs Gabi, az Elefánt, az Aurevoir, a Bohemian Betyars és a Parno Graszt is.
Grünwald Stefánia a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője a Gayer-parkban zajló eseményeket ajánlotta a nézők figyelmébe: napközben a Kalandvárosban gyermekprogramokat, este Thália kertjében színházi kamaradarabokat kínálnak. A Fő téren újra kinyit majd az Öreg város vására, ahol kézművesek kínálják a termékeiket, de újra végig sétálhatnak a Borok utcáján is, ahol 29 borászat kínálja borait.
Közölte: a karnevál kiemelkedő eseménye, a történelmi korokat felidéző jelmezes felvonulás augusztus 26-án, pénteken és másnap is este hét órakor indul. A menetben több száz maskarás, köztük gólyalábasok, zászlóforgatók, tűznyelők, dobosok, zenészek és hagyományőrző csoportok produkcióiban lelheti kedvét a közönség.
Szabadfi Zoltán szervező a sajtótájékoztatón a történelmi témaparkban tervezett látványosságokról szólva elmondta, csütörtök este a jó és a rossz küzdelmét idézi fel a “tüzes játék”, péntek délelőtt a római légiók seregszemléjét láthatják az érdeklődők, majd különböző harci bemutatók és gladiátorküzdelmek követik egymást az arénában. Péntek délután Kassai Lajos és tanítványai tartanak bemutatót a karneváli közönségnek, amely egy igazi hamisítatlan lovagi tornát is láthat.
Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa a sajtótájékoztatón bejelentette: egyetemük külön standdal képviselteti magát a karneválon, amit a Iseum Savariense előtti területen rendeznek be. Különböző látványos fizikai és kémiai kísérletekkel, robotikai bemutatóval várják a tudományok iránt érdeklődőket.

(MTI)

(Fotó: www.karnevalsavaria.hu )

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

MCC Feszt

Haza sztárokkal erősít idén is az MCC Feszt

Természetesen a közélet sem fog hiányozni a már hagyományos esztergomi helyszínről Közélet, gazdaság, kultúra, gasztronómia és sport – ezek a témák is szerepelnek az idei

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Tarot kártyák is megmondták, jó lesz az idei fesztiválszezon

FesztiválszezON: jó kártyákat osztottak a SZEN-en

Április harmadik hete a kikapcsolódásról szólt a győri Széchenyi István Egyetemen Számtalan szabadidős és sportprogram, koncert, buli várta az intézmény hallgatóit és az érdeklődő külsősöket

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.