Keresés
Close this search box.
Itthoni zenekarok mellett szerbiai fellépője is lesz a január közepén tartandó mulatságnak!

Szerb újévi mulatságot tartanak január 13-án a Fonó Budai Zeneházban

Fellép a Babra és a Poklade zenekar, a színpadon vendég lesz Djordje Davidovic szerb harmonikaművész – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Djordje Davidovic ötéves kora óta harmonikázik, tanulmányait Szerbiában, majd Bécsben a Zenei és Művészeti Egyetemen végezte Grzegorz Stopánál. Egyaránt játszik gombos és tangóharmonikán, klasszikus zenei tanulmányai mellett párhuzamosan foglalkozik szerb zenével és a balkán valamennyi zenei dialektusában jártas.

Az ismert balkáni zenészek közül játszott együtt mások mellett Ljubisa Pavkoviccsal, Bata Kandával, Petar Ralcsevvel és Boban Markoviccsal. Játékában és tudásában a klasszikus zenei szemlélet és technika egyesül a balkáni zenére jellemző egyedi játékstílusokkal.

A balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez a Babra zenekart, amely 2019-ben debütáló albumával került a nemzetközi toplistákra, és meghívást kapott rangos showcase fesztiválokra és világzenei eseményekre.

A hattagú formáció a délszláv zene eredetiségét és lelkületét megőrizve hoz létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. Az együttes a koncertezés mellett otthonra lelt a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben, ahol zenéjével aktív résztvevője a táncházi életnek.

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán: a kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. A legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István – tanítványai által 2010-ben Mohácson alapított Poklade muzsikája valódi poklade, átváltozás, fellépéseiket kiegészíti Gráf Vivien énekhangja.

Az 1995-ben Lukács József magánalapításában megnyílt Fonó Budai Zeneház az elmúlt 20 év alatt mindvégig megőrizte eredeti küldetését: a közös gyökereinkből táplálkozó magyar és határon túli népzenének és néptáncnak, emellett az (etno)jazz és világzenei irányzatoknak nyújt állandó bemutatkozási lehetőséget a hagyományok és az értékteremtés mentén.

Egyszerre vagyunk koncert- és próbahelyszín, több rendszeres táncház otthona, valamint lemezkiadó és fesztiválok – köztük a Budapest Folk Fest és a Héttorony Fesztivál – szervezője. Táncházainkat rendszeresen több százan látogatják. Fennállásunk két évtizedében vendégül láttuk a Kárpát-medence összes fontos művészét a Rábaköztől Moldváig. Az alapítás óta több mint 200 lemezt jelentettünk meg. 2013 óta minden évben szereplünk a Womex Top Label listáján a világ legjobb 20 világzenei kiadója között, egyetlen magyarként. (Rólunk)

Szerbiai fellépő mellett itthoni zenekarok is fellépnek a január közepén tartandó mulatságon!

Címlapi képünk: Babra/Bezzeg Photography

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Random Trip - Richard Szoke Photography

Random Trip 15!

Másfél évtizedét eddigi legnagyobb koncertjével ünnepli a zenei projekt A Random Tripet Delov Jávor ütőhangszeres és Dj Q-Cee indította útjára, a produkcióban népszerű sztárelőadók és

Idén is megtartják a Musicum Laudét

Idén is Musicum Laude!

Tehetségeket keres a neves karmester és operarendező! Az énekverseny és mesterkurzus július 13. és 23. között Nagyváradon lesz, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar