Keresés
Close this search box.

Fényfestők keze alatt minden este életre kel a 100 méteres löszfal.

Megvár a lösz, míg hazajössz – ismét életre kell a dombosi löszfal

“Disco Partizani, Let’s Dance!” alcímmel hirdették meg idén a délvidéki magyarság legjelentősebb kulturális fesztiválját, a Dombos Festet, amelyet június 27. és 30. között tartanak a vajdasági Kishegyesen. A szervezők tájékoztatása szerint adta magát az alcím, az volt a cél, hogy “vegyük lazábbra, tágabbra, ahol a +disco partizani+ nem egy, hanem legalább négy generációt kell, hogy átmozgasson”.

Június 27-én, csütörtökön a Fokos zenekar, Csizmadia Anna és Sőregi Anna fogadja a vendégeket a Népzenei udvarban – és ez a többi napon is így lesz -, majd a nagyszínpadon Szabó Balázs Bandájának koncertjével nyílik meg hivatalosan is az idei Dombos Fest. A nyitónapon emellett a szabadkai Contra Bayandot, valamint a rockabilly műfaj képviselőit, a Tom White & Mad Circust hallhatja és láthatja a közönség, az estét pedig a Dombos Wine Clubban a Fokos zenekar zárja.

Pénteken utcaszínház és térzene lesz a program, 20 órától a Trapptop Flotta A nap és a hold elrablása című produkciót láthatja, majd a Fanfare Complexa népzenei összeállítására táncolhatnak a vendégek. A nagyszínpadon az Aurevoir, a kisszínpadon pedig az Új Gereben zenekar muzsikál az este folyamán.

Etnopunk, magyar indie, Szent Efrém Zenekar

A mindig a leglátogatottabb napnak számító szombaton az etno punk neves képviselője, a Gypo Circus kezdi a bulit a nagyszínpadon, míg a kisszínpadon a Csángálló zenél, az estet pedig a németországi Shantel & Bukovina Club Orkestar zárja. Ez a zenekar az, amely Disko Partizani címmel adott ki albumot 2007-ben, és ez lett a Dombos Fest alcíme is az idén. A zárónapon a Sajó Banda, Bujdosó János szólóban, az indie zene magyar képviselője, a Platon Karataev, valamint a Szent Efrém Férfikar szórakoztatja a közönséget, majd a négynapos fesztivál óriási tábortűzzel zárul.

A rendezvénynek helyet adó Hegyalja utcában kézművesek, valamint hagyományos magyar ételeket kínáló árusok és borászok kapnak helyet, emellett borpincével és borterasszal várják a látogatókat, napközben pedig a Dombosi Remix irodalmi fesztivál beszélgetéseit hallgathatják meg az érdeklődők. Ezen felül ismét látható lesz, ahogyan a fényfestők keze alatt minden este életre kel a 100 méteres löszfal, amelynek tövében már 24. éve rendezik meg a fesztivált.

A szervezők a löszfallal kapcsolatban Sziveri János költőt idézték, aki szerintük nem a kishegyesi löszfalra gondolt, amikor azt írta: “megvár majd ugyanúgy a lösz, hidd el, itt lesz, ha megint hazajössz”, ugyanakkor mégis jól jelezte, milyen az az érzés, az a várakozás, amikor valaki hazaér egy hosszabb távollétet követően. “Na, igen ez már a Dombos, az életérzés, az életöröm, a találkozás, a művészkedés, a válasz!” – olvasható az idei rendezvényhez kapcsolódó leírásban.

(MTI)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt