Keresés
Close this search box.

Pusztító tehetetlenség, Törőcsik Franciskával a főszerepben

Perpetuum zenekar
Megjelent a perpētuum első magyar nyelvű kislemeze, a Visszafelé. A címadó dal is debütált, egy videóklippel, aminek Törőcsik Franciska színésznő a főszereplője

„Élünk, de mégsem, akkor meg az egésznek mi értelme?”

A meditatívabban induló, de a felkavaróságig építkező “Délibáb” és “Nincs Olyan” című dalok után a “Visszafelé” szinte megrázza a hallgatóját, hogy legyen jelen a pillanatban és a saját életében. Erre a hatásra erősít rá a videóklip is, melynek elvetemült kajacsatákat idéző, ráadásul visszafelé forgó képkockáiról le sem tudjuk venni a szemünket. Borul az asztal, szó szerint és átvitt értelemben is.

Girincsi Fruzsina, a perpētuum zenekar énekesnője így látja a dolgot: „Számomra a “Visszafelé” a tehetetlenség története. Amikor mindent megteszel, hogy javuljon egy amúgy is elromlott helyzet, de azzal, hogy megpróbálsz cselekedni, csak olajat öntesz a tűzre. Belefáradtál már ebbe az egészbe, teljesen reménytelenül létezel a fojtó érzéssel, hogy bármit csinálsz, az eltűnik, vagy senkit sem érdekel. A refrén egyfajta kritika arról, hogy a látszat ellenére a mai világban az emberek többsége mennyire nincs jelen. Egy olyan harcot vívnak, amit már rég lejátszottak. Elfecsérelték az életüket az apró problémák felnagyítására, és emiatt nem veszik észre a lényeges dolgokat. A második verze jobban kinyitja ezt a sztorit, és a gondolatot, hogy minden félelmünk a múltban burjánzik.

A kisfilm reflektál a dalra, sőt, tovább bontja azt: egy olyan környezetben játszódik, ahol az emberek csak a látszattal törődnek. Az egyetlen figura, akinek ebből elege van, az Franciska. Próbál megküzdeni és végezni a dolgát, de ez a harc kimerítő tud lenni, és egy váratlan pillanatban minden kicsúszhat az ember kezéből. Külön respect a statisztáknak, akik bevállalták, hogy megdobálják őket étellel és különböző szaftos szószokkal, és persze Franciskának is, hogy vállalta ezt a kicsit balesetveszélyes forgatást.”

A “Visszafelé” klipjét Streer Dániel és Iszák Dániel rendezték. Érdemes megnézni a korábbi két dal animációs kisfilmjeit is, melyeket a „Perpiverzum” vizuális világát tökéletesen átérző Straff Dávid álmodott meg. Fruzsi elmondása szerint az EP dalai kapcsolódnak egymáshoz, de különálló darabokként is értelmezhetőek. Mindhárom dal egy belső utazást ír le, és saját kis önálló harcainkról szólnak. A kitűzött célok hullámvölgyes eléréséről, de még inkább a hozzájuk vezető göröngyös útról. A ’Délibáb’ a rendezett világ és környezet iránt érzett vágyat festi le, miközben körülöttünk teljes a felfordulás. A ’Nincs Olyan’ a döntéseink utólagos
megkérdőjelezéséről, a múlton való rágódásról szól.

A “Visszafelé” pedig az apró problémáink felnagyítására figyelmeztet: „Élünk, de mégsem, akkor meg az egésznek mi értelme?”

perpētuum – Visszafelé:
youtube.com/watch?v=bZKgmgugZDE

(Fotó: Komróczki Dia)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss