Tisza-tavi Fesztivál a Dunántúlon is

Gála Miklósa-Horváth
magyarzene

magyarzene

Indul a Magyar Tavak Fesztiválja program

Indul a Magyar Tavak Fesztiválja program

Gála Miklósa-Horváth
Fotó: Vona Ildikó

Hatalmas érdeklődés övezte a Természet Operaháza – Tisza-tavi Fesztivált, amit augusztus első hétvégéjén rendeztek meg, immáron hetedik alkalommal.

Pénteken, a tiszafüredi Morotva félszigeten tartott megnyitóval kezdetét vette a három napos esemény. Az esti TO’PERA gálakoncerten fellépett Miklósa Erika és Horváth István operaénekes, Horgas Eszter fuvola-, Kalmus Felicián csellóművész, valamint a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Toshifumi Kanai vezényletével. Közreműködtek még a Fővárosi Nagycirkusz artistái, akik látványos akrobatikus mutatványokkal ejtették ámulatba a közönséget. Az ezúttal is felcsendülő Fesztiválhimnuszt a Szegedi Klúg Péter Iskola hallássérült diákjai tolmácsolták jelnyelven. Vízi produkció szintén szerepelt a műsorban: Sándor Szilvia táncos és Sóki Ferenc tárogatóművész előadásában gyönyörködhettek a nézők.

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg a fesztivált, L. Simon László országgyűlési képviselő pedig arról tájékoztatta a jelenvélőket, hogy Debreczeni Ildikó ötlete nyomán Magyar Tavak Fesztiválja néven valósul meg az a projekt, amelyben a Velencei-tó (2021-től) és a Balaton (2022-től) társrendezvényként csatlakozik a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztiválhoz. A Velencei-tavi társfesztivál művészeti vezetője Pataki Bence operaénekes lesz.

Szombaton Tour D’Opera címmel – egy 67 kilométeres – kerékpártúrát tartottak a Tisza-tó körül. A résztvevők a Kerékpáros Centrumtól indulva a Tiszafüredet Poroszlóval összekötő, új bicikliúton és kerékpáros hídon át haladva jutottak el a túra megállóihoz, ahol különböző műfajokat képviselő művészek várták őket produkciókkal. A Romano Drom zenekar vérpezsdítő muzsikájára keltek útra a kerekezők, majd az első pihenőponton a Vox Mirabilis Kórus lélekemelő templomi hangversenye következett. Továbbhaladva Vásáry André, Sári Évi, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Band of SteetS, az OtherSide Music, végül a Seres Brothers koncertjét hallgathatták a jelenlévők.

Vasárnap reggel Miklósa Erika OPERUN futóversenyre invitálta a sportbarátokat a Tisza-tó gátján, majd kezdetét vette a Boat D’Opera elnevezésű program. A kikötőből a The Teachers Dixie Band muzsikájára indultak a csónakok, a megállóknál pedig ismét koncertek fogadták az érkezőket. Elsőként a FareMido társulat tagjai, Hábetler András, Fodor Beatrix és Boncsér Gergely operaénekesek Mozart, Puccini, Verdi, Gershwin műveiből összeállított, humorral fűszerezett műsorát hallhatták a túra résztvevői, majd továbbhaladva Kegye János pánsíp művész, Kéri György skótdudás, Szalonna és Bandája következett. A napot – és egyben a fesztivált – Lőrincz Judit és Turpinszky Gippert Béla operaénekesek koncertje zárta.

Kedvezően alakult az időjárás a teljes rendezvény alatt, így a Természet Operaháza – Tisza-tavi Fesztivál egy remekül sikerült, felejthetetlen élményeket adó hosszú hétvége után bezárta kapuit. 2021-ben azonban újra kinyit, és a Velencei-tavi társfesztivállal közösen várja majd a zene, a sport és a természet szerelmeseit.

Vona Ildikó

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Mindenünk a zene

Friss

Zenei Alkotó Műhely Oroszlányban

Zenészeket vár Oroszlányban a ZAM!

2021  július 28 -tól nyitja kapuit az oroszlányi Zenei Alkotó Műhely (röviden ZAM), mely minden szerdán 15 órára várja mindazokat akik részt vennének közös zenélésben, alkotásban, vagy szeretnék megvalósítani zenei ötleteiket.

skyabove

Felhők felett mindig kék az ég!

Ebben a számban is ugyanúgy törekednek a zenéjükkel a közönség megmozgatására, mint a személyes és univerzális problémák, és az érzelmek hullámzásának bemutatására.

The Wallkids werkfilm

Werkfilmmel jelentkezett a Wallkids

A The Wallkids zenekar leforgatta legújabb klipjét,a Hiába futsz! című dalukhoz, mégpedig nem is akárhol, hanem a kiskörei művelődési házban.

Double Rise Torockó Kistehén

Erdélyi rajongóitól is búcsúzik a Kistehén

A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre festői környezetben fekvő településen a hajnali napfelkelte után a Székelykő sziklatömbje mögött egy időre eltűnik, majd újra felkel a nap. A fesztivál három napjára hat napfelkeltét ígérnek a szervezők.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt