Szomorú: tegnap lett volna 70 éves Balázs Fecó

A Korál. a Taurus és megannyi buli legendás alakja tavaly távozott közülünk.

A Korál együttes alapítója, az EMeRTon-, Liszt- és Kossuth- díjas énekes, zeneszerző 1951. március 2-án született Budapesten. 70 éves lenne.

Homok a szélben, Érints meg, Évszakok, Hazafelé, Kevés voltam neked, Maradj velem, Kölykök a hátsó udvarból, A csönd éve volt… és még sorolhatnánk a nagy slágereit. Balázs Fecó, a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó alakja tavaly novemberben hunyt el koronavírus-fertőzés következtében. Még tele volt tervekkel; több interjúban elmondta, hogy szeretné a 70. születésnapját egy nagykoncerttel megünnepelni. Sajnos a Covid-19 ezt megakadályozta.

Balázs Fecó 1967-ben kezdett hivatásszerűen zenélni, a Neoton együttes tagjaként. 1978-ban alapította meg a hard-rock stílus dallamosabb változatát játszó Korált. Több tagcserét követően végül Fischer László, Fekete Tibor, Dorozsmai Péter személyében sikerült megtalálnia azokat a remek zenészeket, akikkel közösen a Korál hatalmas népszerűségre tett szert. Az 1981-es táncdalfesztiválon a Homok a szélben című dalukkal óriási sikert arattak. 1986-ban azonban feloszlott a zenekar, ekkor Balázs Fecó szólókarrierbe kezdett.

1988-ban Kőfalak leomlanak címmel oratóriumot írt, amiért megkapta az Interpop Fesztivál zeneszerzői díját. 1998-ban Újjászületés címmel jelent meg lemeze, majd 1999-ben Évszakok címmel könyve. 2000 tavaszán A csönd évei néven adott ki egy válogatást, ezt követte az Időtörés (2003), az Érints meg még egyszer című album (2009) és a 60 – Csak az évek múltak el… (duettlemez 2011-ben). Összesen tíz szólólemezt készített. A Korál együttessel is tíz albumot jelentetett meg; a csapat 2018. május 5-én az Arénában ünnepelte 40 éves jubileumát, egy hatalmas buli keretében.

Két olyan óriási sláger fűződik Balázs Fecó nevéhez, amelyek inkább a Korál előadásában ismertek a közönség előtt. A kőfalak leomlanak és az Anyám, vigasztalj engem című dalokat azonban akkor komponálta, amikor a legendás Taurus együttes tagja volt (1973), és együtt zenélt Radics Béla szólógitáros-énekessel, Som Lajos basszusgitárossal, Brunner Győző dobossal. A Taurus (teljes nevén Taurus EX-T 25-75-82) létezésének legsikeresebb felállása volt a négyük alkotta csapat.

Brunner Győző 2021. február 18-án bekövetkezett halálával a legendává vált Taurus zenekar utolsó élő tagja is távozott. Emlékezzünk rájuk egy csodálatos felvétellel!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Új zsinagóga Szeged

Zsidó kulturális fesztivált rendeznek Szegeden

Komoly- és könnyűzenei koncertek, könyvbemutatók és fotókiállítás várja június elejétől szeptember közepéig az érdeklődőket a Szegedi Zsidó Kulturális Fesztiválon – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

The Pontiac - Ablakomból

The Pontiac – Ablakomból

Hamarosan harmadik nagylemezével örvendezteti meg rajongóit a The Pontiac. Beharangozóként a zenekar újabb videóklippel készült, amit a korong egyik legmeghatározóbb, Ablakomból című dalához forgattak.

Palágyi Ildikó

Palágyi Ildikó: Körbeér

A kislemez Palágyi Ildikó – énekes-dalszerző – legszemélyesebb megéléseibe, történeteibe enged betekintést. Az album címadó dalához a saját teraszukon forgattak „home session” videót.

Ez itt egy reklámhely ;)

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt