Szomorú: tegnap lett volna 70 éves Balázs Fecó

A Korál. a Taurus és megannyi buli legendás alakja tavaly távozott közülünk.

A Korál együttes alapítója, az EMeRTon-, Liszt- és Kossuth- díjas énekes, zeneszerző 1951. március 2-án született Budapesten. 70 éves lenne.

Homok a szélben, Érints meg, Évszakok, Hazafelé, Kevés voltam neked, Maradj velem, Kölykök a hátsó udvarból, A csönd éve volt… és még sorolhatnánk a nagy slágereit. Balázs Fecó, a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó alakja tavaly novemberben hunyt el koronavírus-fertőzés következtében. Még tele volt tervekkel; több interjúban elmondta, hogy szeretné a 70. születésnapját egy nagykoncerttel megünnepelni. Sajnos a Covid-19 ezt megakadályozta.

Balázs Fecó 1967-ben kezdett hivatásszerűen zenélni, a Neoton együttes tagjaként. 1978-ban alapította meg a hard-rock stílus dallamosabb változatát játszó Korált. Több tagcserét követően végül Fischer László, Fekete Tibor, Dorozsmai Péter személyében sikerült megtalálnia azokat a remek zenészeket, akikkel közösen a Korál hatalmas népszerűségre tett szert. Az 1981-es táncdalfesztiválon a Homok a szélben című dalukkal óriási sikert arattak. 1986-ban azonban feloszlott a zenekar, ekkor Balázs Fecó szólókarrierbe kezdett.

1988-ban Kőfalak leomlanak címmel oratóriumot írt, amiért megkapta az Interpop Fesztivál zeneszerzői díját. 1998-ban Újjászületés címmel jelent meg lemeze, majd 1999-ben Évszakok címmel könyve. 2000 tavaszán A csönd évei néven adott ki egy válogatást, ezt követte az Időtörés (2003), az Érints meg még egyszer című album (2009) és a 60 – Csak az évek múltak el… (duettlemez 2011-ben). Összesen tíz szólólemezt készített. A Korál együttessel is tíz albumot jelentetett meg; a csapat 2018. május 5-én az Arénában ünnepelte 40 éves jubileumát, egy hatalmas buli keretében.

Két olyan óriási sláger fűződik Balázs Fecó nevéhez, amelyek inkább a Korál előadásában ismertek a közönség előtt. A kőfalak leomlanak és az Anyám, vigasztalj engem című dalokat azonban akkor komponálta, amikor a legendás Taurus együttes tagja volt (1973), és együtt zenélt Radics Béla szólógitáros-énekessel, Som Lajos basszusgitárossal, Brunner Győző dobossal. A Taurus (teljes nevén Taurus EX-T 25-75-82) létezésének legsikeresebb felállása volt a négyük alkotta csapat.

Brunner Győző 2021. február 18-án bekövetkezett halálával a legendává vált Taurus zenekar utolsó élő tagja is távozott. Emlékezzünk rájuk egy csodálatos felvétellel!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

NLP zenekar

Pimasz trackhez polgárpukkasztó videó jár!

Pörgős zenei alap, fülbemászó dallamok és odamondós dalszöveg jellemzi a NLP Tulipán című dalát, amihez képileg egy legalább ennyire durván komponált videoklipet forgattak.

MattSet - Hazavágyó

Hazavágyó címmel jelent meg a MattSet új albuma

A Most vagy soha című dalukkal ismertté vált, Szakadáti Mátyás vezette MattSet Hazavágyó címmel megjelent harmadik nagylemeze két év küzdelmekkel és veszteségekkel teli történéseinek zenei lenyomata.

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.