Szabó Balázs sikere a párizsi Notre-Dame katedrálisban

magyarzene

magyarzene

Szabó Balázs második díjat nyert a Chartres-i Nemzetközi Orgonaversenyen, az orgonavilág egyik legrangosabb zenei megmérettetésén.

Szabó Balázs díjat nyertSzabó Balázs második díjat nyert a Chartres-i Nemzetközi Orgonaversenyen.

24. alkalommal rendezték meg az „orgonisták olimpiájaként” ismert Chartres-i Nemzetközi Orgonaversenyt Franciaországban. Az orgonavilág egyik legrangosabb zenei versenyeként számon tartott megmérettetésen, mely a legszigorúbb anonimitással jár egészen az eredményhirdetésig, 20 országból összesen 60 jelentkező vett részt. A chartres-i katedrálisban folyó restaurálási munkálatok miatt ezúttal mindhárom forduló Párizsban került megrendezésre. „A verseny kivételesen magas színvonalon zajlott, ezért a zsűrinek különösen nehéz volt kiválasztania a legjobbakat. Végignézve az eddigi versenyek díjazottjainak névsorát korunk nagy orgonistáinak neveit olvashatjuk. Az imént hallott döntő alapján biztos vagyok benne, hogy a mostani díjazottak a jövő generáció legmeghatározóbb alakjai lesznek.” – nyilatkozta Gilbert Amy, a nemzetközi zsűri elnöke.
„Kivételes év volt ez a chartres-i verseny történetében, hiszen a döntő a Notre-Dame nagyorgonáján került megrendezésre. A versenyzők a színültig megtelt katedrálisban mutathatták meg tudásukat, azon az orgonán, amire a világ orgonistái sokszor egész életükben várnak, hogy játszhassanak.” – nyilatkozta Philippe Lefebvre, a Notre-Dame katedrális orgonistája, a Chartresi Orgona Társaság elnöke.
Szabó Balázs díjat nyertA rangos eseményen a döntőbe jutott francia, amerikai és dél-koreai versenyzők mellett Szabó Balázs képviselte Magyarországot. A zsűri november 9-én, hajnali egy órakor hirdetett eredményt: az első díjat az amerikai Dexter Kennedy nyerte, Szabó Balázs pedig második díjat nyert, Thomas Ospital francia versenyzővel pontegyenlőségben.
„Nagyon inspiráló volt azt a hangszert megszólaltatni, ahol száz éve maga Louis Vierne játszotta remekműveit. A döntőre készülve egy héten át rendszeresen játszhattam a híres Cavaillé-Coll orgonán a Notre-Dame-ban, ez külön jelentőséget adott a versenynek.” – mondta Szabó Balázs.

(Szerző: dr. Méhes Balázs)

Szabó Balázs honlapja: http://organist.hu

Concours d’orgue Chartres
http://orgues.chartres.free.fr/agocpa.htm

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Mindenünk a zene

Friss

Bartók Béla magyar zene

Bartók-mellszobrot avattak Budapesten

Bartók művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű.

namaximum.hu

Vitaminok a jó kondiért a koncerteken

Amire nem mindenki gondol; egy élő koncert fizikailag is kemény munka, megterhelő lehet. Végig kell tudni énekelni, zenélni, és sok esetben mozogni egy fellépést.

mezőségi

A Mezőséget idézik meg a Müpában

A mintegy 300 magyar, román és szász települést magába foglaló Mezőség régies, de gazdag és fejlett tánc- és zenekultúrája több tényező együtthatásának köszönhető.