Keresés
Close this search box.

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában

Napfonat
Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó Napfonat. Az őselemek köré épülő album gondolata már önmagában izgalmas.

Azonban nem az őselemek gondolata az egyetlen érdekesség, amit a Harmatcseppben él a világ bennem tartogat a nép- és világzene rajongói részére…

A Napfonat 2018-as alakulása óta jó pár alkalommal bizonyította egyedülállóságát a hazai zenei palettán. Az öt nőből (Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi, Volkova Krisztina) álló a capella együttes hangzását ütőshangszerek teszik teljessé. Az énekesek közötti harmónia és az elemi ritmus olyan sokszínűséggel párosul, ami a produkciót rövid időn belül könnyű- és világzenei fesztiválok rendszeres fellépőjévé varázsolta.

Napfonat - Harmatcseppben él a világ bennem Az együttes következő lemeze május 26-án jelenik meg a Petőfi Nagylemez Program keretében Kamau Makumi ‘Kama’ és Fodor Máriusz mentorálásával. A dalokat nagy többségében a pécsi L.A. Gardens Stúdióban rögzítették. A felvételt, keverést és masterelést Maczkó Róbert készítette, a Mint a Zápor felvételét Lee Olivérnek, a Zöld-Kék Élet felvételét pedig Gresiczki Tamásnak köszönhetik.

A Harmatcseppben él a világ bennem egyik különlegessége a tematikusság. Az album a Föld, Levegő, Tűz és Víz minőségeit próbálja énekhanggal közelebb hozni a hallgatóhoz, hogy érzékenyítse az életet adó elemekhez való kapcsolatát. A zenei egység az őselemeknek megfelelően négy részre osztható, mindegyikhez tartozik két-két dal és ráhangolódásként egy koshi harangos improvizáció.

A lemez a Földdel indul, azt követi a szellősebb, könnyedebb Levegő. A legdinamikusabb számok kétségtelenül a Tűz tempós és energikus szerzeményei. A hangutazás a Víz mély lágyságával és áramló szólam-folyójával zárul. A másik érdekesség, hogy a korongon egyéni dalszerzői vénájukat is megvillantották a hölgyek. Emellett a szcéna egyik legelismertebb énekes-dalszerzője, Palya Bea is vendégszerepel a Zöld-Kék Élet című számban.

Ehhez a nem mindennapi lemezhez megfelelő vizuális megjelenés dukál, erről – ahogy a Napfonat első albumánál is – Makhult Gabriella festőművész munkái gondoskodnak, az ő festményeiből áll a borítója és bookletje is.

A Harmatcseppben él a világ bennem a Fonó Kiadó gondozásában jelenik meg, ahogy a lemezbemutató koncertre is a Fonó Budai Zeneház színpadán kerül sor június 8-án.

Harmatcseppben él a világ bennem a YouTube-on:
youtube.com/playlist?list=PLso-NvwEQKxTNOaEU9ap29-nmyLgmdUtV

(Fotók: Veres Anita)

 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi

„Mint a kés a vajban” – megjelent a CSILLAGTÚRA

Március 21-én jelent meg Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi közös projektjének legújabb gyümölcse, a CSILLAGTÚRA, amely nemcsak azért különleges, mert ezúttal Péter is énekel, hanem mert a HIPERKARMA zenekar játszotta fel a zenét.