Keresés
Close this search box.

Megtartották az Öröm a Zene tehetségkutató miskolci fordulóját

Öröm a Zene - Miskolc
Tarolt az Arrange Service, Közönségdíjas lett a Torz az országos verseny soron következő állomásán, a miskolci Helyfoglalón.

Tarolt az Arrange Service, közönségdíjas lett a Torz az országos verseny soron következő állomásán, a miskolci Helyfoglalón.

Öröm a Zene zsűri - MiskolcElőzetes válogatást követően a belvárosi Helynekem romkocsma színpadán 12 együttes mutatkozott be egy-egy 15 perces minikoncert keretében, április 17-én. Élőben adták elő saját számaikat, de a vírushelyzet miatt ezúttal csak a zsűri lehetett személyesen jelen, közönség nem jöhetett.

Andrásik Remo, az Öröm a Zene program vezetője, a szakmai zsűri tagja még a verseny megkezdése előtt adott stábunknak egy rövid interjút.

Vona Ildikó/ MagyarZene: Mit fog kritikus szemmel, füllel figyelni egy-egy zenekar produkciójában? Mi alapján dönt?

Andrásik Remo: Amikor elindítottuk ezt az egész Öröm a Zenét, akkor mi meghatároztuk a szempontrendszert, hogy miket fogunk figyelni, és azokhoz pontokat is tettünk. Most nem akarok mindent felsorolni, de összesen 50 pontot lehet elérni. Ezt a szempontrendszert követjük végig, mindenhol az egész országban.

– Személyes benyomások beleszámíthatnak a pontozásba?

– Megvannak a fortélyai, hogy az ember mit néz. Én jó 40 éve zenélek, tanítok közel 30 éve, és most már zsűrizem is. 23 éve kezdtünk el hivatalosan tehetséges zenekarokat így kutatni, ezalatt azért már jókora tapasztalat összegyűlt, rutin kialakult.

– A mai versenyen mikor mond véleményt a zsűri?

– Úgy szoktuk, és ez most is így lesz, hogy amikor játszik a zenekar, akkor utána az átállásban (amíg lepakolnak, felpakolnak) a zsűri elmondja a tapasztalatait. Azokat a dolgokat, amik erősek a zenekarban és érdemes tovább fejleszteni, meg azokat is, amik esetleg gyengébbek.

– A külső és a színpadi megjelenés mennyit nyom a latban?

– Van összkép a szempontok között. Minden zsűri fontosnak tartja, hogyan jelenik meg valaki. Ma már az emberek a szemükkel hallanak félig-meddig, úgyhogy azt is bele szoktuk számolni.

– Hányan jutnak tovább a budapesti döntőbe?

– 27 állomása van az Öröm a Zene sorozatnak, ebből 26 különböző helyszínen zajlik. 19 megyei, 1 fővárosi és 6 határontúli – van egy a Vajdaságban, egy Kárpátalján, egy a Felvidéken, és három Erdélyben –, tehát így néz ki jelen pillanatban, és a 27. az pedig maga a döntő. Minden helyszínről 1-1 zenekar kerül be.

– Volt egy előválogató Miskolcon a mostani verseny előtt. Ott is a mai zsűri értékelt?

– Nem, azt Payáék (Hímer Bertalan Paya – a szerk.) megcsinálták. Van, ahol mi szoktuk, de van, ahol megvannak rá a szakemberek. Így sem teljesen ismeretlen nekem a mai 12 fellépő, mert többen visszatérők. Körülbelül 20 százalék, akit ismerek, és hál’ Istennek 80 százalék az teljesen új – zárta szavait Andrásik Remo.

Az idei versenyt zárt kapuk mögött, fokozott egészségügyi intézkedések betartásával rendezték meg. Élő közvetítés formájában azonban követhetők voltak az események a Miskolc Televízióban és a minap.hu Facebook-oldalán.

Rövid online köszöntéssel vette kezdetét a verseny, majd egymás után léptek színpadra a zenekarok. A Torz indította a programot, utána következett Gedeon András, a Steelo, a D/Scord, az Arrange Service, a Collisborn, a Március, az Absuloth, a Paliék, a Bring Me Green, az Our Last Drop, végül a Tisztakosz zárta ezt a fordulót.

A szakmai zsűri tagjai: Andrásik Remo (az Öröm a Zene program vezetője), Kovács Ákos Dadan (könnyűzenei menedzser), Károly Tamás (producer), Fekete Szilárd (a Rotor együttes dobosa) és Nahaj Péter (a Sky Fanatic frontembere) a hangszeres tudást, a szöveget, a mondanivalót, az egyediséget és a színpadi összképet figyelték. Minden fellépő produkciója után egyenként értékeltek, mondtak véleményt az elhangzottakról.

Őszinte és építő kritikákat hallottunk. A zsűritagok javasolták a versenyzőknek, hogy bátrabban alkalmazzanak effekteket, ahol a zenei világ, hangzás megengedi. Használják ki a vokál és a hangszeres szólók adta lehetőségeket, mert ezek új színt, lendületet adnak a daloknak. Figyeljenek jobban a dinamikára, a ritmikai pontatlanságokat nem szabad megengedni, és fontos az énektudás, énektechnika fejlesztése. Építkezzenek a dalok! Induljon el valahonnan az adott dal és érkezzen meg valahová, de közben legyenek „állomásai” ennek a fejlődésnek. Amelyik műfajt választották maguknak a zenekarok, annak a műfajnak a főbb ismertetőjegyei jelenjenek meg a számaikban Figyeljenek a dalszövegek mélységére, a nyelvválasztásra (angol vagy magyar?), és elengedhetetlen a kontaktus is a közönséggel. „Jöjjön le” a színpadról, amit csinálnak, ne maguknak zenéljenek! És elhangzott néhány jótanács a színpadi megjelenéssel, névválasztással kapcsolatban is.

Az idei mezőny erős volt. A zsűri egy nyolcórás, maratoni verseny után döntött a győztesekről.

  1. helyezett lett és továbbjutott a budapesti döntőbe az Arrange Service. A 2. helyen a Paliék, a 3. helyen az Our Last Drop végzett. A minap.hu-n zajlott közönségszavazáson a legtöbb voksot a Torz kapta, így övék lett a MIKOM közönségdíj.

Sok értékes nyeremény került kiosztásra az eredményhirdetéskor:

ÖRÖM A ZENE – Újfalusi Gábor díjat kapott kiemelkedő zenei tehetségéért Bundzik Lénárd, az Arrange Service vibrafonosa. Kocsonyafesztiváli fellépést nyert az 1.-2.-3. helyezett, valamint a Miskolci Kulturális Központ jóvoltából egy városi rendezvényen történő fellépési lehetőséget kapott a Paliék zenekar.

Előzenekari fellépést nyert a Helynekemben Gedeon András, és szintén a Helynekem felajánlásaként a Bring Me Green együttes kapott 10 fős video disco belépőt, szabadon választott koncertre szóló belépőt.

Médiaszereplési lehetőségek is gazdára találtak: a Bring Me Green a Rockinform.hu oldalán, míg az Arrange Service a Music Média Magazinban, a Boon.hu portálon és a Rádió M adásában mutathatja meg magát.

A HangArt stúdiótól 10 óra stúdióidőt nyert a Steelo. Egy Rotor ajándékcsomagot vehetett át Kocsis Tamás, a Torz együttes énekese, Sky Fanatic ajándékcsomagot pedig Gedeon András, valamint Vígh Roland, a Steelo billentyűse.

Negyedik alkalommal adott otthont a rendezvénynek a miskolci Helynekem. A klub vezetőjét, Hankó Vandát arról kérdeztük, mennyire elégedett az elmúlt évek eredményeivel.

– Évről-évre elégedettebb vagyok. Szervezésben új kihívásokat gördített elénk az idei év, illetve nagyon különleges ez az év, hiszen élőben most először közvetítjük az egész eseményt a Miskolc TV jóvoltából. A jelentkezett zenekarok fejlődése, a zenei palettának az íve évről-évre egyre jobb és jobb, úgyhogy megyünk előre, és nem adjuk fel ezt a rendezvénysorozatunkat – válaszolta Hankó Vanda.

Vona Ildikó

A miskolci forduló győztese, az Arrange Service versenyprodukciója itt tekinthető meg:

youtube.com/watch?v=ZFK8y9sfy3o

A verseny visszanézhető itt:

facebook.com/minapmiskolc/videos/775016373391318

Juhász Ákos képei:

 

Rendezvény | Magyarzene.eu

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Keszthely Fülesbagoly

Keszthelyi zenei díjat is átadnak augusztusban

Duna-parti wellnesst nyerhetnek a Balaton partján A tavalyi évhez hasonlóan idén augusztus 3-án is megrendezik a Balaton-parton, egészen pontosan Keszthelyen a Fülesbagoly Tehetségkutatót. A döntős

Vitorlás kötél

Vitorlás kötélzet: átfogó útmutató (X)

A hajókötélzet megfelelő használata nélkül a vitorlás hajók irányítása és működtetése gyakorlatilag lehetetlen lenne. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a vitorlás kötelek rendszerének alapjait, főbb elemeit, karbantartását, biztonsági előírásait, valamint a megfelelő kötélzet kiválasztását és vásárlását.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt