Keresés
Close this search box.

Ifjú zeneművészek debreceni nyári akadémiája

Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester
Változatos hangversenyek és kortárs zenei énekverseny az ifjú zeneművészek debreceni nyári akadémiáján

A Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat fuvola és hegedű, illetve vonós és fafúvós gálája mellett az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának keretében nyolcadik alkalommal rendezték meg Debrecenben a kortárs zenei énekversenyt Petrovics Emil emlékére – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Azt írták, az énekversenyen 16 fiatal művész adott elő kortárs darabokat. A tervek szerint ezt a versenyt jövőre már beépítik a Debreceni Egyetem (DE) zeneművészeti karán a tanév rendjébe, hogy több idő legyen a felkészülésre.

A zsűri tagjai Csemiczky Miklós, Tóth Péter és Fekete Gyula zeneszerző voltak. A zsűri elnöke Petrovics Eszter elmondta, “édesapja biztosan boldog, mert életében is nagyon fontos volt számára a tehetséggondozás és maga a kortárs ének, zene, mely véleménye szerint szép és hallgatható” – olvasható a közleményben.

Az énekversenyen megosztott első díjjal jutalmazták Faluvégi Fannit és Mráz Nikolettet, a Petrovics Emil-mű legjobb előadásáért járó különdíjat Mráz Nikolett vehette át. A Magyar Énekkultúra Barátainak Köre által felajánlott Szép magyar kiejtésért díjat Németh Nóra Karolina érdemelte ki.

A fuvola és hegedű gálán a nyári akadémia két alapító tagja is fellépett: Zs. Szabó Mária hegedűművész és Sarkady Katalin zongoraművész előadásában Wolfgang Amadeus Mozart: B-dúr szonátája és Franz Schubert A-dúr szonátája hangzott el. Berten D’Hollander belga fuvolaművész Johann Sebastian Bach g-moll szonátáját, Nina Siniakova Three Wishes, Carl Reinecke Undine szonátáját játszotta el Mogyorósi Éva zongoraművész közreműködésével. A belga művész 16 éves koráig focistának készült, amikor vásárolt egy bakelit lemezt, amelyen Vásáry Tamás Chopin keringőt játszott. Ettől kezdve a zene szeretete teljesen más irányba terelte, megváltoztatta életét, és a zenész pályát választotta – ismertették a szervezők.

Beszámolójuk szerint a vonós és fafúvós gálán nyolc fellépő, köztük DE zeneművészeti karának hat hallgatója mutatkozott be: Kovács Béla Ich begrüsse Sie, Herr Johann Strauss című művét Szatmári Zsolt klarinétművész és Richter Edit zongoraművész adta elő. Gabriel Pierné Solo de Concert darabját Duffek Mihály és Richter Edit vitték színpadra, Conradin Kreutzer Trio klarinétra, fagottra és zongorára című művét ifj. Duffek Mihály fagottművész, Szatmári Zsolt klarinétművész és Richter Edit zongoraművész adták elő.

Hozzátették: Benjamin Britten: Lachrymae című opuszát Ludmány Dénes brácsaművész Kozma Dávid zongoraművész kíséretével játszotta. Ludwig van Beethoven: F-dúr “Tavaszi” szonátáját Korcsolán Orsolya hegedűművész és Sarkady Katalin zongoraművész adta elő. Erich Wolfgang Korngold: Sok hűhó semmiért – szvit a kísérőzenéből hegedűre és zongorára, illetve a Szerenád című művét ugyancsak Korcsolán Orsolya, Mogyorósi Éva zongorakíséretével vitte színpadra.
A XXII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának zárásaként adott koncertet szombat este az akadémián részt vett zenészekből verbuvált Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar a debreceni Református Nagytemplomban. Mint ahogyan az elmúlt tizenhárom alkalommal, ezúttal is Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester vezényelte a zenekart.
A művészt 90. születésnapja alkalmából a koncerten köszöntötték Debrecen, az egyetem, és a Tiszántúli Református Egyházkerület vezetői.

Hétfőn Budapesten, a Zeneakadémia nagytermében lép közönség elé a világzenekar – jelezték a szervezők.

(MTI)

(A fotón: Vásáry Tamás zongoraművész, karmester. Forrás: ymsa.unideb.hu )

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Fiúk zenekar

Fiúk – Paralízis dal- és klippremier

A földalatti popot játszó Fiúk zenekar új dala egy olyan traumát dolgoz fel, ami az alvásparalízissel jár – sokakban ugyanis ily formában jelenik meg a hétköznapok frusztrációja.

Dresch Quartet

Új kompozíció a Dresch Quartettől

Új kompozíció a Dresch Quartet hamarosan megjelenő Live in London című koncertalbumáról. Március 8-án jelenik meg a Live in London című album.

Teddy Harpo gitárral

Grind by Teddy Harpo

Medve Balázsnak – Teddy Harpo -van már néhány magyar a dal a fiókjában. Népzenei átdolgozások, saját szövegek, de egyelőre az angol számokat játsza.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt