Keresés
Close this search box.

Szombaton mindenkihez szól a nóta

cigányzene, cigány zenekar

166 éve született a magyar nóta meghatározó alakja

A Dankó Pista Emléknapon szombaton mintegy 100 zenekar 450 zenésze a főváros csaknem 80 éttermének, kávézójának és cukrászdájának teraszán idézi fel azt a kort, amikor a vendéglátást szinte mindenhol élő muzsikaszó kísérte.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által szervezett Dankó Pista Emléknapra az ország szinte minden szegletéből csaknem 100 cigányzenekar érkezik a fővárosba. A sokszor világhírű, számos kontinenst bejárt együtteseket nem ritkán igazi virtuózok vezetik – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, a június 15-én fellépő 97 prímásnak, 45 hegedűsnek, 60 brácsásnak, 8 csellistának, 73 nagybőgősnek, 19 klarinétosnak és 58 cimbalmosnak köszönhetően a finom ételek mellé tehetséges zenészek muzsikája szól majd főváros-szerte.

Így a legendás prímás születésnapjához igazított Dankó Pista Emléknapon számtalan tehetség játékát élvezhetik a vendéglátóhelyeken a vendégek, ilyen például Ifj. Sárközi Lajos, Liszt Ferenc- és Junior Prima díjas hegedűművész is.

A hétgenerációs zenész családból származó, már gyermekként számos országos és nemzetközi hegedűversenyt nyert zenész 2015 óta a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője és főprímása, aki zenekaraival több hazai fesztivál visszatérő előadója.

Női prímások is viszik a prímet

Muzsikál majd Oláh Ernő prímás is, aki már 10 éves korában a 100 Tagú Cigányzenekar tagja volt. Húszévesen alapította meg saját zenekarát, amellyel azóta is folyamatosan koncertezik. Pályafutása során volt tagja a Honvéd Művészegyüttesnek, és zenélt együtt a XX. századi klasszikus zene egyik legnagyobb hegedűművészével, Ivry Gitilisszel is.

A Dankó Pista Emléknapon két olyan zenekar is játszik, amelyek élén – Jónás Bernadett és Makóné Berki Laura személyében – női prímás lép a közönség elé.

A több száz éves hagyománnyal bíró éttermi és kávéházi cigányzenét játszó 4-6 fős zenekarok előadásában Dankó Pista híres nótái mellett felcsendülnek komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék, és klasszikus slágerek is.

A rendezvénysorozatban részt vevő vendéglátóhelyek listája és a részletes program elérhető a dankopistaemleknap.hu oldalon. Az emléknapon a zenekarok kisebb megszakításokkal reggeltől-estig három órán keresztül játszanak az egyes helyeken.


Dankó Pista (1858. június 14. – 1903. március 29.), cigány származású nótaszerző, prímás, a kávéházi cigányzene ikonikus alakja. Dalai a magyar zenei örökség szerves részét képezik, emlékét szobor, rádió csatorna, utcák, intézmények nevei őrzik. Születésnapja a magyar nóta ünnepnapja.

A Dankó Pista Emléknap célja, hogy felélessze a kávéházi és éttermi cigányzene hagyományát és felhívja a figyelmet az oly sokáig nagy népszerűségnek örvendő cigánymuzsika turisztikai jelentőségére. Az emléknap egyben a Muzsikáló Magyarország 2024 program nyitórendezvénye is.

(MTI)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt