Keresés
Close this search box.

Jazz és komolyzene a Zemplénben

Jazz jazzfeszt

Végleges lett az augusztusi rendezvény kínálata

 

A sárospataki nyitóhangversennyel augusztus 13-án kezdődik a 30. Zempléni Fesztivál. A jubileumi rendezvény szervezői a jegybevételek 50 százalékát a térségi koraszülöttmentéshez ajánlják fel – hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Az augusztus 22-ig tartó fesztiválnak Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató elmondta: a rendezvény tíz napja alatt csaknem hetven programmal várják a látogatókat. Komolyzenei és dzsesszkoncertek, táncprodukciók, színházi előadások, irodalmi programok és kiállítások szerepelnek a fesztivál kínálatában.

A képzőművészet kedvelői az Art Wise kolozsvári művészcsoport tagjainak alkotásaival öt kiállításon ismerkedhetnek meg. Az irodalom iránt érdeklődők Sohonyai Attila költővel és a verseit tolmácsoló Kőszegi Ákossal találkozhatnak Sárospatakon és Tolcsván, és idén is eljön Széphalomra, A Magyar Nyelv Múzeumába és Tokajba Lackfi János.

 

A Zempléni Fesztivál az észak-magyarországi régió újfajta kulturális–turisztikai– gasztronómiai komplexitást kínáló, legnagyobb nyári rendezvénysorozata.

Az 1992-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar által, Sárospatakon és még három településen elindított művészeti fesztivált 2004 óta – a „tradíció és megújulás” jegyében – az Interkultur Hungaria Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi.

A Fesztiválszövetség 2009-ben lezajlott, a magyarországi fesztiválokat értékelő eljárásában „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” kategóriába sorolt rendezvény különleges vonzereje, máshoz nem hasonlítható jellegzetessége a műfaji és területi sokszínűség. Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei koncertek, színházi-, táncos- és jazz estek, kirándulások, kiállítások várják a közönséget. A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak a legeldugottabb falvakig, várakig, vadászházakig, kis templomokig. Az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevő települések is megmutathatják hagyományaikat, szokásaikat.

A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendég együttes és szólista lép fel évről-évre a fesztiválon.

A kulturális események mellett a táj jellegzetes ételeit, a híres tokaji borokat felvonultató gasztronómiai programok várják az idelátogatókat. Az események változatossága biztosítja, hogy különböző érdeklődésű baráti társaságok, családok minden tagja megtalálja itt a számára érdekes programokat. A közös kirándulások, zenehallgatás, borozások, jó vacsorák alatt pedig új ismeretségek, barátságok születnek. A KulturForum Europa a régió bekapcsolását a kulturális és turisztikai élet vérkeringésébe, a rendezvény iránti töretlen érdeklődés fenntartását ismerte el azzal, hogy 2006-ban – Magyarországon másodikként – kitüntette a Zempléni Fesztivált. Sikere a szervezők és a helyi szervezetek, művelődési házak, önkormányzatok összefogásának köszönhető. Tokaji Turizmus)

Megvan a magyar dal!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Random Trip - Richard Szoke Photography

Random Trip 15!

Másfél évtizedét eddigi legnagyobb koncertjével ünnepli a zenei projekt A Random Tripet Delov Jávor ütőhangszeres és Dj Q-Cee indította útjára, a produkcióban népszerű sztárelőadók és

Trombita Széchenyi

Ha már indult, akkor dobogóra állt a magyar trombitás

Először indult magyar zenész a trombitás vébén Behán Áron András, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának másodéves trombita előadó-művészet szakos hallgatója első magyar indulóként harmadik

Idén is megtartják a Musicum Laudét

Idén is Musicum Laude!

Tehetségeket keres a neves karmester és operarendező! Az énekverseny és mesterkurzus július 13. és 23. között Nagyváradon lesz, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,