Keresés
Close this search box.

Irodalom+népzene – ez a Fonó Literatúra!

Fonó Budai Zeneház
A sorozatban mások mellett Csoóri Sándor, Lackfi János, Szabó T. Anna művei kerülnek terítékre, Vecsei H. Miklós és Tompos Kátya előadásában.

Lackfi és Csoóri meets népzene!

Fonó Literatúra címmel irodalmi-zenés sorozat indul a Fonó Budai Zeneházban. A június 24-én kezdődő programsorozaton népköltések találkoznak kortárs költők műveivel, ismert színészek kiváló muzsikusokkal.

Dalok, dalszövegek, népdal szövegek, eredeti dokumentumok, szemelvények, csujogatók, népköltészeti remekművek párhuzamosan kortárs költők műveivel, ezt kínálja a Fonó Literatúra – tájékoztatta a Zeneház az MTI-t.

Mint írták, a kezdeményezés spontaneitást nem nélkülöző felolvasószínház, ahol rácsodálkozunk, mennyire kortárs a régi és próbáljuk az irodalom nyelvén megfejteni, miként élnek tovább hagyományaink a 21. században, hogyan éltetjük, gondoljuk tovább azokat, hogyan lesznek új rítusaink a régiek nyomán és születnek kortárs életművek táplálkozva a régiekből.

A sorozatban mások mellett Csoóri Sándor, Lackfi János, Szabó T. Anna művei kerülnek terítékre. –Elfeledett sorok és dallamok. Közérthetően, olykor viccesen, groteszk módon, olykor nagyon is komolyan, drámaian, felépített dramaturgia mentén – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az első Fonó Literatúra vendége Vecsei H. Miklós és Tompos Kátya színművész – elsősorban a szövegek, de részben a zene gazdái is, akik fúzióra kelnek két népzenében otthonosan mozgó művésszel, ifj. Csoóri Sándor Sündivel és Berecz Istvánnal. A sorozat szerkesztő-rendezője Seres Tamás, aki tematikájában egyedi, hiánypótló előadásokat hoz létre a meghívott vendégekkel a Fonó Színpadán – tartalmazza a közlemény.

A Fonó története Lukács József alapító-mecénással kezdődött, aki, miután menthetetlenül beleszeretett a népzenébe, úgy gondolta, érdemes ennek a kultúrkörnek egy saját intézményt létrehozni. A mindennapi irányítástól az alapító azóta visszavonult, az aktuális vezetőség azonban az elmúlt huszinhat évben sosem feledkezett meg a Fonó eredeti küldetéséről, vagyis az autentikus népi kultúra életben tartásáról.

Ritka nyilatkozatainak egyikében Lukács József úgy fogalmazott, elégtételt jelent számára az intézmény sikere, elszomorítja ugyanakkor, hogy mindezt szinte kizárólag önerőből kellett megteremteni, sem magánszemélyek, sem az állam nem állt és azóta sem áll kellő súllyal a népi gyökereinket feltáró kultúra közvetítése mellé – érzékeltette a Fonó nehézségeit Horváth László. – Személyes tárgyalásaink során minden döntéshozó egyetértését fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a Fonót költségvetési sorra kell emelni, lehetőséget teremtve ezáltal az olyan hosszú távon kiszámítható programok és stratégiák kidolgozására, amelyek túlmutatnak a pályázati kereteken, aztán valahogy mégsem történik semmi e téren. (Magyar Nemzet)

Autentikus minden szempontból – Fonó Literatúra

Ákos új himnuszát a pápa is meghallgatja majd!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Idén is megtartják a Musicum Laudét

Idén is Musicum Laude!

Tehetségeket keres a neves karmester és operarendező! Az énekverseny és mesterkurzus július 13. és 23. között Nagyváradon lesz, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak

Indián a Fonogram-díjjal

Idén ők kapták a Fonogram-életműdíjakat

A fiatalok után a nagy öregeket is díjazták! Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián – közölték

MCC Feszt

Haza sztárokkal erősít idén is az MCC Feszt

Természetesen a közélet sem fog hiányozni a már hagyományos esztergomi helyszínről Közélet, gazdaság, kultúra, gasztronómia és sport – ezek a témák is szerepelnek az idei

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,