Keresés
Close this search box.

A digitális lett a fő jogdíj bevételi forrás globális összesítésben

cisac 2023
A közös jogkezelők nemzetközi szervezete, a CISAC nyilvánosságra hozta a 2023-as, globális adatokat összefoglaló jelentését.

2022-ben a összesen 12,1 milliárd euró jogdíjat szedett be 116 országban 255 közös jogkezelő. Ez az előző évihez képest sosem látott mértékű, 26,7%-os növekedés, és a pandémia előtti utolsó év, 2019 főösszegéhez képest is 19,8%-os emelkedés.

•    Ez egyértelműen a digitális jogdíjak növekedésének köszönhető, olyannyira, hogy globálisan 2022-ben ez lett a vezető jogdíjbevételi forrás, immár meghaladva a rádiós és televíziós felhasználások utáni jogdíjat.
•    Magyarországon 2021-ről 2022-re 20%-kal nőttek a beszedett szerzői jogdíjak, ez a régiós átlagnak felel meg; a pandémia előtti szinthez képest nálunk 9,4%-os az emelkedés, ami elmarad a globális szinttől, de magasabb a régiósnál. Az online szerzői jogdíjak szintje hazánkban a 2019-eshez képest megötszöröződött.

A jogdíjak legjelentősebb forrásának hagyományosan a rádiós és televíziós felhasználások számítottak. A digitális jogdíjak azonban évek óta ezeknél jóval gyorsabban emelkedtek, és 2022-ben globális összesítésben lehagyták a rádiós-tévés bevételeket. Globálisan az összes jogdíj 35%-a digitális; az előző évihez képest 33,5%-kal emelkedtek az ilyen típusú bevételek. A 2019-es 2,09 milliárd euróhoz képest pedig 2022-ben a duplája, 4,17 milliárd euró volt a digitális jogdíj.

A rádiós-tévés jogdíjak a teljes tortában 33%-ot tesznek ki; ezek összege 2021-hez képest 11%-kal emelkedett. A harmadik legjelentősebb jogdíjforrás közül az élő- és háttérzene pedig jelentősen, 69,9%-kal nőtt az előző évihez képest, de még így is a 2019-es alatt maradt (7,9%-kal). Így ennek a jogdíjforrásnak a részaránya 22%-ra csökkent.

Ugyanakkor közismert módon számos szerző még mindig joggal elégedetlen azokkal az összegekkel, amelyeket művei digitális felhasználásáért kap – írja a CISAC jelentése. Jól mutatja a szerzők alulértékeltségét, hogy a hangfelvétel-kiadók esetében a fenti 35%-nak több mint kétszerese, 71% a digitális bevételek aránya. A 2022-ben és 2023-ban a legtöbb szolgáltató által bevezetett, átlagban kb. 10%-os áremelések sem fognak ezen a téren jelentős változást hozni.

Az Artisjus zeneipari szakmai blogján (Dalszerző) megjelent magyar nyelvű összefoglaló: 
dalszerzo.hu

A teljes riport:
cisac.org

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Bagossy Brothers BPark

Magyar zenekarok menni Szlovákia

Mégpedig Bagossyék, a Margaret Island és Szabó Balázs a bandájával Felvidéki koncertturnét szervez a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 18. és 31. között, amelynek során

Random Trip - Richard Szoke Photography

Random Trip 15!

Másfél évtizedét eddigi legnagyobb koncertjével ünnepli a zenei projekt A Random Tripet Delov Jávor ütőhangszeres és Dj Q-Cee indította útjára, a produkcióban népszerű sztárelőadók és

Idén is megtartják a Musicum Laudét

Idén is Musicum Laude!

Tehetségeket keres a neves karmester és operarendező! Az énekverseny és mesterkurzus július 13. és 23. között Nagyváradon lesz, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt