Keresés
Close this search box.

Tizenöt év Veletek. 15 éves a Kobuci Kert

Péterfy Bori - KOBUCI
Rendhagyó módon három koncertfilmmel nyitja jubileumi évadát a Kobuci Kert. A filmeket a Toldi Moziban tartott bemutatókat követően hamarosan online teszik elérhetővé.

A főváros egyik legkedveltebb szabadtéri koncerthelyszíne a világzene-jazz, az underground és a népzene fontos alakjait: Lukács Miklóst, Frenket és a Kalász Bandát kérte fel, hogy képviseljék a hely másfél évtizede érlelődő műsorkínálatának alaptörekvéseit. Hajdu Szabolcs Balázs Béla-díjas filmrendező közreműködésével különleges nézőpontból, művészfilmes eszközökkel, szokatlan helyszínen rögzítették a Kobuci műhely három koncertjét.

A jubileumi évad a folytonosságról, a folytonosság megtartó és értékteremtő erejéről szól majd. – ígéri a Kobuci Kert csapata, akik az elmúlt tizenöt évben a kortárs könnyűzene legintimebb hangulatú koncerthelyszínét építették fel Óbudán. Hitvallásuk szerint a peremműfajok szeretete, a vendéglátás etikája és a minőségre nyitott közönség az a három alapvető pillér, ami meghatározza a hely szellemét.

„Nem szeretnénk nosztalgiázni, mert az élő zene mindig a pillanatban, a mostban történik, de a film képes megörökíteni az időt” – indokolja Kaszap Atilla programigazgató, hogy miért kérték fel Hajdu Szabolcsot és barátait a különleges együttműködésre a jubileumi évad alkalmából. A népzene, a jazz és az underground számukra fontos és megkerülhetetlen alakjai: Lukács Miklós, Frenk és a Kalász Banda hosszabb előkészítő munkák és beszélgetések nyomán találkoztak a művészfilmes világ progresszív képviselőivel. Hajdu Szabolcs rendezése és Bántó Csaba operatőri munkája különleges formát adott a találkozásoknak, amelyekből szokatlan műfajú, filmnyelvileg is izgalmas koncertfilmek születtek.

A filmes nyitány után áprilistól a Zichy-kastély udvarában idén is a kortárs könnyűzene legrangosabb hazai és olykor nemzetközi muzsikusai váltják egymást. Április 13-án az ethno-hiphop legfontosabb hazai formációja, a Zuboly lép színpadra. Másnap a Parno Graszt az autentikus cigányzene nyelvén és erejével meséli tovább saját család- és világtörténetét a szokásos hangulatban. Szombat este a Péterfy Bori & Love Band mutatja meg, hogy a Kertben az underground nagy fellépői is intimebb, közvetlenebb hangulatban találkozhatnak a közönséggel. A tavasz további fellépői, a teljesség igénye nélkül: Blahalousiana, Honeybeast, Bohemian Betyars, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Konyha és Söndörgő, Kerekes Band, Anna and the Barbies, Hot Jazz Band, Budapest Bár, Ripoff Raskolnikov és a Braindogs. 2023-ban egy új műfaj, a rap is teret kap a Kobuci műsorkínálatában a fiatalabb generációk felé való fordulás jegyében. És végül, de nem utolsó sorban, idén merch-termékekkel is várja a látogatóit a Kobuci Kert.

A filmek hamarosan online megtekinthetők:
 kobuci.hu/muhely

További információ, programok:
https://kobuci.hu

Fotó: Péterfy Bori a Kobuciban (Schmaus Dóra)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

A Fonogram '24 nyertesei

Ők lettek az idei Fonogram-díj nyertesei

Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram – Magyar Zenei Díjakat. A díjhoz saját nap dukál. így a

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.