Keresés
Close this search box.

A lemez, ahol összefolyik a jazz, a népdal és a klasszikus

Tommy Vig
Tommy Vig együtt zenélt Miles Davisszel, Sammy Davis Jr.-ral, Judy Garlanddel, Tony Bennettel, Dean Martinnal, Henry Mancinivel, Quincy Jonesszal, a Beach Boysszal, Woody Allennel, Diana Rosszal, és Rod Stewart több lemezén is közreműködött.

56-ban hagyta el az országot gyerekként a híres zenész, hogy Sinatra és Jacko után a magyar jazz hírnevét öregbíti

Jazz Jazz 2022 címmel új lemezt készített Tommy Vig. Az egykor Frank Sinatrával, Miles Davisszel, Rod Stewarttal és Michael Jacksonnal együtt játszó vibrafonos, ütőhangszeres anyagán a dzsessz összeforr Beethovennel és a magyar népdallal is.

– 1965-ben jelent meg első lemezem Las Vegasban The Tommmy Vig Orchestra címmel. Ez olyan nagyzenekari felvétel volt, amelyen a dzsessz mellett kortárs zenei beütések is voltak. Több mint öt évtizeddel később, a mostani új lemezre a lényeg megmaradt: a nagy előd, a zenekarvezető-zongorista Stan Kenton által is favorizált amerikai lüktetést akartam megörökíteni – mondta a 83 éves muzsikus az MTI-nek adott interjúban.

A tizenkét kompozícióból álló albumon sokan játszanak, a hazai dzsessz színtér zenészei mellett mások mellett David Murray világhírű amerikai szaxofonos vagy Vig fia, Roger Lee Vig dobos is. Az anyag első része tisztelgés a dzsessz három óriása, Thelonious Monk és Fats Waller zongorista, valamint Dizzy Gillespie trombitás előtt.

– Sok mindenkivel játszottam együtt Amerikában, velük éppen nem. Waller már 1946-ban meghalt, mielőtt kimentem volna, Gillespie-vel egyszer találkoztam személyesen, és Monkot is csak hallottam zenélni.

Komponistaként ők voltak a példaképeim, számomra Dizzy és Monk muzsikája Bach-ban gyökerezik.

Beethovent és Monkot egyformán imádom, így amikor zenét szerzek, nekem természetes a klasszikus hangzás és a szvinges dzsessz összekapcsolása – fejtette ki Tommy Vig.

Hozzátette: zenéje nem könnyen befogadható, „mert első hallásra sokan nem értik, mit akar Vig ezekkel a harmóniákkal”. A Jazz Jazz 2022 című CD két száma Beethoven (például az Örömóda) ihletésére született, egy másik track a Hej, Dunáról fúj a szél kezdetű magyar népdal szvinges értelmezése.

A lemez középső részén néhány évvel ezelőtt írt Vig-szerzemények szólnak big band kísérettel, a záró tétel pedig a Budapest 1956 című programzenei művének budapesti koncertfelvétele. A Rákóczi-induló és a Himnusz részleteit is magában foglaló kompozíció most először hallható lemezen, a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában, a szerző vezényletével.

– Azért tettem utalásszerűen a Budapest 1956-ba ezeket a jól ismert zenei témákat, mert kifejezik a magyarok érzéseit az elnyomókkal szemben. Tizennyolc évesen végigéltem a forradalmi eseményeket Budapesten, a közelemben voltak a lövöldözések, éreztem a magyar lélek ellenszegülését. Egy nép szabadságvágyát zenésítettem meg ebben a műben – hangsúlyozta a művész, aki a forradalom és szabadságharc után emigrált szüleivel.

A 2006-ban hazatelepült vibrafonművész, dobos, zeneszerző fél évszázadon át aratott sikereket az Egyesült Államok dzsessz színpadain. 1956-ban hagyta el Magyarországot, ahol hétévesen csodagyerekként már játszott többek között a Zeneakadémián is. 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben és Las Vegasban élt és muzsikált.

Játszott Frank Sinatrával, Miles Davisszel, Sammy Davis Jr.-ral, Judy Garlanddel, Tony Bennettel, Dean Martinnal, Henry Mancinivel, Quincy Jonesszal, a Beach Boysszal, Woody Allennel, Diana Rosszal és Michael Jacksonnal, ütőhangszeresként közreműködött Rod Stewart több lemezén. 1984-ben Los Angelesben az Olimpiai Jazz Fesztivál rendezője volt. 2001-ben a Los Angeles Jazz Societytől a vibrafonosok Oscar-díját vehette át.

Mint az MTI-nek elmondta, bár korábban tagja volt a vezetőségnek, kizárták a Magyar Jazz Szövetségből.

– Azért, mert kritizáltam a rossz zenészeket. Amerikában is mindig így tettem. Sok itteni dzsesszmuzsikus mérges és féltékeny rám, és emiatt kevés felkérést kapok, mert szerintük idejöttem Amerikából és azt hiszem, mindent jobban tudok a műfajról, mint ők. Erről nem tehetek, ötven éven át nap mint nap a legjobbakkal játszottam az Egyesült Államokban, és bizony megtanultam, hogy kell ezt csinálni.

Tommy Vig jelenleg önéletrajzi könyvet ír, amelyet a tervek szerint idén befejez és megjelentet.

Együtt zenélt Miles Davisszel, Sammy Davis Jr.-ral, Judy Garlanddel, Tony Bennettel, Dean Martinnal, Henry Mancinivel, Quincy Jonesszal, a Beach Boysszal, Woody Allennel, Diana Rosszal, és Rod Stewart több lemezén is közreműködött

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

A Fonogram '24 nyertesei

Ők lettek az idei Fonogram-díj nyertesei

Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram – Magyar Zenei Díjakat. A díjhoz saját nap dukál. így a

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.