Keresés
Close this search box.
Nagy újdonságokra nem számíthatunk – hacsak nem számít annak egy Zorán-koncert?

Húrok közé csap az Örök Utazó, mépedig nem is egyszer jövő tavasszal!

A nagy érdeklődésre tekintettel Zorán 2022. március 19-én dupla koncertet ad a Budapest Kongresszusi Központban –ott, ahol Presser hármat is.

A 20 órára meghirdetett esti koncert előtt március 19-én délután, 16 órakor is színpadra lép Zorán és zenekara a BKK-ban – közölték a szervezők az MTI-vel. Sztevanovity Zorán 1976-ban indult szólópályafutása során csaknem kétszáz dalt énekelt el eddig és tizennégy stúdióalbumot készített. Zorán évtizedek óta szinte folyamatosan úton van, több száz koncerten van túl országszerte és a környező országok magyarlakta területein.

Zenekarának összetétele hosszú évek óta állandó, két muzsikussal, Sipeki Zoltán gitárossal és Horváth Kornél ütőhangszeressel 1993 óta játszik együtt. Mellettük Lattmann Béla a basszusgitáros, Gyenge Lajos dobol, Gátos Iván billentyűzik, Csányi István szaxofonozik, Óvári Éva, Kabelács Rita és Péter Barbara pedig vokálozik.

Sztevanovity Zorán (szerbül Зоран Стевановић illetve Zoran Stevanović, a magyar médiában gyakran csak Zorán, Belgrád, Szerbia, 1942. március 4. – ) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas szerb származású magyar előadóművész, énekes, gitáros, zeneszerző; Sztevanovity Dusán dalszövegíró, zeneszerző bátyja.

1942. március 4-én született Belgrádban Sztevanovity Milutin közgazdász, újságíró és Zemanovity Mária gyermekeként.Zorán családjával 1948-ban Magyarországra költözött. Politikai okokból nem mentek vissza Jugoszláviába, végleg Budapesten telepedtek le. A budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd 1960-ban felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karára. Öt szemeszter elvégzése után döntött úgy – öccsével együtt –, hogy a műszaki pálya helyett inkább a zenélést választja.

Metrós évek
Zorán 1960-ban a Nyugati pályaudvar KISZ-klubjában a Hangulat Bárban játszott, ugyanebben az évben Rudas Andrással (zongora), Elekes Zoltánnal (szaxofon), Maka Bélával (bőgő), Bálint Istvánnal (dob) megalakította a Zenith együttest. Az együttesben Zorán gitározott és énekelt. A Zenith a Népköztársaság útján fekvő KISZ-klubban játszott. Az együttes 1961-ben szerződést kötött a mai Centrál, akkor Irányi utca és Egyetem utca sarkán található Metro Klubbal (ami 1962-ben a Rákóczi út 60.-ba költözött). Ezzel a zenekar nemcsak helyszínt, hanem nevet is váltott, az alakulat felvette a Klub nevét, így lett nevük: Metro. A Metro együttes 1962-ben indult az első Ki mit tud?-on, de a döntőben az erősítő hibája miatt nem tudtak játszani és a zsűri kérésüket megtagadva nem engedte meg félbemaradt számuk újbóli eléneklését. 1963-ban Zorán immár szólistaként indult a Ki mit tud?-on, amit Gershwin magyarított Summertime-jával, valamint a Számum című dallal megnyert. Közben megjelentek a Metro együttes első felvételei Deák Tamás zeneszerző–trombitás-hangszerelő közreműködésével Smaragd, Mit tegyek?, Old Man River, Melody Blue címmel. A zenekar 1964-től a Metro klub új és egyben végleges helyén a Dohány utca 22-ben játszott.

1965 őszére kialakult a Metro csapata: Sztevanovity Zorán (ének, gitár), Sztevanovity Dusán (ritmusgitár), Schöck Ottó (billentyűs hangszerek), Frenreisz Károly (basszusgitár, szaxofon, ének), Brunner Győző (dob). 1966-ban Édes évek címmel megjelent az első magyar nyelvű Metro-kislemez. 1969-ben megjelent az első Metro-nagylemez, ami elérve az 50 000-es példányszámot, aranylemez lett.

Majd az együttes szerepelt Kovács András Extázis 7-től 10-ig című dokumentumfilmjében. A filmben Zorán a Budai Ifjúsági Parkban énekelt. A zenekar az 1969-es Táncdalfesztiválon a Szobrok című dallal lépett fel. 1970-ben a Metro Hómadár címmel új kislemezt adott ki, majd Schöck Ottó kiválásával Fogarasi János lett az együttes billentyűse. 1970 nyarának végén az együttes a finnországi, turkui nemzetközi rockfesztiválon 40 000 ember előtt énekelt. Ez év őszén megjelent az Egy este a Metró Klubban… című második Metro lemez, ami egyben az első magyar koncertalbum. 1971-ben az együttes alapító tagjai közül Dusán hátat fordítva a zenélésnek, és Frenreisz Károly a Locomotiv GT-be távozva, végleg kilép a Metróból. Helyükre Mogyorósi László (gitár) és Póka Egon (basszusgitár) került. Az együttes ősszel újraalakult, tagjai: Sztevanovity Zorán (gitár, ének), Novák András (ének), Hanka Péter (gitár), Elekes Zoltán (szaxofon), Tóth Béla (harsona), Tihanyi Gyula (basszusgitár), Szigeti Béla (dob). A héttagúra duzzadt zenekar több felvételt is készít Színesre festve, Közel a sátánhoz, A kapun túl, Háló, Csillaglány címen. 1972-ben a Metro Lengyelországban turnézott, majd három hónapot töltött az NSZK-ban. Ősszel a zenekar végleg feloszlott. Zorán a Taurus Ex-T 25-75-82 basszusgitáros-énekese lett.

1973-ban a Taurus együttes átalakulása, majd megszűnése után Zorán kilenc hónapig Ausztriában és az NSZK-ban zenélt. 1974 áprilisában hazatért Nyugat-Európából, és a Nyomom a gázt, illetve a Vásott éjek című számból a Gemini együttes kíséretével kislemezt adott ki.

1975-ben Cserháti Zsuzsával és az Express együttessel koncertezett, a Made in Hungaryn az Egyre hull az őszi zápor c. dallal aratott sikert. 1976-ban részt vett a Melodii Druzej többfordulós, Rigában, Leningrádban és Moszkvában zajló, szovjetunióbeli táncdalfesztiválon. Malek Miklós és S. Nagy István Hull az elsárgult levél című szerzeményét énekelte, és elnyerte a fődíjat.

1977-ben a Mafilm Lumumba utcai stúdiójában megkezdődtek Zorán első lemezfelvételei, a szólólemez hamar aranylemez lett. 1977 októberében közösen Koncz Zsuzsával a Beton együttes kíséretében két hónapos turnét tartott. 1978-ban megjelent Zorán második szólóalbuma, Zorán II. címmel, a felvételek szintén a Mafilm Lumumba utcai stúdiójában készültek.

1979-ben megjelent Zorán harmadik szólóalbuma Zorán III. címmel. 1980. október 23-án Pozsonyban lépett fel Gustáy Brom zenekarának kíséretében, majd koncertet adott Jugoszláviában. 1981-ben szerepelt Sándor Pál Ripacsok című filmjében. Még abban az évben megválasztották a Szabadfoglalkozású Zenei Előadóművészek Szakszervezetének elnökévé.

1982. január 2-án Lévai Évától megszületett a leánya, Szandra.1984 júliusától Kovács Katival az Universal együttes kíséretében nyári turnét tartott. 1985-ben megjelent az Édes évek című Metro-lemez, majd decemberben fellépett a Budapest Sportcsarnokban tartott magyar Live Aid: Mondd, mit ér egy falat kenyér – Rockzenészek az éhező Afrikáért elnevezésű koncerten. 1987-ben Tímár Péter Moziklip c. filmjének betétdala lett a Számíthatsz rám című szám. Öt év után új Zorán-album jelent meg Szép holnap címmel.

Ő írta az 1990-ben kiadott Calypso-lemezen szereplő Calypso-indulót. Májusban megjelent 1977–1990 címmel az első Zorán-válogatásalbum. 1991-ben megjelent Zorán új albuma, Az élet dolgai, amiért a Vígszínházban tartott koncerten aranylemezt vett át. A koncert vendége Presser Gábor és Gerendás Péter volt. 1992-ben a Budapest Sportcsarnokban telt házas koncertet adott a Metro együttes. Az együttes Zorán–Dusán–Schöck Ottó–Frenreisz Károly–Brunner Győző–Veszelinov András-felállásban lépett színpadra. Júniusban kiadták a Metro-koncert felvételét, valamint egy öt nagylemezt tartalmazó Metro-díszdobozos albumot. Zorán 1993-ban a Pesti Vigadóban Az elmúlt 30 év címmel… öt unplugged előadásból álló koncertsorozat tartott. Ez év novemberében unplugged koncertet adott a Budapest Sportcsarnokban, vendégei Presser Gábor, Schöck Ottó, Gerendás Péter és Dés László voltak.

Több szólóalbum után 1998-ban koncertet adott a Budapest Sportcsarnokban, vendége volt Presser Gábor, Kaszás Attila, Lantos Zoltán, Eszményi Viktória, valamint az Ando Drom. Zorán átvette az 1997 című albumért járó aranylemezt. 1998. június 28-án a Kapcsolat-koncert keretében 200 000 ember előtt énekelt a Felvonulási téren. 1998 végére már lett aranylemez a frissen kiadott Hozzám tartozol című újabb szólóalbum. 1999. június 27-én ismét, immár nagyjából 250 000 ember előtt énekelt a Kapcsolat-koncerten. Megjelent az Ablak mellett című szólóalbuma. Zoránt megválasztották a MIME (Magyar Internetezők és Számítógép-használók MagánEgylete) elnökévé. 2000-ben Zorán is fellépett a Budapesti Kongresszusi Központban tartott koncerten, amelyet a leégett Budapest Sportcsarnok újjáépítéséért rendeztek. 2000 őszén három alkalommal is telt házas koncertet adott az Erkel Színházban. 2001. június 2-án Illés–Metro–Omega-szuperkoncert a Népstadionban. Ez év őszén megjelent az Így alakult című szólóalbum. 2002 márciusában Artisjus-díjat, majd eMeRTon-díjat kapott. Március 23-án fellépett a budapesti Kossuth téren tartott Koncert a Köztársaságért rendezvényen. Májusban három előadásból álló koncertsorozatot tartott az Erkel Színházban.

2003. április 25-én az új Budapest Sportarénában rendhagyó koncertet tartott Vásáry Tamás vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében. 2004. március 18-án és 19-én Örömzene címmel Zorán és Barátai koncerteztek a Vígszínházban.

Zorán 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is folytatta a már hagyományossá váló országjáró tavaszi és őszi turnékat. 2008 óta a turnék keretében felkeresett több erdélyi, felvidéki és vajdasági várost is, ahol telt házas koncerteket adott.

2007 tavaszán a Budapest Sportcsarnokban 12 000 ember előtt a Harminc című dalt együtt énekelte Presser Gáborral és Sztevanovity Dusánnal, valamint a Ne várd a májust című dalt a szerzővel, Bródy Jánossal. 2008 őszén A dalok és mi címmel telt házas koncertet adott a Művészetek Palotájában, immáron a zenekarához tartozó Horváth Kornél, Sipeki Zoltán, Lattmann Béla, Kovács Péter Kovax és Gyenge Lajos társaságában. 2009 tavaszán újabb koncertet adott a Művészetek Palotájában, amit a nagy érdeklődésre való tekintettel egy alkalommal meg kellett ismételnie. Zorán legújabb, A dalok és mi című koncert-DVD-je a 2009-es Fonogram – Magyar Zenei Díj győztese lett az Év hazai DVD-je kategóriában. Legújabb, 2 CD-t magában foglaló válogatásalbumát – a 34 dalt – hatalmas közönségérdeklődés övezi, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a válogatás CD 2009 decemberében aranylemez lett, 2010 decembere óta pedig már platinalemez.

2011 októberében jelent meg új lemeze Körtánc – Kóló címen, amely 2012 tavaszán platinalemez lett,[6] és amellyel zeneileg némileg visszatért szerb gyökereihez. (A kóló egy délszláv táncfajta. Az album címadó dalában hallható ez a jelentőségteljes versszak: „Amott jöttem én a földre / Itt maradtam mindörökre / Megszerettem, amit kaptam / Szívem ide láncol”.) 2013-ban aranylemezt vehetett át az Aréna 2011 című albumáért.

Nagy újdonságokra nem számíthatunk, hacsak nem számít annak egy Zorán-koncert?

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Random Trip - Richard Szoke Photography

Random Trip 15!

Másfél évtizedét eddigi legnagyobb koncertjével ünnepli a zenei projekt A Random Tripet Delov Jávor ütőhangszeres és Dj Q-Cee indította útjára, a produkcióban népszerű sztárelőadók és

Idén is megtartják a Musicum Laudét

Idén is Musicum Laude!

Tehetségeket keres a neves karmester és operarendező! Az énekverseny és mesterkurzus július 13. és 23. között Nagyváradon lesz, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt