Az alig egy éve alakult Mohikán zenekar a közelmúltban megjelent albuma (Hova száll a pipából a füst?) mellett máris egy újabb gyöngyszemmel örvendezteti meg publikumát: Puskin utca címmel elkészült első videoklipjük.

Mohikan KoncertAz alig egy éve alakult Mohikán zenekar a közelmúltban megjelent albuma (Hova száll a pipából a füst?) mellett máris egy újabb gyöngyszemmel örvendezteti meg publikumát: Puskin utca címmel elkészült első videoklipjük, mely február közepe óta elérhető a youtube-on.

Zenéjük derűs, már-már vidám dallamokba csomagolja a – lehet, hogy nem minden hallgató számára észrevehetően – fajsúlyos mondanivalót! Ahogy dalszerző frontemberük, Nagy Tibor István fogalmaz egy helyen korábban: „…igen sok mondanivalónk akad a világról, a világnak!”

A képsorai tekintetében szellemesen megkonstruált klip jó példa arra, hogy a mesteri hangszeres tudás jól ötvözhető a játékos, humoros, de mindezzel együtt sokatmondóan tartalmas szöveggel és előadásmóddal.

Ha úgy tetszik, egy „többrétegű” klipről van szó. Az első, minden szemlélőnek rögtön látható, hallható legfelső réteg a jó hangulatú, nagyon jó zene a kellemes környezetben (Józsefváros palotanegyede, a XIX. sz.-ban épült két-háromemeletes műemléképületeivel, a palotákkal). Ez már önmagában elegendő volna a klip sikeréhez.

Azonban ha kicsit „megpiszkáljuk” a felső réteget, óhatatlanul előtűnik alatta a második; nem lehet ugyanis nem észrevenni a dal szövegében is követhető útvonalat: „…végig, a Puskin utcán a térig egy dalt dúdolok, egy régit…” Ez a tér – a térképre tekintve – minden bizonnyal a Pollack Mihály tér és a környező Bródy Sándor utcai épületek, melyek csaknem kilenc évtizeden át (1928 október 25-e óta) a magyar állam közszolgálati rádiója, a Magyar Rádió székhelyéül szolgáltak. Nagy idők tanúi ezek a sokat látott épületek.

A klip harmadik rétege: az énekes frontember társadalmi kérdések iránti érzékenysége, melyet viccesen egy utcaseprő szerepébe (és öltözékébe) bújva mond el („…elkéstél rég, nemvárt jövő, hazudni nincs már több idő…”).

Figyelemreméltóak a klip epizódjai, pl. ahogy az elején Nagy T. I. leseper a bakancsa orráról egy apró, szemmel alig látható kis szennyeződést. Vagy ahogy jól látható rosszallással nézi, ahogy az utca embere eldob egy üres cigarettásdobozt, neki pluszmunkát adva ezzel. S itt muszáj észrevenni a párhuzamot Hofi Géza: Söprik az utcát c. szatirikus dalával. A Mohikán zenekar énekese is megfogalmazza a maga célját: „…hogy megérkezzem, már alig várom…az álom rám vár héthatáron, a macskakövön állok és várok, valamit egyszer úgyis találok!”

Ebben a klipben, dalának zenéjében és szövegében mindegyik fent említett „réteg” közönsége örömét leli! Mi mindhárom réteget együtt, egyidejűleg értékeljük. De legjobban azt, hogy a megkotort „Mona Lisa” mögött ott van „Leonardo”! S ebben a klipben ott van! Minél többször megnézi/meghallgatja valaki, annál közelebb jut hozzá.

Mohikán lemezbemutató koncert: facebook.com/events/

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.

Karácsonyi koncert Oroszlányban

3 évszázad legszebb karácsonyi dalai

Thén Róbert (ének) és Orbán Gábor (orgona) előadásában többek közt olyan dalok csendülnek fel, mint Schubert Ave Máriája, vagy az Adeste fideles.

Gorlo Volka

Gorlo Volka és a Titok, avagy a múltadban jártam

Két évvel bemutatkozó anyaguk után ismét egy kiadvánnyal örvendeztette meg közönségét a felvidéki Gorlo Volka. A Titok című album úgy mutatja meg a formáció újabb oldalát, hogy közben hű marad a csapat jól ismert zeneiségéhez.