A Talány Akusztik a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola énekkarával muzsikált

Talány Akusztik - Tabán Blues
Z. László

Z. László

Kommunikátor, zenekritikus.
Elkészült a klip, amely érzékletesen adja vissza azt a felemelő hangulatot, amelyet a magyar kultúra napján élhetett át a közönség a MáraiKult-ban.

A Tabán-bluest a Talány Akusztik 40 tagú gyermekkórussal „vitte színre”.

A nívódíjas együttest 2016-ban a Talány-dalokat jegyző szerzőpáros, Szabó Zoltán Attila, író, A Tabán a világ közepe című kötet szerzője, aki költőként Schwalm Zoltán néven ismert, és Zöld Csaba, a József Attila Színház Jászai-díjas színművésze alapította. Az „irodalmi zenekarhoz” csatlakozott a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola gyermekkórusa, Brebovszky Klára vezetésével.

„A Tabán-blues a budapesti városrész múltját, jelenét, kultúrtörténetét is bemutatja, felvillantja. Egyfajta zenés eszencia – csipet Krúdy-hangulattal. A blues, mint műfaj pedig természetes választás volt a részünkről, hiszen a Tabánt a legendás május elsejei koncertek és az egykori Bem Rockpart (ahol ugye a KEX, a Mini, a R.A.B.B., Tátrai Tibor és Babos Gyula is játszott) bulijai miatt is sokan úgy tartják számon, mint a honi bluesmuzsika bölcsőjét” – informált a zenekar.

A Talány Akusztik évek óta pedagógiai programoknak is részese. Korábban több dalt rögzítettek a Váci Utcai Ének-zenei Általános iskola gyermekkórusával; felléptek tanévnyitókon, rendszeresen tartanak zenés irodalomtörténeti, helytörténeti kurzusokat. A Tabán-bluest, és néhány másik Talány-slágert a Magyar Alapfokú Művészetpedagógiai Értéktár címmel kitüntetett Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola gyermekkórusával közösen adták elő, mintegy „hangot adva” Kodály igazságának: „sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének!

Íme, a klip: Talány Akusztik – Tabán-blues – YouTube

(Fotó: Csaudinger Károly)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

ék zenekar

ék – Téridő dal- és klippremier

Az ék zenekar Out Of The Cave című 2021-es nagylemeze után először jelentkezik új anyaggal, ráadásul egy igazi kuriózummal. De mitől annyira rendkívüli szám a Téridő?

petőfi.hu

Megújult a Petőfi.hu

Szabadság, szerelem – ehhez kapcsolódva elmesélhető a teljes történetünk. Erről szólnak a dalaink,
verseink, regényeink, harcaink, álmaink, tenni akarásunk.