Keresés
Close this search box.

Eseményekben gazdag volt a Tisza-tavi Fesztivál

Tisza-tavi Fesztivál összefoglaló
Múlt hétvégén került megrendezésre a Természet Operaháza - Tisza-tavi Fesztivál, immáron kilencedik alkalommal, és második éve a Magyar Tavak Fesztiválja programsorozat fontos részeként.

Pénteken a tiszafüredi Morotva félszigeten tartott megnyitóval kezdetét vette a háromnapos esemény. Az esti TO’PERA gálakoncerten fellépett Miklósa Erika, Iván Szandra, Tóth Vera, Csiszár István, Rab Gyula, Pataki Bence, a Ruby Harlem Zenekar, ifj. Balogh Ferenc és a Hidden Kingdom, valamint a Szolnoki Szimfonikusok Toshifumi Kanai vezényletével. A nyitó produkcióként felcsendülő Fesztiválhimnuszt ezúttal vetítés formájában hallották a jelenlévők, a videóban közreműködtek olyan neves énekesek, akik már a fesztiválon is felléptek. A gála műsorát összeállította és színpadra rendezte Novák Péter.

Noha TO’PERA néven lett hirdetve, idén a műfaji sokszínűség jellemezte a két részből álló koncertet. Mozart Varázsfuvolája, Gounod Rómeó és Júliája, Verdi Traviatája, Händel Xerxésze, Thomas Mignonja és Offenbach Hoffmann meséi képviselte az opera műfaját. A felsorolt művekből felcsendülő áriák és duettek mellett nagyszerű musicalek részletei is elhangzottak, de nem hiányozhattak a népszerű dalok sem a műsorból, az est második részét nyitó ifj. Balogh Ferenc-szerzemény, a Genezis V. – a Hidden Kingdom és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar előadásában – már a szférák zenéjét szólaltatta meg. Valamennyi előadó szólószámmal és duettel készült, a gálakoncertet pedig egy látványban is gyönyörű szextett zárta. Az A csitári hegyek alatt című népdalt a tóparton adta elő a hat énekes.

Szombaton Tour D’Opera címmel kerékpártúrát tartottak a Tisza-tó körül. A résztvevők a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkból indultak, hogy teljesítsék a 67 km-es, 8 megállóhelyet tartalmazó távot. Idén az útirány a tervek szerint Poroszló, Sarud, Dinnyéshát, kiskörei Hallépcső, Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszőlős, Tiszafüred-Tiszaörvény, majd visszatérés a Morotva Kerékpáros Pihenőparkhoz lett volna. Az időjárás azonban alaposan átalakította a szombati menetrendet.

A túra első fele rendben zajlott, a programba beiktatott mini koncerteket sikerült megtartani. Sarudon Horgas Eszter fuvolaművész és a Talamba ütőegyüttes, Tiszanána-Dinnyésháton Schöck Atala és a Melodika Project közös produkciójában gyönyörködhetett a közönség.

A kiskörei Hallépcső felé vezető úton már gyülekeztek a felhők, alig hogy megérkeztek a Lépcső Bisztróhoz a kerekezők, erős villámlással lecsapott a zivatar. Mivel fedett és biztonságos helyen voltak, kényelmesen megebédeltek, közben pedig Iván Szandra, Jász Andris és Horváth Márk egy remek jazz-koncerttel szórakoztatta a vidám társaságot. Végül sikerült folytatni az utat, de a programon módosítani kellett. Kimaradt Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszőlős megállóhely, és a rendezvény a tiszafüredi Hableány Hotel konferenciatermében folytatódott Szűcs Antal Gábor gitáros és Gál Péter hegedűművész koncertjével. Fellépett még a Tavirózsa Népdalkör, és az ilyenkor szokásos süteményezés sem maradt el: a tiszaderzsi asszonyok idén is finom házi sütiket készítettek, azzal várták az érkezőket. Este a Kormorán kikötőben a szervezők kisorsoltak egy nyereménykerékpárt a túra résztvevői között, majd a Morotva Zenekar muzsikája zárta a szombati napot.

A Tisza-tavi Fesztivál 3. napján igazi programkavalkádban volt részük azoknak, akik eljöttek vasárnap a Morotvára Innen startolt a Boat D’Opera túra, ahol a közönség csónakokkal jutott el a minikoncertek helyszíneire, de előtte még Miklósa Erika operaénekesnő OPERUN futásra invitálta a jelenlévőket. A hajós rendezvénnyel párhuzamosan egy Családi Tópikniket is tartottak főzőversennyel, sportprogrammal, koncertekkel, kézműves kirakodóvásárral a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban.

10 órakor indult a hajós túra, és már rögtön az elején eleredt az eső. Nem volt komoly csapadék, nem is kellett miatta lemondani a programot. Előkerültek az esőkabátok, esernyők és vidáman siklott tovább a társaság az első megállóhoz, Bábel Klára hárfa- és Kalmus Felícián csellóművész fellépésére. Mivel az eső utána is szemerkélt, St. Martin koncertjére a tó közepén, egy tetővel rendelkező hajócskán került sor. Az első három dal után végre kiderült az ég, így a szaxofonművész a csónakban állva tudta megtartani koncertjét, a hallgatóság pedig a saját vízi járművében ülve gyönyörködhetett a nagyszerű dalokban.

Lassan, de kellemesebbre fordult az idő: a tiszaörvényi Kormorán kikötőben Herczku Ágnes és a Banda már csapadékmentes szabadtéren tudott zenélni. Végül a nap is kisütött, így a New Step Fitnesz és Táncstúdió légtáncosainak produkcióját is meg lehetett tartani. A csónakos túrát a Kormorán zenekar frontembere, Vadkerti Imre koncertje zárta. Utolsó, a Kell még egy szó című dalához csatlakoztak a légtáncos lányok, akik a kikötő hídjáról függeszkedve mutattak be látványos koreográfiát.

Visszaérkezve a Morotvára finom ebéd várta a túra résztvevőit, és aki akart még csatlakozhatott a Családi Tópiknik programjához. Ott is voltak zenés események. Koncertet adott a Budapest Ragtime Band, az Alma zenekar, a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar, és bemutatót tartottak a Füredi Mazsorettek. Idén a Természet Operaháza néven is emlegetett fesztivál egy komplett operaprodukcióval örvendeztette meg a műfaj rajongóit. Benjamin Britten Noé Bárkája című egyfelvonásos gyerekoperáját láthatta a közönség.

Kétségtelenül egyik csúcspontja volt a napnak a Magyar Tavak Fesztiválja Főzőversenye, ahol ezúttal Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekesnő kedvenc étele, a kakaspörkölt elkészítését kapták feladatul a versenyzők. Szép számmal érkeztek vállalkozó kedvű csapatok, a zsűri (tagjai között Mautner Zsófival, Gianni Annonival) végül az első helyezettnek járó díjat a Tűzről pattantak nevű csoportnak adta.

St. MartinSzeszélyesen alakult az időjárás a fesztivál három napja alatt. Pénteken rekkenő nyári hőségben kezdődött, szombaton dörgéssel-villámlással megérkezett a zivatar. A vasárnap szintén csapadékos volt, de délután egy rövid időre előbújt a nap, majd estefelé ismét lecsapott a vihar. Nem csupán kulturális téren, hanem időjárás tekintetében is színes programban volt részük a fesztiválozóknak: szinte valamennyi évszak főbb jellemzőit megtapasztalták, csupán a havazás maradt el. Mindent összevetve azonban a Természet Operaháza – Tisza-tavi Fesztivál egy remekül sikerült, felejthetetlen élményeket adó hosszú hétvége után zárta kapuit. 2023-ban azonban újra kinyit, és a Velencei-tavi, valamint a balatoni társfesztivállal közösen várja majd a zene, a sport, a gasztronómia és a természet szerelmeseit.

További cikkek a Tisza-tavi Fesztiválról

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi

„Mint a kés a vajban” – megjelent a CSILLAGTÚRA

Március 21-én jelent meg Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi közös projektjének legújabb gyümölcse, a CSILLAGTÚRA, amely nemcsak azért különleges, mert ezúttal Péter is énekel, hanem mert a HIPERKARMA zenekar játszotta fel a zenét.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt