Akarsz-e játszani

Zene és vers
magyarzene

magyarzene

Egy Pilinszky-kötet nem csak arra jó, hogy magukat értelmiséginek álcázva a mögül nézzék a csajokat, hanem konkrétan el is lehet olvasni. Ha pedig el lehet olvasni, akkor meg is lehet zenésíteni.

Égi kávéházÉgi Kávéház

2006-ban fogalmazódott meg Árva Gáborban és Mester Balázsban a gondolat: egy Pilinszky-kötet nem csak arra jó, hogy magukat értelmiséginek álcázva a mögül nézzék a csajokat, hanem konkrétan el is lehet olvasni. Ha pedig el lehet olvasni, akkor meg is lehet zenésíteni. A magyar szépirodalom nagyjai így váltak “szövegírókká”, a fiatalemberek pedig két és fél év alatt, autodidakta módon tanulva meg a zeneszerzés, hangszerelés csínját-bínját, elkészítették első lemezüket. Az Égi Kávéház sikerei után újabb tíz dalt rögzítettek, 2011-ben pedig elkészült az azonos címet viselő zenés darab. 2014-ben jelent meg a második, Akarsz-e játszani címet viselő lemez, amelyet különböző zenemegosztó oldalakról is le lehet tölteni, több dal pedig a youtube-ra is felkerült. A fiatalokhoz időközben csatlakozott Szűcs József, így együtt dolgoznak tovább a verseken, dalokon.

2015 tavaszától egy kibővített, 1,5-2 órás zenei produkcióval szeretnék minél több helyen bemutatni az Égi kávéházat, és bebizonyítani, hogy az irodalmi ikonokat nem kell és nem is lehet a könyvtár csendjébe zárni.

Akarsz-e játszaniMester Balázsnak az Égi Kávéház igazi misszió.

– Meggyőződésem, hogy ezek a zenék segítenek a versek felé fordulni mindenkinek, utat találnak oda is, ahova egyébként nem jutnának el. Hála az Istennek, hogy most ezt koncertek formájában minél több helyre el fogjuk juttatni. 2007-ben kezdtük el Gabóval a felvételeket és az alapoktól kellett megtanulni mindent a felvételek készítéséről és ezt a tanulást folytatjuk a mai napig. Tavalyelőtt csatlakozott hozzánk Szűcs Józsi, akinek a hangja végre kiemelte a demo státuszból a dalokat – vallja a 32 éves zenész, akinek kedvenc verse Ady Endre Imádság háború után című költeménye. Mint mondja, nagyon erős képek vannak benne, amelyek mögé ő dübörgő, apokaliptikus dolgot képzel el.

Árva Gábornak nem “ismeretlen” a megzenésített versek világa.

– 2006-ban egy rock-oratórium zenéjét “követtem el”, Kései sirató címmel. Ebből a darabból néhány dal újragondolva az Égi Kávéházban is helyet kapott. A zenei stílusunk alapvetően a rock felé hajlik, de sok-sok elemet beépítettünk, elektronikus illetve klasszikus zenei elemeket egyaránt. Természetesen a mai kor követelményeinek is megpróbálunk megfelelni, azonban nem feledkezünk meg a régebbi stílusirányzatokról sem, körül-belül így áll össze nagy vonalakban az Égi Kávéház stílusa – részletezte Gábor, aki szerint a Prológus egy cirkusz-filmhez Karinthy Frigyestől maga a tökéletesség.

Szűcs Józsefnek az Égi Kávéház pillanatok alatt élete része lett.

– Ez pecsét lett sorsomon. Múlhatatlan, életre szóló szerelem. Jelenleg két társulattal dolgozom együtt, a komáromi Magyarock Dalszínházzal, illetve az almásfüzitői székhelyű Talpalatnyi Színházzal, melynek vezetője is vagyok. Egyébként, és semmiképp sem mellékesen, pedagógus végzettséggel bírok – részletezte József, aki Radnóti Tört elégiáját emelte ki kedvenc versként.

További információk:

facebook.com/Egikavehaz

soundcloud.com/egikavehaz/sets/gi-k-v-h-z-akarsz-e-j-tszani

Kapcsolat:

Szűr Annamária: +3630/6989510
szur.annamaria@gmail.com

Mester Balázs: +36304575944

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Mindenünk a zene

Friss

Zenei Alkotó Műhely Oroszlányban

Zenészeket vár Oroszlányban a ZAM!

2021  július 28 -tól nyitja kapuit az oroszlányi Zenei Alkotó Műhely (röviden ZAM), mely minden szerdán 15 órára várja mindazokat akik részt vennének közös zenélésben, alkotásban, vagy szeretnék megvalósítani zenei ötleteiket.

skyabove

Felhők felett mindig kék az ég!

Ebben a számban is ugyanúgy törekednek a zenéjükkel a közönség megmozgatására, mint a személyes és univerzális problémák, és az érzelmek hullámzásának bemutatására.

The Wallkids werkfilm

Werkfilmmel jelentkezett a Wallkids

A The Wallkids zenekar leforgatta legújabb klipjét,a Hiába futsz! című dalukhoz, mégpedig nem is akárhol, hanem a kiskörei művelődési házban.

Double Rise Torockó Kistehén

Erdélyi rajongóitól is búcsúzik a Kistehén

A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre festői környezetben fekvő településen a hajnali napfelkelte után a Székelykő sziklatömbje mögött egy időre eltűnik, majd újra felkel a nap. A fesztivál három napjára hat napfelkeltét ígérnek a szervezők.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt