Keresés
Close this search box.

A magyar kultúrát szolgáló alkotók előtt tiszteleg Havas Judit és Borbély László estje

Ötpacsirta Szalon
Mások mellett Petőfi Sándor, Ady Endre, Weöres Sándor, Liszt Ferenc és Bartók Béla művei is megszólalnak január 31-én az Ötpacsirta Szalonban, Budapesten.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében elhangzó Ki és mi vagy? című est tisztelgés mindazon alkotók előtt, akik egész életükben a magyar kultúrát szolgálták, valamint Petőfi 200., Ady halálának 104. évfordulója és a magyar kultúra napja előtt – mondta el Havas Judit előadóművész az MTI-nek, hozzátéve: az összeállításban olyan költők versei szerepelnek, akiknek születési vagy halálozási évfordulója a magyar kultúra napjához is kapcsolódik.

A 110 éve született Weöres Sándor például, akinek Harmadik szimfónia című költeménye is elhangzik a műsorban, január 22-én halt meg – mondta, emlékeztetve: az est címe idézet, Petőfi Arany Jánoshoz című verséből való.     A műsorban elhangzik többek között Ady Endre Ki látott engem?, Petőfi Sándor A XIX. század költői, Bartók Béla Allegro barbaro, Kányádi Sándor Halottak napja Bécsben, József Attila és Juhász Ferenc versei, Richard Wagner Elégia és Liszt Ferenc kései zongorakompozíciói, valamint kuriózumként a Petőfi Sándor emlékére komponált Jókai-Liszt A holt költő szerelme című melodráma – ismertette a részleteket az előadóművész.

Havas Judit hozzátette: a versek és a zene a belső tájakra vezetnek, mint ahogy Weöres Harmadik szimfóniája is a belső tájakon kalauzolja végig olvasóját, hallgatóját. Az irodalmi és zenei művek arra mutatnak rá, hogy az ember ne felejtse el: a megoldást és a megváltást nem kint kell keresni, hiszen csak saját magunkban találhatjuk meg. Ez a mécses, ez a kicsi fény bennünk van – mondta.
Havas Judit elmondta azt is, hogy Borbély László zongoraművésszel első alkalommal dolgoznak együtt.
Havas Judit 2022-ben az Artisjus első alkalommal odaítélt irodalmi előadóművészi díját kapta, valamint múlt év decemberében a Zsidóságért-díjat is átvehette.

 

(MTI) (Fotó: FSzEK Zenei Gyűjtemény Facebook oldal)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Pokolgép zenekar

Az új énekes leleplezése, elképesztő riffek és irodalom teszi hidegrázóssá a Pokolgép dalát

A januári tagcsere után új videóklipes dallal jelentkezik a magyar rockzene ikonikus alakulata, a Pokolgép. A szóban forgó szám megjelenése több szempontból is kiemelkedő fontosságú. Egyrészt egy izgalmas versfeldolgozásról beszélünk, de ami még tovább fokozza a hanganyag különlegességét, az az, hogy ebben lehet először a banda új énekesét hallani.

Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) - tisztújítás

EJI tisztújító Választógyűlés a BMC -ben

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) megkezdte tisztújításának folyamatát. Ennek első lépéseként a Budapest Music Centerben Választógyűlést tartottak és megválasztották az EJI munkáját koordináló döntéshozó szerv, az új Küldöttgyűlés tagjait.

Iceboyz zenekar

Szinti-poppal indult az Iceboyz

Az Iceboyz első dala hangulatában igazi 80 -as évekbeli szinti-pop. A szöveg felejtős, de ez a stílus amúgy sem erről híres, a zene viszont hozza amit kell.

Fiúk zenekar

Fiúk – Paralízis dal- és klippremier

A földalatti popot játszó Fiúk zenekar új dala egy olyan traumát dolgoz fel, ami az alvásparalízissel jár – sokakban ugyanis ily formában jelenik meg a hétköznapok frusztrációja.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt