Keresés
Close this search box.

Szénégető Richárd koncertszervező

Szénégető Richárd
Mindig a produktumot nézem

Mindig a produktumot nézem

Szénégető Richárd koncertszervezőSzénégető Richárd 2004 óta szervez koncerteket. A Sportalshow fesztivál főszervezője, a HammerWorld magazin, a ricsandgreen.hu, a vdrome.hu és a Grungery.hu újságírója, a GrundRecords sajtósa. Munkája során kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, és arra, hogy a jövő zenészei lehetőséget kapjanak közönség előtt színpadra lépni. 2018 tavaszán elindította saját podcastját, a Ric$Cast-ot, amely az egyik első zenei podcast itthon, a ricsandgreen.hu oldalon pedig ismert előadók mellett fiatal, feltörekvő csapatoknak is bemutatkozási lehetőséget biztosít.

Vona Ildikó/ MAGYARZENE. EU: Mivel tudsz segíteni egy kezdő zenekart?

Szénégető Richárd: Nagyon sok mindenben tudok segíteni az elindulásban, az első lépésekben. Tudok nekik fellépési lehetőséget szervezni a klubunkban, a Sportalsóban, nem véletlen lett az egyik jelmondatunk, hogy: „Az előzenekarokat megnézni nem ciki, értük is fizettél!”. (nevet) Aztán elmondom a szakmai véleményem a produkciójukról, illetve, ha olyan a produktum, akkor a saját podcastomon bemutatkozási, a honlapomon pedig interjúlehetőséget biztosítok a zenekarnak.

– Csak együttesekkel foglalkozol, vagy hangszeres zenész, énekes is odamehet hozzád?

– Bárki jöhet, mert én mindig a produktumot nézem.

– Milyen stílusú zenékkel kereshetnek?

– Igazából mindegy, bármilyen stílusban tudok segíteni, nagy valószínűséggel, de azért vannak strukturáltabb területek, ahol otthonosan mozgok.

– Ha például egy klasszikus zenét játszó vonósnégyes kérné a támogatásod, nekik mit mondanál?

– Vonósnégyes? Egy podcastot az is megérne! Inkább a könnyűzene az én terepem (tehát a pop, rock, rap, country, blues), de akár vonósnégyesek is keressenek csak bátran, és megnézem, mit tehetek értük.

– Milyen korosztályokkal dolgozol?

– Nemrég járt nálam podcaston egy 16 éves srácokból álló együttes, talán ők voltak a legfiatalabbak, de valójában nem korfüggő. Ha olyan a produktum, a hozzáállás, akkor bárkivel szívesen dolgozom, és nem számít, hogy hány éves.

– Mi kell a közös munkához? Gondolom, első lépésként egy demo, egy dal…

– Leginkább igen, első lépésnek az elég. Második a kommunikáció, arra kell nagyon figyelni. Mondhatnám: ha valaki elküldi nekem a demóját, akkor meghallgatom. Ám ez csak félig igaz. A mellékelt levél, biográfia is szerepet játszik! Fontos, hogy legyen stílusa, és higgyen abban, amit csinál, ezért a hozzáállás szintén nagyon fontos. Nekem éreznem kell azt, hogy ezzel érdemes foglalkozni, mert ha nem így van, akkor tovább is görgetek, hatalmas a dömping. Ha azt érzem, hisz magában – egészséges önbizalommal –, meghallgatom, és a produktum is meggyőz, akkor biztosan lesz nekünk dolgunk egymással.

Szénégető Richárd és a Tankcsapda– Lemezkiadás, klipforgatás terén tudsz segíteni?

– Természetesen! Vannak barátaim, akik ilyenekkel foglalkoznak. Jómagam is dolgozom egy lemezkiadóval, a GrundRecords-al, e mellett pedig több másikkal is jó kapcsolatban vagyok.

– A zenekar köré épülő dizájn kialakításához kérhetik a véleményed a tagok?

– A munkám során rengeteg klipet nézek, zenekari fotót, koncertet látok. Volt olyan többször, hogy meghallgattam egy demót és elmondtam: szerintem a siker érdekében ezt és ezt változtatni kell. Szerencsére megfogadták, és sokkal jobb lett általa az egész dal; volt, hogy a produkció is. Színpadi látvány, fellépő ruhák terén javaslatot tudok tenni, elmondom a véleményemet, de nem vagyok stylist.

– Aki szeretné a segítséged kérni, hol találhat meg?

– A legegyszerűbben e-mailben a rics@ricsandgreen.hu címen, ahol minden levél hozzám fut be, és mindenkinek személyesen szoktam válaszolni A Facebook oldalamon szintén lehet nekem írni, ez a Facebook.com/szenegeterichard. Sok megkeresés érkezik, ezért egy kis türelmet kérek, de mindenkinek válaszolni fogok, aki segítségért fordul hozzám.

Vona Ildikó

Elindult a Ric$Cast legújabb évada!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Bagossy Brothers BPark

Magyar zenekarok menni Szlovákia

Mégpedig Bagossyék, a Margaret Island és Szabó Balázs a bandájával Felvidéki koncertturnét szervez a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) május 18. és 31. között, amelynek során

Random Trip - Richard Szoke Photography

Random Trip 15!

Másfél évtizedét eddigi legnagyobb koncertjével ünnepli a zenei projekt A Random Tripet Delov Jávor ütőhangszeres és Dj Q-Cee indította útjára, a produkcióban népszerű sztárelőadók és

Idén is megtartják a Musicum Laudét

Idén is Musicum Laude!

Tehetségeket keres a neves karmester és operarendező! Az énekverseny és mesterkurzus július 13. és 23. között Nagyváradon lesz, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt