Keresés
Close this search box.

A Five More Minutes zenekar

Five More Minutes
A Five More Minutes zenekar 2015 decemberében alakult Szegeden.

Five More Minutes zenekar

A Five More Minutes zenekar 2015 decemberében alakult Szegeden, Ecseki András és Purgel Máté gitárosok összefogásával. Kezdetben csak jammelni jártak össze, aztán ahogy íródtak a dallamok elhatározták, hogy zenekart alapítanak. A gitárról basszusgitárra váltó Móré Sándor és Földi Bence dobos csatlakozásával már csak egy énekes hiányzott a formációból, akit 2016 februárjában meg is találtak Mérges Zoltán személyében. A végleges felállás 2017 októberében alakult ki, amikor is Földi Bence szerepét R. Nagy Zoltán vette át a doboknál.


Mérges Zoltán énekessel beszélgettünk.

Mit gondoltok, mennyire nehéz ma érvényesülnie, ismertté és elismertté válnia egy zenekarnak? Mennyire nehéz elindulni?

  • Ez valóban nem könnyű. Stabil közönséget is nehéz szerezni, pláne külső segítség nélkül. Ha a zenekar nem rendelkezik managementtel, zenei producerrel vagy biztos kapcsolatokkal, akkor nagyon sok idő, pénz és energiabefektetés kell ahhoz, hogy előbb-utóbb feltűnjön az embereknek.

Ti hol kezdtétek? Hol léptetek fel eleinte?

  • Eleinte Szegeden és környékén léptünk fel többször, próbáltuk a helyi közönséggel megszerettetni a zenénket, illetve visszajelzést kapni. Az első fellépést természetesen megelőzte egy három dalból álló kislemez, amit a koncertjeink előtt promotáltunk. Ezt követően próbáltunk minél több helyre eljutni az országban.

FMM zenekar

Manapság milyen gyakran léptek fel, illetve milyen rendezvényeken?

  • Általában havi 2-3 alkalommal igyekeztünk fellépni az elmúlt időszakban. Eddig két őszi turnét valósítottunk meg, mind a kettő 10-13 állomásos klubkoncertsorozat volt. Nyáron próbálunk minél több szabadtéri rendezvényre eljutni, ám ezekre a helyekre már nehezebb beszervezni magunkat. Igyekszünk az összes nagyobb városban megfordulni, ahol van igény arra a fajta zenére, amit csinálunk. Szeged, Budapest, Pécs, Békéscsaba, Veszprém, Szarvas, Székesfehérvár, Hódmezővásárhely és persze a határon túli Zenta és Temesvár is szerepelt már azok között a városok között, ahova eljutottunk zenélni.

Melyik stílus áll a legközelebb a zenétekhez, a dalaitokhoz?

  • Metal, stoner, hard-rock. Ennek az ötvözetét próbáljuk képviselni.

Ki a célközönségetek?

  • Próbáljuk a saját generációnkat megfogni. Azt vettük észre, hogy a 24 és 40 év közötti korosztály az, aki a koncertjeinkre eljön, általában olyan emberek, akik az underground stílust és a metál különböző változatait kedvelik.

Melyek azok a zenekarok, amik hatással voltak a zenétekre, a stílusotokra?

  • Mind az ötünknek elég változatos a zenei ízlése, de vannak közös pontok. Ha megnézzük, hogy milyen zenekarokat hallgatott a zenekar, akkor a nagy klasszikusok kerülnek elő, mint pl. Az AC/DC, Metallica, In Flames, Rammstein, Black Stone Cherry, Satyricon, Audioslave, Rage Against The Machine. Ezek a zenekarok talán közvetlenül nem is, de közvetetten befolyásolhatták azt a stílust, amiben próbálunk érvényesülni.

Ti milyen zenéket hallgattok, mi az, ami nem maradhat le az mp3 lejátszóról, telefonról?

  • Ez nagyon változatos, mindannyiunknak különbözik valamennyire az ízlése. Az előbb említett zenekarok mindenképp rajta vannak a listánkon.

Hogy jön létre egy zeneszám? Ki írja a dalszöveget, ki a zenét?

  • Ebben néha van vita a zenekarban. Legtöbbször úgy születik meg egy dal, hogy a beállásnál valaki játszik egy jó témát, ami ha mindenkinek tetszik, akkor elkezdünk vele dolgozni, kiegészítjük, kísérletezünk vele, hogyan szólna jól és ha minden megvan, akkor később jön hozzá a szöveg. De van olyan is, hogy valamelyikünk megírja otthon a témát, elhozza próbára, bemutatja és azon dolgozunk tovább. Mindenki ötletei elő lettek eddig véve, a dobosunkon kívül mindenki írt már gitártémát, amit végül megcsináltunk. A szöveget mindig én írom énekesként, amit András szokott lektorálni.

A zenekar legújabb dalait itt meghallgathatjátok:

youtube.com/watch?v=l6BoXvGSyxM&amp=&list=PLrNZm5c-yNGAWWr7VKsmsZly-dQgo9sl9

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Random Trip - Richard Szoke Photography

Random Trip 15!

Másfél évtizedét eddigi legnagyobb koncertjével ünnepli a zenei projekt A Random Tripet Delov Jávor ütőhangszeres és Dj Q-Cee indította útjára, a produkcióban népszerű sztárelőadók és

Trombita Széchenyi

Ha már indult, akkor dobogóra állt a magyar trombitás

Először indult magyar zenész a trombitás vébén Behán Áron András, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának másodéves trombita előadó-művészet szakos hallgatója első magyar indulóként harmadik

Idén is megtartják a Musicum Laudét

Idén is Musicum Laude!

Tehetségeket keres a neves karmester és operarendező! Az énekverseny és mesterkurzus július 13. és 23. között Nagyváradon lesz, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt