Keresés
Close this search box.

Hidat épít a zenei piacok közt a Hangvető új programja

MOST
MOST ne hagyd ki!

Etno, jazz, világzene, Exit, WOMEX – mi bennük a közös?

 

Magyar fesztiválok, klubok és kultúrközpontok, figyelem: a MOST (azaz magyarosan „moszt”) balkáni világzenét fellendítő programjába, aminek a Bánkitó és a Művészetek Völgye is tagja, hazai intézmények is jelentkezhetnek. A pályázat utolsó fordulójához érkezett, szeptemberig várja a jelentkezőket.

A MOST (jelentése szláv nyelveken híd) projekt 2019 novemberében indult el, céljaként pedig a balkáni zeneipar infrastruktúrájának fejlesztését és a szakmai kapcsolatépítés elősegítését tűzte ki — hidak építését Európa zenepiacai között.

Legyen szó feltörekvő fesztiválról, fiatal zeneipari szakemberekről vagy már elismert, de még nem világhírű balkáni zenészekről, a MOST történetében mindenkinek helye van.

A 4 millió eurós költségvetésű,Kreatív Európa program által támogatott projektben 11 európai zeneipari intézmény vesz részt, vezetőjük pedig a magyar fesztiválszervező és zeneipari cég, a Hangvető.

A program indulása óta már számos külföldi és magyar zenei projektet is támogatott (köztük a Művészetek Völgyét és idén a Bánkitó Fesztivált is), a hazai szakemberek a Festival and Club Exchange keretén kerül csatlakozhatnak.

A támogatást elnyerő fesztiválok, klubok vagy kultúrközpontok a projekt során mentorálást kapnak elismert európai szervezőktől, tapasztalatokat osztanak meg egymás között, fellépőket cserélnek — és a folyamat alatt tagjaivá válnak egy professzionális európai közösségnek.

De hogy néz ez ki a gyakorlatban? Például a MOST támogatásával idén nyáron a budapesti Törzs együttes a D Fesztiválra, Észak-Macedóniába látogat, tavasszal pedig a bosnyák sevdahegyüttes, a Divanhana és a szerb Rodjenice lépett fel a Budapest Ritmon.

A fesztivál csereprogram tagja volt az első évben a Művészetek Völgye, az erdélyi MÉRA World Music Festival, a szolnoki Örökség Világzenei Fesztivál, idén pedig az alternatív és underground stílusok felől közelítő Bánkitó is sikeresen pályázott. Jelentkezni egészen szeptemberig lehet!

A 4 millió euró értékű programot a Hangvető 2019-ben indította el, partnerei között van az EXIT Fesztivál, a brüsszeli BOZAR, a legnagyobb világzenei showcase fesztivált, a WOMEX-et szervező Piranha Arts, a Songlines zenei magazin, a European Music Council, valamint a legnagyobb macedón fesztiválszervező, a Password Production.

A mentorok és trénerek közt olyan zeneipari szakértők vannak, mint Simon Broughton, a Songlines főszerkesztője, Weyer Balázs, a Music Hungary elnöke, Lelkes András, a Budapest Ritmo szervezője vagy Rok Košir, a sevdah király Damir Imamović menedzsere.

A Hangvető 2004 óta szervez koncerteket, fesztiválokat, képzési programokat elsősorban népzenei, világzenei és jazz műfajokban mint a terület közép- és kelet-európai legfontosabb szereplője.

Hogy MOST se maradj le, kövesd a MOST Music-ot Facebookon, Instagramon és a mostmusic.eu-n!

Ez a MOST – most ne hagyd ki!

 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Tarot kártyák is megmondták, jó lesz az idei fesztiválszezon

FesztiválszezON: jó kártyákat osztottak a SZEN-en

Április harmadik hete a kikapcsolódásról szólt a győri Széchenyi István Egyetemen Számtalan szabadidős és sportprogram, koncert, buli várta az intézmény hallgatóit és az érdeklődő külsősöket

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

A Fonogram '24 nyertesei

Ők lettek az idei Fonogram-díj nyertesei

Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram – Magyar Zenei Díjakat. A díjhoz saját nap dukál. így a

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt