Keresés
Close this search box.

Újhold-klippremier – érted szenved a Jancsi bohóc

Újhold zenekar - magyar zene
A tavalyi évben több klippel is jelentkezett az Újhold zenekar. Idén egy közismert, A paprikajancsi szerenádja című Weöres Sándor-verset dolgoztak fel.

A csapatot nem az motiválja, hogy mennyire közismert, nem közismert, vagy hányféle verzióban feldolgozott versről van szó, hiszen ez Weöres egyik legismertebb költeménye, és erről a versről is elmondható, hogy többen is megzenésítették már korábban (pl. Halász Judit).

Weöres Sándor több verse is a gyerek- és felnőttversek határán mozog, így van ez ezzel a verssel is. Nyilvánvalóan ebben is rejlik Weöres zsenialitása, hogy a hajdan inkább gyerekversként tolmácsolt költeményei igen súlyos tartalmakat is hordoznak.

A klip érdekessége, hogy a frontember (Krasznahorkai László) iskolájának (ahol irodalomtanárként dolgozik) fodrász tanműhelyében forgatták. A klipben néhány fodrásztanuló is szerepet kapott. A videóban Krasznahorkai erős sminkben látható, amely egyrészt a vers tematikájához, a paprikajancsi szerepéhez illeszkedik, másrészt nehéz lenne nem észrevenni a tisztelgést a zenekar által bevallottan nagy elődöknek tartott együttesek előtt is, akik hasonló külsőségekben jelentek/jelennek meg. Ezek a ’80-as éves új hullámos együttesei elsősorban. Sok embernek fog beugrani a smink alapján a The Cure frontembere, Robert Smith. Hazai vonatkozásban pedig a korai KFT zenekarra gondolhatunk.

A képanyag dinamikus/ötletes, de nem gondol túl semmit sem, ugyanakkor vannak benne elgondolkodtató részek is, pl a klip kezdése a vízcsobogással, a lemosott sminkkel,  az idősíkok szabad kezelése gazdagíthatja új jelentésekkel a verset.

A zene abszolút rímel a fentebb említett előadókra: az Újholdtól megszokott alter/indie zenei aláfestés, lágy, akusztikus akkordok és erősebb gitárszólók, beúszó, álomszerű gitárok, többszólamú ének, a dal végén pedig a  virtuóz szintetizátorfutamok méltó módon tolmácsolják Weöres Sándor gyönyörű költeményét.

A zenekar aktívan dolgozik az év végére tervezett megjelenésű legújabb lemezén, amelyen elsősorban kortárs költők/szövegírók (Lackfi János, Pajor Tamás, Müller Péter Sziámi) műveit tolmácsolják majd. Ősszel és tavasszal klubkoncerteztek Budapesten és vidéken is, olykor a Müller Péter Sziámi AndFriends vendégeként, nyáron pedig fesztiválokon lehet majd velük találkozni. Érdemes figyelni a Balaton környéki rendezvényeket, mert ott többször is fellép majd a zenekar.

A klipet rendezte:  Dabi István M.

Szereplők:
Újhold zenekar:  Krasznahorkai László – ének, gitár
Hellenpárt György – billentyűk
Takács Márton – dob

A klip itt érhető el: youtube.com/watch?v=9v7ZBZxIXb0

A zenekar: facebook.com/Újhold-144481278957078/

Az Újhold zenekart Krasznahorkai László magyartanár-zenész alapította  kimondottan versek megzenésítésére.

Újhold zenekar Krasznahorkai László Krasznahorkai korábban a Holt Költők Társasága dark-wave és a Szabad Európa Rádió alterock zenekarok gitárosa és énekese volt. Később egy darabig a Nulladik Változat együttes gitárosa is volt.

Első  demó nagylemezük még az alakulás  évében, 2011-ben megjelent Bájoló címmel. A lemez kedvező kritikai visszhangra lelt, és egyre több meghívást kapott országszerte a zenekar. A dalok kisebb közegben – egy zongora és gitár felállásban, nagyszínpadon teljes zenekari felállásban is működnek.

2013 decemberében jelent meg a csapat második albuma Elillant évek szőlőhegyén címmel. A koncerteken többek között Ady, József Attila, Pilinszky és kortárs költők versei csendülnek  fel.

2015-ben jelent meg a Weöres Sándor-verseket megzenésítő kislemezük Weöres-hold címmel.

Az Újhold zenekar kisebb-nagyobb rendszerességgel koncertezik, és hamarosan új nagylemez készítésébe fognak.

A zenekar dobosa Takács Márton már régóta Krasznahorkai zenésztársa, hiszen a Szabad Európa Rádió zenekarban is együtt játszottak hosszú évekig. A billentyűs Hellenpárt György is többféle projektben játszott már az évek során. A nagyobb koncertekre beugró Lakner Ádám szintén régi zenésztárs még a Szabad Európa Rádióból.

Az együttes játszott már az A38 Hajón, a Gödör Klubban, több budapesti és vidéki művelődési házban, fesztiválon, színházban, iskolában.

A gitár, dob, basszusgitár, szintetizátor hangszerelésű együttes tagjai úgy érzik, a zene közelebb hozhatja a verseket az emberekhez, és a közönség tagjai egy-egy dal meghallgatása után esetleg a költők köteteit is fellapozzák majd.

A költeményeket kísérő zene stílusa a „hagyományos” versmegzenésítés és napjaink kedvelt angolszász (indie)rock stílusa között mozog. Ez a kettősség azért szerencsés a hallgatóság szempontjából, mert így azok, akik a hazánkban korábban megszokott énekelt versformákat szeretik, és azok, akik a „divatosabb” zenei irányzatok iránt érdeklődnek, egyaránt magukhoz közelállónak érezhetik a zenét és így az általa közvetített költemények mondanivalóját.

 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Trombita Széchenyi

Ha már indult, akkor dobogóra állt a magyar trombitás

Először indult magyar zenész a trombitás vébén Behán Áron András, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának másodéves trombita előadó-művészet szakos hallgatója első magyar indulóként harmadik

Idén is megtartják a Musicum Laudét

Idén is Musicum Laude!

Tehetségeket keres a neves karmester és operarendező! Az énekverseny és mesterkurzus július 13. és 23. között Nagyváradon lesz, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak

Indián a Fonogram-díjjal

Idén ők kapták a Fonogram-életműdíjakat

A fiatalok után a nagy öregeket is díjazták! Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián – közölték

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt