Keresés
Close this search box.

Jubileumot ünnepel a Hungarian FolkEmbassy

hungarian folk embassy
Érzelmekre játszanak a zenekar tagjai, nem véletlelnül ez a küldetésük!

A zenekar nagyszabású koncerttel, vendégfellépőkkel ünnepli tizedik születésnapját november 30-án, kedden a Fonó Budai Zeneházban

A magyar népzene és kultúra nemzetközi népszerűsítését a zászlajára tűző csapat estje első felében az elmúlt években készített tematikus műsoraiból válogat, majd bemutatja legutóbbi, a magyar-lengyel barátságot a középpontba állító lemezét.

– Már egyetemi éveim alatt zavart, hogy a magyarságot és az európaiságot egyesek egymást kizáró identitáselemként kezelik. Holott népzenénk, néptáncunk a legékesebb példája annak, hogy a két dolog nem értelmezhető egymás nélkül – hangsúlyozta Rosonczy-Kovács Mihály hegedűs, a Hungarian FolkEmbassy alapítója, vezetője az MTI-nek.

A zenekar a kezdetektől markánsan képviseli a közép-európai nemzetek közös kulturális vonásait, a cigányság magyar kultúrában betöltött szerepét, illetve törekszik a táncházmozgalom és az értelmiség kapcsolatának erősítésére.

A civil hivatásában lengyel-olasz politikai elemző Rosonczy-Kovács Mihály immár tizenöt éve tagja a Romengo együttesnek is, amely az egyik vendége lesz a november 30-i koncertnek.

– Még 2015-ben állítottuk össze a Náisz-Köszönjük! című cigány tematikájú műsort a FolkEmbassy-vel, amiből most néhány részletet előadunk, és végre Lakatos Mónika, a Romengo énekesnője is csatlakozhat hozzánk ebben.

További blokkokban villantja fel a FolkEmbassy háborús tematikájú műsorát (El kell menni, nincs mit tenni – Nagy Háború a népdalok és versek alulnézetéből), közép-európai szvitjét, a Magyarország és Európa kapcsolatával foglalkozó programját, valamint népzenei karaokéját.

A koncert elején hallható első világháborús összeállítás és a közép-európai szvit szándékaim szerint egy dupla lemezzé fog kinőni. A jubileumi koncert második fele a legutóbbi FolkEmbassy-lemez (Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár – népzenével és régizenével a magyar-lengyel barátságról) magyarországi bemutatója.

– Érzelmi csatornákat szeretnénk nyitni a magyar népzenén keresztül, és ezeken keresztül diplomáciai üzeneteket közvetíteni. Találhatóak az anyagban menyasszony- és katonakísérők; Andrejszki Judit zenekara, a Musica Profana által a két nép régizenéi közötti hasonlóságot mutatjuk meg. De van egy mezőségi karácsonyi dalunk is, amelybe egy lengyel kolenda ágyazódik.

A Hungarian FolkEmbassy-ben Rosonczy-Kovács Mihály (hegedű, próza), Könczei Bálint (brácsák), Jobbágy Bence (cimbalom) és Lakatos Dávid (bőgő) játszik. A zenekarban és a koncerten közreműködik Andrejszki Judit (csembaló, ének), Kubinyi Júlia (ének), Bede Péter (szaxofon), ifj. Szerényi Béla (tekerő, furulya, tánc), vendég a Musica Profana, Lakatos Mónika és a Romengo zenekar, Navratil Andrea (ének), Juhász Zoltán (hosszúfurulya, duda), Nyitrai Tamás (hegedű) és Zrinyi Gál Vince (vers, próza).

Rosonczy-Kovács Mihály arról is beszélt az MTI-nek, hogy az ötletgazdaként és művészeti vezetőként általa jegyzett, a Magyarország Barátai Alapítvány által létrehozott idancehungary.hu honlap, amely a táncházmozgalom külföldi erősítése érdekében 2019-ben indult, továbbra is aktív. Hozzátette: podcastokban számolnak be a Kelet-Ázsiában, illetve Észak- és Dél-Amerikában élő magyar gyökerű, vagy a magyar kultúra iránt érdeklődő emberek, közösségek életéről, emellett angol nyelvű videókban mutatják be a táncházmozgalomban fontos témákat.

Érzelmekre játszanak a zenekar tagjai, nem véletlelnül ez a küldetésük!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Trombita Széchenyi

Ha már indult, akkor dobogóra állt a magyar trombitás

Először indult magyar zenész a trombitás vébén Behán Áron András, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának másodéves trombita előadó-művészet szakos hallgatója első magyar indulóként harmadik

Idén is megtartják a Musicum Laudét

Idén is Musicum Laude!

Tehetségeket keres a neves karmester és operarendező! Az énekverseny és mesterkurzus július 13. és 23. között Nagyváradon lesz, ahol a zenei szakma nemzetközi személyiségei foglalkoznak

Indián a Fonogram-díjjal

Idén ők kapták a Fonogram-életműdíjakat

A fiatalok után a nagy öregeket is díjazták! Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián – közölték

A zenét kevesen merik hivatásuknak tekinteni

Idén több boltban Él a zene!

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én Az Él a Zene! célja idén is előtérbe helyezni a magyar

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt