A nemzet csótánya és Tibusza is Kossuth-díjas!

Tátrai Tibor és Nagy Feró legendákká váltak életükben, a Kossuth-díj ennek is az elismerése,

A magyar rock- és egyetemes zenei életért kapta Nagy Feró és Tátrai Tibor a legmagasabb, a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó díjat, azaz a Kossuth-díjat.

Nagy Feró rockénekes, színész, dalszövegíró, showman. A második világháború után, Letenyén született 1946. január 14-én. 

Kossuth díj Nagy Feró
Nagy Feró a Tabánban. Fotó: Wikimedia

1970 és 1981 között a Beatrice együttes, 1982 és 1985 között az ős-Bikini együttes alapító tagja, énekese volt, majd 1987-ben újjáalakította a Beatricét. Az igazi „Ricse” blues és rock alapú dalai élesen, megalkuvás nélkül mutatták be az életbe kevés eséllyel belépő fiatalok helyzetét, érzéseit. Becenevét, a „nemzet csótánya” elnevezést a nyolcvanas években kapta.

Játszott színpadon: Laborc volt az István, a király című rockopera ősbemutatóján. Több filmben is szerepelt. 1989-től rádiós, illetve tv-s műsorvezető. 1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke volt. Eddig Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést és Petőfi Zenei Díjat kapott.

Tátrai Tibor, az az „Tibusz” Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, érdemes művész. Nagy Ferónál szűk hat évvel fiatalabb: 1952. április 5-én született Budapesten.Középisk olai tanulmányai alatt a legendás gitáros, Radics Béla technikusa lett.

Kossuth díj Tátrai Tibor
Tátrai Tibor. Kép: Youtube

 

1969-től számos zenekar alapítója, tagja, vezetője: Kárpátia, Syrius, Olympia, Generál, Skorpió, Hobo Blues Band, Mini, Tátrai-Török Tandem, East, Tátrai Band, Magyar Atom, Latin Duó, Boom Boom, Tátrai Trend. 1987-ben megalakította saját zenekarát, a Tátrai Bandet, amellyel Horváth Charlie csatlakozása után a 90-es évek elején számtalan slágert jegyeztek.

A hard rock, az R’n’B, a progresszív rock és a latin akusztikus gitárzene területén is maradandót alkotott. Több mint ötven lemez fűződik a nevéhez együtteseivel. Páratlan technikai tudását napi 8-10 órai gyakorlással tartja karban. 12 alkalommal lett az év gitárosa.

Eddig Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, Liszt Ferenc-díjat, Józsefváros díszpolgári címet, Fonogram-díjat, Budapestért díjat kapott. 2016-ban érdemes művész lett. 2018-ban életművéért Petőfi Zenei Díjat vehetett át. 2020-ban könnyűzenei alkotói Artisjus-életműdíjat kapott.

Gratulálunk!

 

 

Hírek | Magyarzene.eu

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

MattSet - Hazavágyó

Hazavágyó címmel jelent meg a MattSet új albuma

A Most vagy soha című dalukkal ismertté vált, Szakadáti Mátyás vezette MattSet Hazavágyó címmel megjelent harmadik nagylemeze két év küzdelmekkel és veszteségekkel teli történéseinek zenei lenyomata.

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.

Ez itt egy reklámhely ;)

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt