A nemzet csótánya és Tibusza is Kossuth-díjas!

Julio

Julio

Tátrai Tibor és Nagy Feró legendákká váltak életükben, a Kossuth-díj ennek is az elismerése,

A magyar rock- és egyetemes zenei életért kapta Nagy Feró és Tátrai Tibor a legmagasabb, a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó díjat, azaz a Kossuth-díjat.

Nagy Feró rockénekes, színész, dalszövegíró, showman. A második világháború után, Letenyén született 1946. január 14-én. 

Kossuth díj Nagy Feró
Nagy Feró a Tabánban. Fotó: Wikimedia

1970 és 1981 között a Beatrice együttes, 1982 és 1985 között az ős-Bikini együttes alapító tagja, énekese volt, majd 1987-ben újjáalakította a Beatricét. Az igazi „Ricse” blues és rock alapú dalai élesen, megalkuvás nélkül mutatták be az életbe kevés eséllyel belépő fiatalok helyzetét, érzéseit. Becenevét, a „nemzet csótánya” elnevezést a nyolcvanas években kapta.

Játszott színpadon: Laborc volt az István, a király című rockopera ősbemutatóján. Több filmben is szerepelt. 1989-től rádiós, illetve tv-s műsorvezető. 1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke volt. Eddig Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést és Petőfi Zenei Díjat kapott.

Tátrai Tibor, az az „Tibusz” Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, érdemes művész. Nagy Ferónál szűk hat évvel fiatalabb: 1952. április 5-én született Budapesten.Középisk olai tanulmányai alatt a legendás gitáros, Radics Béla technikusa lett.

Kossuth díj Tátrai Tibor
Tátrai Tibor. Kép: Youtube

 

1969-től számos zenekar alapítója, tagja, vezetője: Kárpátia, Syrius, Olympia, Generál, Skorpió, Hobo Blues Band, Mini, Tátrai-Török Tandem, East, Tátrai Band, Magyar Atom, Latin Duó, Boom Boom, Tátrai Trend. 1987-ben megalakította saját zenekarát, a Tátrai Bandet, amellyel Horváth Charlie csatlakozása után a 90-es évek elején számtalan slágert jegyeztek.

A hard rock, az R’n’B, a progresszív rock és a latin akusztikus gitárzene területén is maradandót alkotott. Több mint ötven lemez fűződik a nevéhez együtteseivel. Páratlan technikai tudását napi 8-10 órai gyakorlással tartja karban. 12 alkalommal lett az év gitárosa.

Eddig Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, Liszt Ferenc-díjat, Józsefváros díszpolgári címet, Fonogram-díjat, Budapestért díjat kapott. 2016-ban érdemes művész lett. 2018-ban életművéért Petőfi Zenei Díjat vehetett át. 2020-ban könnyűzenei alkotói Artisjus-életműdíjat kapott.

Gratulálunk!

 

 

Hírek | Magyarzene.eu

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Mindenünk a zene

Friss

Zenei Alkotó Műhely Oroszlányban

Zenészeket vár Oroszlányban a ZAM!

2021  július 28 -tól nyitja kapuit az oroszlányi Zenei Alkotó Műhely (röviden ZAM), mely minden szerdán 15 órára várja mindazokat akik részt vennének közös zenélésben, alkotásban, vagy szeretnék megvalósítani zenei ötleteiket.

skyabove

Felhők felett mindig kék az ég!

Ebben a számban is ugyanúgy törekednek a zenéjükkel a közönség megmozgatására, mint a személyes és univerzális problémák, és az érzelmek hullámzásának bemutatására.

The Wallkids werkfilm

Werkfilmmel jelentkezett a Wallkids

A The Wallkids zenekar leforgatta legújabb klipjét,a Hiába futsz! című dalukhoz, mégpedig nem is akárhol, hanem a kiskörei művelődési házban.

Double Rise Torockó Kistehén

Erdélyi rajongóitól is búcsúzik a Kistehén

A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre festői környezetben fekvő településen a hajnali napfelkelte után a Székelykő sziklatömbje mögött egy időre eltűnik, majd újra felkel a nap. A fesztivál három napjára hat napfelkeltét ígérnek a szervezők.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt