Így lesz jó a digitális zenének

zeneipar zene szerzői jogok Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala DikhTV DikhFM roma
Julio

Julio

Járvány ide, válság oda, a zeneipar töretlenül fejlődik.

A járvány ellenére is jót fiataltak a zenél: 7,4%-os növekedéssel 21,6 milliárd dolláros üzlet lett a globális hangfelvételipar. Ez kihatott a hazai digitális zeneiparra is, hiszen a bevételek több mint egymilliárd forinttal, azaz 40%-kal nőttek. A fizikai forgalom csökkenésével együtt is 23,8%-kal több lett a 2020-as magyarországi hangfelvétel-kiadói bevételek összege, mint egy évvel korábban.

Mindezek abból az éves jelentésből derültek ki, amelyeket a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) tett közzé a magyar, míg a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI a globális eredményekről az éves jelentéseikben, azaz a fizikai és digitális értékesítések 2020-ra vonatkozó statisztikáit. 

A Magyarzene.eu-hoz eljutott Global Music Report címszavakban így a következő számokról számolhatott be:

• Az összesített nemzetközi hangfelvételipar immár 6 egymást követő évben nőtt, 2020-ban 7,4%-kal. A rögzített zeneművek így globálisan 21,6 milliárd dollárt termeltek tavaly.
• A pozitív elmozdulás kulcsa a streamingből, különösen az előfizetéses zenehallgatásból származó bevételek 18,5%-os növekménye.
• A hirdetéssel támogatott (ingyenes) streaming bevétele 19,9%-kal ugrott meg.
• A 13,4 milliárd dolláros árbevétellel a streaming a teljes hangfelvételipar 62,1%-át teszi ki.
• 2020 végén 443 millió fizetős felhasználó vett igénybe streaming előfizetést.
• A fizikai értékesítés bevétele 4,7%-kal csökkent.
• Ugyancsak csökkentek (-10,1%) a hangfelvételek nyilvános előadásának jogdíjai, ami a COVID-19 járványnak tudható be.

További érdekességek is előfordultak:

• A hazai digitális zenei bevételek 40%-kal nőttek (2,96 milliárdról 4,15 millárdra).
• Néhány éves stagnáló vagy kissé növekvő irány után a fizikai értékesítés 10%-kal csökkent (1,45 milliárdról 1,31 milliárdra).
• A fizikai és a digitális értékesítés összesített bevétele 2020-ban 23,8%-kal lett magasabb az előző évhez képest (4,41 milliárdról 5,46 millárdra).

A hangfelvételipar kumulált bevétele felívelőben van, főleg a digitális forgalmaknak köszönhetően. Azonban látni kell, hogy a 2000-es csúcshoz és a 2013-as mélyponthoz képest ez még csak korrekció. Az igen ígéretes 2020-as bevételi adatok a 2007 és 2008 közötti értékekkel egyeznek meg.

Az előző évhez képest az eladott fizikai hanghordozók száma 20,28%-kal csökkent, 2020-ban 825.362 darab CD, vinyl és egyéb hanghordozó fogyott. Az éves kereskedelmi érték 9,44%-kal csökkent, jelenleg 1,31 milliárd forint termel a fizikai „lába” hangfelvételiparnak. Érdekesség, hogy a vinylek eladott mennyisége nagyjából stagnál, az összérték azonban 11,68%-kal nőtt. A prémium termékek láthatóan erősítik ezt a szegmenst.

Az előző évhez képest a digitális forgalom több mint 1 milliárd forinttal, közel 40%-kal nőtt. A letöltésekből származó bevétel minimális növekedése mellett a streaming folytatta az összértékben is igencsak hangsúlyos térnyerését és növekedését.

Új szerzői jogi szabályozás lesz, így változnak a szabályozások június elsejétől.

Szakma | Magyarzene.eu 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Mindenünk a zene

Friss

Zenei Alkotó Műhely Oroszlányban

Zenészeket vár Oroszlányban a ZAM!

2021  július 28 -tól nyitja kapuit az oroszlányi Zenei Alkotó Műhely (röviden ZAM), mely minden szerdán 15 órára várja mindazokat akik részt vennének közös zenélésben, alkotásban, vagy szeretnék megvalósítani zenei ötleteiket.

skyabove

Felhők felett mindig kék az ég!

Ebben a számban is ugyanúgy törekednek a zenéjükkel a közönség megmozgatására, mint a személyes és univerzális problémák, és az érzelmek hullámzásának bemutatására.

The Wallkids werkfilm

Werkfilmmel jelentkezett a Wallkids

A The Wallkids zenekar leforgatta legújabb klipjét,a Hiába futsz! című dalukhoz, mégpedig nem is akárhol, hanem a kiskörei művelődési házban.

Double Rise Torockó Kistehén

Erdélyi rajongóitól is búcsúzik a Kistehén

A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre festői környezetben fekvő településen a hajnali napfelkelte után a Székelykő sziklatömbje mögött egy időre eltűnik, majd újra felkel a nap. A fesztivál három napjára hat napfelkeltét ígérnek a szervezők.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt