Keresés
Close this search box.

Így lesz jó a digitális zenének

zeneipar zene szerzői jogok Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala DikhTV DikhFM roma
Járvány ide, válság oda, a zeneipar töretlenül fejlődik.

A járvány ellenére is jót fiataltak a zenél: 7,4%-os növekedéssel 21,6 milliárd dolláros üzlet lett a globális hangfelvételipar. Ez kihatott a hazai digitális zeneiparra is, hiszen a bevételek több mint egymilliárd forinttal, azaz 40%-kal nőttek. A fizikai forgalom csökkenésével együtt is 23,8%-kal több lett a 2020-as magyarországi hangfelvétel-kiadói bevételek összege, mint egy évvel korábban.

Mindezek abból az éves jelentésből derültek ki, amelyeket a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) tett közzé a magyar, míg a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI a globális eredményekről az éves jelentéseikben, azaz a fizikai és digitális értékesítések 2020-ra vonatkozó statisztikáit. 

A Magyarzene.eu-hoz eljutott Global Music Report címszavakban így a következő számokról számolhatott be:

• Az összesített nemzetközi hangfelvételipar immár 6 egymást követő évben nőtt, 2020-ban 7,4%-kal. A rögzített zeneművek így globálisan 21,6 milliárd dollárt termeltek tavaly.
• A pozitív elmozdulás kulcsa a streamingből, különösen az előfizetéses zenehallgatásból származó bevételek 18,5%-os növekménye.
• A hirdetéssel támogatott (ingyenes) streaming bevétele 19,9%-kal ugrott meg.
• A 13,4 milliárd dolláros árbevétellel a streaming a teljes hangfelvételipar 62,1%-át teszi ki.
• 2020 végén 443 millió fizetős felhasználó vett igénybe streaming előfizetést.
• A fizikai értékesítés bevétele 4,7%-kal csökkent.
• Ugyancsak csökkentek (-10,1%) a hangfelvételek nyilvános előadásának jogdíjai, ami a COVID-19 járványnak tudható be.

További érdekességek is előfordultak:

• A hazai digitális zenei bevételek 40%-kal nőttek (2,96 milliárdról 4,15 millárdra).
• Néhány éves stagnáló vagy kissé növekvő irány után a fizikai értékesítés 10%-kal csökkent (1,45 milliárdról 1,31 milliárdra).
• A fizikai és a digitális értékesítés összesített bevétele 2020-ban 23,8%-kal lett magasabb az előző évhez képest (4,41 milliárdról 5,46 millárdra).

A hangfelvételipar kumulált bevétele felívelőben van, főleg a digitális forgalmaknak köszönhetően. Azonban látni kell, hogy a 2000-es csúcshoz és a 2013-as mélyponthoz képest ez még csak korrekció. Az igen ígéretes 2020-as bevételi adatok a 2007 és 2008 közötti értékekkel egyeznek meg.

Az előző évhez képest az eladott fizikai hanghordozók száma 20,28%-kal csökkent, 2020-ban 825.362 darab CD, vinyl és egyéb hanghordozó fogyott. Az éves kereskedelmi érték 9,44%-kal csökkent, jelenleg 1,31 milliárd forint termel a fizikai „lába” hangfelvételiparnak. Érdekesség, hogy a vinylek eladott mennyisége nagyjából stagnál, az összérték azonban 11,68%-kal nőtt. A prémium termékek láthatóan erősítik ezt a szegmenst.

Az előző évhez képest a digitális forgalom több mint 1 milliárd forinttal, közel 40%-kal nőtt. A letöltésekből származó bevétel minimális növekedése mellett a streaming folytatta az összértékben is igencsak hangsúlyos térnyerését és növekedését.

Új szerzői jogi szabályozás lesz, így változnak a szabályozások június elsejétől.

Szakma | Magyarzene.eu 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt