Keresés
Close this search box.

Így lesz jó a digitális zenének

zeneipar zene szerzői jogok Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala DikhTV DikhFM roma
Járvány ide, válság oda, a zeneipar töretlenül fejlődik.

A járvány ellenére is jót fiataltak a zenél: 7,4%-os növekedéssel 21,6 milliárd dolláros üzlet lett a globális hangfelvételipar. Ez kihatott a hazai digitális zeneiparra is, hiszen a bevételek több mint egymilliárd forinttal, azaz 40%-kal nőttek. A fizikai forgalom csökkenésével együtt is 23,8%-kal több lett a 2020-as magyarországi hangfelvétel-kiadói bevételek összege, mint egy évvel korábban.

Mindezek abból az éves jelentésből derültek ki, amelyeket a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) tett közzé a magyar, míg a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI a globális eredményekről az éves jelentéseikben, azaz a fizikai és digitális értékesítések 2020-ra vonatkozó statisztikáit. 

A Magyarzene.eu-hoz eljutott Global Music Report címszavakban így a következő számokról számolhatott be:

• Az összesített nemzetközi hangfelvételipar immár 6 egymást követő évben nőtt, 2020-ban 7,4%-kal. A rögzített zeneművek így globálisan 21,6 milliárd dollárt termeltek tavaly.
• A pozitív elmozdulás kulcsa a streamingből, különösen az előfizetéses zenehallgatásból származó bevételek 18,5%-os növekménye.
• A hirdetéssel támogatott (ingyenes) streaming bevétele 19,9%-kal ugrott meg.
• A 13,4 milliárd dolláros árbevétellel a streaming a teljes hangfelvételipar 62,1%-át teszi ki.
• 2020 végén 443 millió fizetős felhasználó vett igénybe streaming előfizetést.
• A fizikai értékesítés bevétele 4,7%-kal csökkent.
• Ugyancsak csökkentek (-10,1%) a hangfelvételek nyilvános előadásának jogdíjai, ami a COVID-19 járványnak tudható be.

További érdekességek is előfordultak:

• A hazai digitális zenei bevételek 40%-kal nőttek (2,96 milliárdról 4,15 millárdra).
• Néhány éves stagnáló vagy kissé növekvő irány után a fizikai értékesítés 10%-kal csökkent (1,45 milliárdról 1,31 milliárdra).
• A fizikai és a digitális értékesítés összesített bevétele 2020-ban 23,8%-kal lett magasabb az előző évhez képest (4,41 milliárdról 5,46 millárdra).

A hangfelvételipar kumulált bevétele felívelőben van, főleg a digitális forgalmaknak köszönhetően. Azonban látni kell, hogy a 2000-es csúcshoz és a 2013-as mélyponthoz képest ez még csak korrekció. Az igen ígéretes 2020-as bevételi adatok a 2007 és 2008 közötti értékekkel egyeznek meg.

Az előző évhez képest az eladott fizikai hanghordozók száma 20,28%-kal csökkent, 2020-ban 825.362 darab CD, vinyl és egyéb hanghordozó fogyott. Az éves kereskedelmi érték 9,44%-kal csökkent, jelenleg 1,31 milliárd forint termel a fizikai „lába” hangfelvételiparnak. Érdekesség, hogy a vinylek eladott mennyisége nagyjából stagnál, az összérték azonban 11,68%-kal nőtt. A prémium termékek láthatóan erősítik ezt a szegmenst.

Az előző évhez képest a digitális forgalom több mint 1 milliárd forinttal, közel 40%-kal nőtt. A letöltésekből származó bevétel minimális növekedése mellett a streaming folytatta az összértékben is igencsak hangsúlyos térnyerését és növekedését.

Új szerzői jogi szabályozás lesz, így változnak a szabályozások június elsejétől.

Szakma | Magyarzene.eu 

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi

„Mint a kés a vajban” – megjelent a CSILLAGTÚRA

Március 21-én jelent meg Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi közös projektjének legújabb gyümölcse, a CSILLAGTÚRA, amely nemcsak azért különleges, mert ezúttal Péter is énekel, hanem mert a HIPERKARMA zenekar játszotta fel a zenét.