Keresés
Close this search box.

Hallgass Hazait – A Magyar zenei műsor legutóbbi adásának vendégei: Hien és a Holdviola teljes csapata!

Nguyen Thanh HienA jelenleg 19 éves lány Nguyen Thanh Hien a műsorban bemutatja új dalait, beszél zeneszerzési szokásairól, és arról is, hogy a hegedű mennyire fontos számára. „Terveztem, hogy visszahozom az életembe sokkal intenzívebben a hegedülést – a körmeimet most csak azért vágattam le rövidre, hogy akkor én most hegedülni fogok -, de sajnos nincs olyan sok időm, de fogok vele foglalkozni.” Legutolsó lemezbemutatóján is hegedült, és fog még ezután is – mondta.

„Van most egy project, amire nagyon készülünk. Nem akarok belőle nagyon sok mindent elárulni, de élő hangszeres dolog van a történetben, egészen máshogy fognak megszólalni azok a dalok, amiket szoktam énekelni – nem egy megszokott zenekari felállás -, más hangszerekkel, és csak csajokkal… „

A műsorvezető kérésére mesélt a vietnámi életérzésekről – szoktak rendszeresen haza látogatni. A haza, Hien számára itt is, és ott is van. Szerinte a vietnámiak indulatosabbak, temperamentumosak, de kedvesek, tisztelettudóak az idős emberekkel. A tanulók nagyon tanulósak, nekik van a legjobb átlaguk, szorgalmasak. Nem olyan szabad szelleműek, mint itt Magyarországon az emberek. A közbiztonság itt, Magyarországon nagyon jó – lehet este sétálgatni nyugodtan.

HoldviolaA Holdviola teljes csapata ellátogatott a Hallgass Hazait műsorba, és elhozták magukkal azt a dalt, (E Kertemben) amin, különleges módon dolgoztak együtt a zenészek. Török Tilla, Farkas Péter és Gál Lajos jókedvűen mesélt arról a 2 hetes időszakról, amikor leköltöztek a próbaterembe, és megindult az a folyamat – egy új munkamódszer -, amikor Tilla egyszerűen csak elkezd énekelni egy népdalt, mindig aszerint, amilyen hangulatban van, és mindenki hozzáteszi a maga kis ötletét. Ez egy új dolog az életükben, idény nyáron művelték először, de nem utoljára. Már az első alkalommal rengeteg nyersanyagot rögzítettek, és ezeken fognak most dolgozni, amikor épp nem koncerteznek.

A koncertnaptár aktuálisan Kárpátalját mutatja, de rögtön utána Budapest, Nemzeti Múzeum kertje következik, és további hangulatos helyszínek, ahova megindul a Holdviola busz, és az a 17-18 ember, akik az előadásokon dolgoznak. Tilla, mivel meglehetősen nagy szakmai tapasztalattal rendelkező népi hegedűs is, elengedhetetlen része az előadásoknak a hegedűjáték – énekhangja mellett, ez a Holdviola szívverése.

Eddig magányos harcosokként indultak a dalok – meséli Gál Lajos -, és abból lett egy közösen kibontott dolog, most pedig pont fordítva történik: egy közös ötletből öltöztetjük fel a dalt… Nekünk magyaroknak jelentenek a legtöbbet ezek a dalok valamiért, a mi szívünk, a mi lelkünk rezonál ezekre a dallamokra. Fontos, hogy ezek a dalok eszünkbe jussanak, hogy legyen majd egy száz évvel későbbi műsorvezetőnek is ilyen kérdése, egy száz évvel későbbi magyar zenekarhoz – hogy ezek a dallamok mindig meglegyenek.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Freddie Petőfi-díj

Cum Laude Freddie-nek és Gubik Petrának

A közmédia elismeréseit élőben közvetített díjátadón és gálaműsorban, az A38 Hajón vehették át a díjazottak szombat este Idén is átadták a Petőfi Zenei Díjakat: a

EFOTT Flo Rida WellHello Majka MagyarZene

Csak magyar zene az idei EFOTT-on

Nem emelkedtek a jegyárak, sőt van, ami olcsóbb is lett Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) közösséget épít és identitást őriz – jelentették

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt