Keresés
Close this search box.

Cindy Lauper jövő februárban Budapesten is búcsúzik

Cindy Lauper

Évtizednyi csend után jár Európában az esélyegyenlőségi aktivizmusáról is neves énekeső

Búcsúturnéja keretében adja első magyarországi koncertjét Cindy Lauper. A nyolcvanas években a csúcsra jutott amerikai popénekesnő 2025. február 19-én a Budapest Sportarénában is fellép.

A világhírű előadó néhány hete jelentette be, hogy Girls Just Wanna Have Fun címmel ősszel búcsúturnéra indul Észak-Amerikában. A koncertsorozat jövő februárban ér át Európába, ahol a most közzétett információk szerint Glasgow-ban, Manchesterben, Londonban, Birminghamben, Belfastban, Budapesten, Lódz-ban, Prágában, Berlinben, Düsseldorfban és Párizsban is közönség elé lép. Cindy Lauper Európában több mint egy évtizede nem járt – közölte a szervező Live Nation hétfőn az MTI-vel.
Az énekesnő különleges életét és pályafutását bemutató dokumentumfilm Let the Canary Sing címmel június 4-én debütált az Egyesült Államokban és Kanadában az Emmy-díjas Alison Ellwood rendezésében, és azonos címmel egy válogatásalbum is megjelent.

A Grammy-, Emmy- és Tony-díjas dalszerző-előadó lemezeiből több mint negyven évvel ezelőtt indult karrierje során mintegy 50 millió példány kelt el világszerte. Jellegzetes hangjának, extravagáns megjelenésének és laza élő show-inak köszönhetően a nyolcvanas években ő volt az egyik legnagyobb amerikai popsztár, aki már első, She’s So Unusual című, 1983-ban kiadott albumával berobbant és Grammyt nyert.

Európai-amerikai családból származik, mégis a tengerentúlon futott be

Már elmúlt 30, amikor felfedezték, mégis ő lett az első női előadó, akinek debütanyagáról négy dal is felkerült az amerikai kislemezlistán a Top 5-be: a Girls Just Want to Have Fun, a Time After Time, a She Bop, valamint az All Through the Night. 2013-ig további tíz stúdióalbumot készített, és beiktatták a Dalszerző Hírességek Csarnokába.
Cyndi Lauper New Yorkban nőtt fel, apja német és svájci származású, édesanyja olasz-amerikai. Tizenkét évesen kezdett saját dalokat írni és akusztikus gitáron játszani. Szerette sokkolni a környezetében élőket kék, zöld és piros színű hajával, őrült ruháival és kihívó viselkedésével. Kezdetben ismert együttesek dalait énekelte különböző szórakozóhelyeken. 1977-ben meg kellett műteni a hangszalagjait, és félő volt, hogy beszélni sem fog tudni többé, ám ő egy éven át énekórákat vett és a hangját erősítette.

1979-ben zenekart alapított John Turi szaxofonossal Blue Angel néven, amelynek lemezét a Polydor Records ki is adta, de Lauper nem volt elégedett vele. Egy időre ismét elveszítette a hangját, majd felépülése után az Epic Records ajánlott neki szerződést. Az 1983-ban megjelent She’s So Unusual valóban bombaként robbant a lemezpiacon, 65 hétig vezette a slágerlistát és 22 millió példány fogyott belőle.

Második lemeze 1986-ban a True Colors volt, ezen Lauper már társszerzőként és dalszövegíróként is szerepelt. Erről a címadó dal és a Change of Heart lett nagy siker. A harmadik anyag az 1989-ben megjelent A Night to Remember volt, ezt az 1993-as Hat Full of Stars követte, amely olyan fontos témákkal foglalkozott, mint a homofóbia, a családon belüli erőszak, a rasszizmus és az abortusz, és amely komoly kritikai sikert ért el, de a közönség nem igazán kedvelte. Még ugyanabban az évben Emmy-díjat nyert a Megőrülök érted című filmben nyújtott alakításáért.

Ötödik albuma, a Sisters of Avalon szintén kényes témákat boncolgatott: a Ballad of Cleo and Joe egy transzvesztita kettős életét vázolta fel, a Say a Prayer-t pedig egy AIDS-ben elhunyt barátja emlékére írta. 1999-ben újabb Grammy-jelölést kapott a Disco Inferno című kislemezéért, 2003-ban meglepő módon mégis egy dzsesszalbummal jelentkezett At Last címmel, ami újra sikert és Grammy-jelölést hozott Lauper számára. A 2010-ben publikált Memphis Blues című anyaga szintén Grammy-jelölést kapott.

2014-ben ő vezette a Grammy-díjátadó televíziós közvetítését Los Angelesből, ahol átvette a Grammy-díját Kinky Boots című színházi lemezéért. 2016-ban híres country-előadók dalait dolgozta fel. Turnézott Debbie Harryvel (Blondie) és Rod Stewarttal is.

Karrierje eleje óta kampányol az egyenlőségért, több melegjogi érdekvédelmi szervezethez csatlakozott, szószólója lett a gyűlölet-bűncselekmények megelőzésének.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt