Kiadatlan Beatrice, P. Box és Szikora Robi-dalok lettek kiadva!

Beatrice P. Box Szikora

KISZ KB-ukázság, Varga Miklós mint P. Box-énekes, Szikora így jáccotta – mind-mind most először látnak napvilágot!

A magyar rockzene múltjának újabb fontos felvételei jelentek meg vinylen. A Moiras Records a Beatrice, a P. Box és Szikora Róbert eddig ki nem adott, illetve feledésbe merült anyagait adta ki.

A Nagy Feró által vezetett Beatrice első korszakából (1978-1981) tavaly az 1980-as kisstadionbeli koncertfelvétel jelent meg, ezt most három korong követte: két koncertválogatás 1980-1981-ből nagylemezen, 1979-es rádiófelvételek pedig kislemezen.

– Egy rajongótól került elő nemrég néhány orsós magnószalag, teljes Beatrice-koncertek keverőpultos, jó minőségű felvételeivel. Nagy Feró harminc évvel ezelőtt ezt elajándékozta valakinek, aki később továbbadta egy másik személynek – mondta Kovács László, a Moiras Records vezetője az MTI-nek.

A piros borítójú „Hogyan nyertünk a KISZ KB dalpályázatán és…”, illetve a sötét tasakba került „Egyéb nyalánkságok” című lemez a Beatrice nagy felállásának utolsó időszakából válogat. – Sok új számot írtak, ugyanakkor más lett a hangvételük, mint korábban: egyszerre volt ironikus és önironikus, groteszk, enyhén avantgárd, punkos és kabarisztikus.

Különlegesség a Budapest című kompozíció, amelyet a koncertezési engedély megszerzésére kényszerített zenekar az ORI-vizsgára írt, az Európa című szvit, amely szövegében tükrözi a zenekar kilátástalan helyzetét, másrészt mutatja az akkori általános állapotokat. A Beatrice akkori repertoárján szereplő alapszámok – Mire megy itt a játék?, Civilizáció, Nem nekem tanulsz – mellett a piros verzión az Akácos út című magyar nóta feldolgozása is szerepel.

A Beatricében ekkor Nagy Feró (ének, szájharmonika), Miklóska Lajos (basszusgitár, vokál), Waszlavik Gazember László (orgona, vokál), Vedres József és Bogdán Csaba (gitár) és Donászy Tibor (dob) játszott; Lugosi László gitáros a fekete tokos változat egyik számában, a Sánta Máriában hallható.

A számok egy része más forrásból, valószínűleg részben rajongók amatőr felvételeiről készült, 2013-as Betiltott dalok II. című Beatrice CD-n hallható volt, a mostani összeállítás egy-egy nyíregyházi, szolnoki, dunaharaszti, ipolyszögi és budapesti koncert dalaiból állt össze.

Megjelent egy kislemez is, amelyen két 1979-ben rögzített dal, a Minek él az olyan hivatalos rádiófelvétel, valamint a stikában felvett demó, a Támadás! (Jerikó) kiadatlan, sztereó verziója található.

Az 2005 óta létező Moiras Records további két LP-vel jelentkezett az elmúlt napokban. Az egyik a kor vezető hard rock együttese, a Pandora’s Box kiadatlan, keverőpultos koncertfelvétele 1982 szeptemberéből a Budai Ifjúsági Parkból.

A P. Box-ban ekkor még Varga Miklós énekelt (őt Vikidál Gyula követte 1982-ben), a csapat a felvételen az abban az évben kiadott első albuma anyagát játssza. Kislemezen jelent meg Szikora Róbert 1992-es szólólemeze, az Így jáccom én rock and rollt két dala, a rockabillys Forr a dalom és Dzsú box.

A magyar rockzene múltjának újabb fontos felvételei jelentek meg vinylen

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Isis Big Band

Koncert-showra készül az Isis Big Band

A szombathelyi Isis Big Band 28 éves fennállásának legnagyobb volumenű koncert-showjára készül. Az egyesület célja a swing, a big band és a jazz zene népszerűsítése.

Fonogram - Magyar Zenei Díj

Megvannak a Fonogram-jelöltek!

2023. április 29-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítélt Fonogram – Magyar Zenei Díjat.

Earlybird zenekar

Megjelent az Earlybird zenekar első nagylemeze

„Lehet, hogy nem volt egy gyors folyamat a lemezkészítés, és persze utólag lehet, hogy 1-2 dolgot már másként csinálnánk, máshogy építenénk fel, de a végeredményt hallva, szerintünk megérte.”

Eldorado zenekar

Idén 10 éves az Eldorado zenekar!

Készül a kislemez, melyből elkészült az első dal. Ennek apropójából beszélgettünk Attilával és Alexandrával, az Eldorado együttes alapító tagjaival.

ék zenekar

ék – Téridő dal- és klippremier

Az ék zenekar Out Of The Cave című 2021-es nagylemeze után először jelentkezik új anyaggal, ráadásul egy igazi kuriózummal. De mitől annyira rendkívüli szám a Téridő?

Ez itt egy reklámhely ;)

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt