Keresés
Close this search box.

Zenetanárokat is díjazott az Artisjus 2021-ben

artisjus Siklósi Örs magyar zene szerző díj
A jogvédők köszönetet mondtak a kortárs darabok elkötelezett terjesztőinek, de megemlékeztek az idén, nem sokkal ezelőtt elhunyt Póka Egonról is

A jogvédők köszönetet mondtak a kortárs darabok elkötelezett terjesztőinek, de megemlékeztek az idén, nem sokkal ezelőtt elhunyt Póka Egonról is

Tizenegy zenetanár és tizenegy előadóművész részesül idén az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására 2021. december 17-én kerül sor. A szerzői egyesület olyan előadóművészeket díjazott, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan tanárokat ismert el a díjjal, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zenei oktatásban.

A szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.

Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét.

Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket.

Idén az alábbi zenetanárok és előadók nyerték el a kitüntetést:


Ők lettek 2021 legjobb könnyűzenei előadói is:


Berki Tamás: jazzénekes, dalszerző. 18 éven keresztül az MZTSZ Kőbányai Stúdió Ének tanszakvezetője, 27 évig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének tanára. Jelenleg Sárik Péterrel Duóban és Sárik Péter Triójával játszik.

Elek István: szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék-szaxofontanára. Jelenlegi formációi: Elek István Quartet; Fusio Group; Equinox, BJC big Band; Black Diamond Big Band.

Lantos Zoltán: jazz-és worldmusic hegedűművész, elektronikus multimédiaművész, zeneszerző, költő, szövegíró, a Snétberger Zenei Tehetség Központ vendégtanára. Saját zenekarai: Zoltán Lantos’ OpenSource, Samsara, Raga-Fusion.

Póka Egon (posztumusz díjazott): basszusgitáros, zeneszerző, a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió alapítója és igazgatója volt. A magyar blues legendás alakja idén, 68 évesen hunyt el. 1971-ben a Zorán által vezetett Metro zenekarban, 1978–1993, majd 2009–2011 között a Hobo Blues Band tagjaként játszott, 1997–2009 között pedig a P. Mobil tagja volt. Ezt követően 2007-ben alakult saját formációja, a Póka Egon Experience vezetője volt.

Szappanos György (posztumusz díjazott): basszusgitáros, a virtuóz játékáról ismert zenész idén, 55 évesen hunyt el. A Boom-Boom együttes alapítója, valamint a Babos Gyula zenekar, a Felkai band, a Tátrai Band, a Full Playback, a Háború együttes, a Free Style Chamber Orchestra, a Tumba Y Quema, a Tóth Sándor Quintet, Pálinkás Gergely és zenekara, a Time nevű együttesek tagja volt. Ezek mellett számos egyéb formációval, zenésszel és színházi darabban is játszott. Magántanítványait, többek között a Madách színházban a Rocksuli musical basszusgitáros gyerekeit készítette fel nagy sikerrel.


A legkomolyabb előadók 2021-ben:


Corpus Harsona Quartet: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal növendékeiből, 2001-ben alakult quartet. Számos nemzetközi kamara és harsona verseny díjazottjai. Jelenlegi tagjai: Sütő András (harsona), Pálinkás Péter (harsona), Hegyi Gábor (basszusharsona) és Gáspár Olivér (harsona). Számos nemzetközi verseny díjazottjai.

Ernyei László: harmonikaművész és tanár, egyetemi adjunktus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem harmonika tanszak és a XIII. kerületi Zeneiskola harmonika tanszak vezetője.

Onczay Zoltán: csellóművész, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Madrid Soloists szólamvezetője, a Celectro – electroacoustic projekt tagja, a Fejes Művészeti Akadémia alapító tagja, rendszeresen tanít fesztiválokon és tart mesterkurzust Japánban, Amerikában és Kínában.

Somogyi Vonósnégyes: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt hallgatóiból, 1997-ben alakult, vonósnégyes, 1998 őszétől a jelenlegi felállásban működik: Somogyi Péter (első hegedű), Lendvai György (második hegedű), Tóth Balázs (brácsa), Pólus László (cselló). Lengyelországban, Mexikóban, Ausztriában, Máltán játszottak nemzetközi fesztiválokon, a budapesti Mini-fesztivál és a Ars Nova sorozat rendszeres vendégei.

Szűcs Péter: klarinétművész, az UMZE Kamaraegyüttes tagja, a Zeneakadémia doktorjelölt hallgatója, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karán klarinét főtárgy és kamarazene tanára.

Váradi Judit: zongoraművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi docense, a Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Program témavezetője, a Nagyváradi Partiumi Egyetem oktatója, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet megbízott kutatója, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémia és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar művészeti igazgatója. Több hangversenysorozat alapítója, rendszeresen koncertezik itthon és külföldön.


Ők lettek a legkönnyebb zene tanárai – a könnyűzene tanítói:


Friedrich Károly: jazzharsonás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének nyugalmazott docense, a Jazzharsona, Jazztörténet és Jazz hangszerelés tárgyak oktatója. Az Old Boys együttes tagja.

Gonda János (posztumusz díjazott): zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész, főiskolai tanár, a magyar jazz élet meghatározó alakja 89 évesen hunyt el. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat zenei rendezője (1961-64), a Qualiton együttes és a Gonda Sextett alapító tagja. 1965-ben megszervezte, és 1998-ig vezette a Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakát. 1990-ben a tanszak a Zeneakadémia tanszékévé alakult át. Létrehozta, majd az 1990-től 2000-ig működő tatabányai Nemzetközi Kreatív Zenepedagógiai Intézetet. A Nemzetközi Jazz Föderáció alelnöke (1972–84), a Magyar Jazz Szövetség alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke, a Zenetanárok Társaságának elnöke (1994–98) volt.

Nesztor Iván: jazz dobos, zenész-zeneszerző, az Erkel Ferenc Zeneiskola dobtanára, a Ritmusjáték és Jazzdobolás című tankönyvsorozat szerzője, népzenekutató. Jelenleg is a Nesztor Iván formációban játszik.

Riha Emil: dobos, a Budapesti Operett Színház zenekarának nyugalmazott tagja, a 2007-ben létrehozott tárnoki ütőhangszeres iskola, a Tárnoki Ütősegyüttes alapítója és vezetője, növendékeivel rendszeresen koncertezik Tárnokon, térségében és Budapesten.

Tornóczky Ferenc: gitáros, zeneszerző, a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatóhelyettese, gitár és zenekari gyakorlat tanára. Tagja volt korábban a Deák Bill Blues Band, P-Mobil, valamint a Hobo és Bandája zenekaroknak. Jelenleg a Garami Funky Stuff és saját induló projektjének zeneszerzője, gitárosa.


Ők kapták az idei Zenetanári díjakat – a legkomolyabb zenetanárok ők:


Bali János: furulyaművész, karnagy, zenetörténész, zeneszerző, a Budapest Improvisers Orchestra tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi Egyetem és a Moholy Nagy Művészeti Egyetem oktatója.

Holló Aurél: az Amadinda együttes, az UMZE Kamaraegyüttes tagja, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium klasszikus ütőhangszer és kamarazene tanára, zeneszerző.

Horn András: klarinétművész, nyugalmazott klarinét és kamarazene tanár, a középiskolai fúvóskamarazene-oktatás tanterv társszerzője. 1987-től a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumban tanít, 2010-től a fúvós -tanszak, 2013-tól a kamarazene-tanszak, valamint az Új Zenei Projekt vezetője. Alapító tagja volt a Trio D’Echo, Intermoduláció együttes, Componensemple, UMZE Kamaraegyüttes és az Új Harmónia Fúvósegyüttesnek. A hódmezővásárhelyi Augusztusi Zenei Napok klarinétkurzus vezetője.

Romos Zsolt: fuvolaművész-tanár, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti kar egyetemi docense, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvola főtárgy szakképzésért felelős oktató és gyakorlatvezető, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium művésztanára, fúvós tanszakvezetője.

Szakály Ágnes: a Tóth Aladár Zeneiskola és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola nyugalmazott tanára. A kortárs magyar cimbalommuzsika egyik legismertebb tolmácsolója. A tanítás mellett koncertezett Európa valamennyi országában, valamint Japánban, Mexikóban, Ázsiában és az Egyesült Államokban.

Szilvágyi Sándor (posztumusz díjazott): gitárművész, tanár. A magyar gitáros közösség meghatározó tagja idén, 57 évesen hunyt el. 1990–1997 között a Debreceni Zeneművészeti Főiskola gitártanára, 1996-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium gitártanszakának tanára, haláláig tanszékvezetője, a gitároktatás budapesti szakfelügyelője volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem -n gitár módszertant oktatott, 2009-től a PTE Művészeti Kar gitár- és kamarazene tanára volt. Számos mesterkurzust tartott itthon és külföldön, előadóként többek közt Bath, Berlin, Belgrád, Pozsony, Delhi, Bécs, Zágráb koncerttermeiben lépett föl.

A jazztől a rockig, a népi zenétől a klasszikus filharmonikusokig mindenkit díjazott a zenészek jogvédője!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Ők is ott lesznek a Lövérek rétjein

Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

Teljes a Volt-utód SopronFest programja, exkluzív fellépések színesitik a programot Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok,

A Fonogram '24 nyertesei

Ők lettek az idei Fonogram-díj nyertesei

Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram – Magyar Zenei Díjakat. A díjhoz saját nap dukál. így a

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.