Keresés
Close this search box.

Megújult Fonogram-díjakat adnak át szombaton

Fonogram magyar zenei díj 2021
Április 24-én adják oda a Fonogram-díjakat, a díjátadót online lehet követni!

Szó szerint új plasztikát kapnak azok, akik április 24-én megkapják a Fonogram-díjátadón a díjaikat.

A sokszínű zenei paletta művészeinek sokszínű díj jár – ez idén szó szerint is teljesül, hála a megújított Fonogram-díjnak, melyet az április 24-i Fonogram-nap nyertes előadói már szombaton a kezükben tarthatnak!

Szó szerint vadonatúj díjat kapnak az idei Fonogram-nyertesek: a MAHASZ 2020 decemberében hirdetett művészeti pályázatot a Fonogram – Magyar Zenei Díj nyerteseinek átadandó díjtárgy megújítására, melyben azt kérték, hogy a pályamű az aktuális zenei trendekre reflektáljon, miközben formája, üzenete időtálló, a közel három évtizedes múltra visszatekintő zenei szakmai díjhoz méltó legyen. A felhívásra 24 pályázó jelenetkezett. Közülük egy háromfős szakmai zsűri, valamint Szűts László, a MAHASZ elnöke választotta ki a befutót.

Üveg, pengető és a Fonogram által képviselt zenei világ sokszínűsége – ez alkot egy egységet a díjban. És hogyan tetszik mindez a díjat kiválasztó zsűritagoknak?

Vizi Kata (művészeti vezető, Ybl Budai Kreatív Ház): – Sipos Balázs alkotása letisztult, izgalmas, elegáns, mégis vagány, fiatalos, eközben kortalan. Tökéletes választás, hiszen finoman, de érthetően fogalmazza újra a pengetőt a képzőművészet nyelvén, miközben a Fonogram-díj arculati elemei is könnyen beazonosíthatók.

fonogram mahasz
A megújult Fonogram-díj. Kép: MAHASZ

Gálhidy Péter (Munkácsy-díjas szobrászművész, Magyar Képzőművészeti Egyetem): – Sipos Balázs munkája mindazt tartalmazza, amit egy díjplasztikától elvárhatunk. Egyszerre innovatív, elegáns, a tematikára fokuszáló, szép arányú tárgy. A fény kiemelt szerepe a legjobb választás volt egy szerteágazó műfajú zenei díj sokszínűségének megjelenítésére. Emblematikus volta ellenére, érzékeny plasztikai tartalmakat sem nélkülöző terv.

Lipóczki Ákos Levente (DLA, rektori megbízott, egyetemi docens, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem): – Sipos Balázs üvegtervező alkotása progresszív és kortárs megoldást ad arra a kihívásra, mely során a zene sokszínűsége, érzékenysége, megfoghatatlansága egyszerre tükröződik, illan vagy hasít a retinánkba a díj által. A pályamunka emellett egy finom gesztussal magában foglalja a sztárság, a tehetség ikonját, melyet diszkréten, de egyértelműen közvetít a díjazott számára.

Azt, hogy hogyan készült az új díj, ezen a videón lehet megtekinteni.

Rendezvény | Magyarzene.eu

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt