Keresés
Close this search box.

Ez a nap a cigányzenéről fog szólni!

Cigány zenészek egy 2. világháború előtti magyarországi étteremben
A cigányság az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje...

Bő két hét múlva hétfőn mindenki a cigányzenét fogja ünnepelni!

A cigány kultúra sokszínűségét ünneplik augusztus 8-án három helyszínen. A cigány dal napját először szervezik meg; ingyenes koncertek lesznek az óbudai Kobuci Kertben, Nagyecseden és Vaján.

Bangó Margit, a Romengo Lakatos Mónikával és vendégeivel, Roby Lakatos, a Kanizsa Csillagai, Fekete Bori és Szinetár Dóra 19 órától lép színpadra a rendezvény fő helyszínén, a Kobuci Kertben augusztus 8-án – tájékoztatta Rostás Mihály „Mazsi” főszervező, A cigány dal napja ötletgazdája, a Romengo vezetője csütörtökön az MTI-t.

A nagyecsedi II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtárban 20 órától az Amaro Trajo & Nagyecsedi Gyöngyszemek, valamint a Karaván Família ad koncertet, a Vajai Művelődéi Ház és Könyvtárban 19 órától a Harmónia Folk Band, valamint a Ham ko Ham hallható.

A cigány dal napját a legendás észak-macedóniai cigány énekes-dalszerző, a 2016-ban elhunyt Esma Redzepova születésnapján tartják.

Rostás Mazsi hangsúlyozta, a cigány kultúra sokszínűségét cigány és nemcigány művészek részvételével ünneplik meg, és a tervek szerint a következő években Európa több városa csatlakozik az eseményhez.

Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az unió valamennyi országában, így az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje

– fogalmazott a főszervező.

Kitért arra, hogy kultúrájuk tükrözi a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait is a spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét. Hozzátette: együttélésben a magyar nemzettel alakult ki az éttermi cigányzene, az oláh-cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene.

Rostás Mihály “Mazsi” az elmúlt évtizedekben négy kontinens több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenészeként, menedzsereként lett ismert.

Esma Redžepova-Teodosievska macedón roma énekes, dalszerző és humanitárius volt. Termékeny, több száz dalt tartalmazó repertoárja, valamint a roma kultúrához és annak népszerűsítéséhez való hozzájárulása miatt kapta kortársaitól és az utókortól a cigányok királynőjének becenevet. Az 1950-es évektől kezdődően kezdődő és mintegy negyven éven át tartó karrierje mellett arra is maradt ideje, hogy több tucat gyerek nevelője legyen. (A Wikipédia angol nyelvű szócikke nyomán)

A Romengo és a Nagyecsedi Fekete Szemek, három helyszín, megannyi élmény!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi

„Mint a kés a vajban” – megjelent a CSILLAGTÚRA

Március 21-én jelent meg Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi közös projektjének legújabb gyümölcse, a CSILLAGTÚRA, amely nemcsak azért különleges, mert ezúttal Péter is énekel, hanem mert a HIPERKARMA zenekar játszotta fel a zenét.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt