Ez a nap a cigányzenéről fog szólni!

Cigány zenészek egy 2. világháború előtti magyarországi étteremben
A cigányság az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje...

Bő két hét múlva hétfőn mindenki a cigányzenét fogja ünnepelni!

A cigány kultúra sokszínűségét ünneplik augusztus 8-án három helyszínen. A cigány dal napját először szervezik meg; ingyenes koncertek lesznek az óbudai Kobuci Kertben, Nagyecseden és Vaján.

Bangó Margit, a Romengo Lakatos Mónikával és vendégeivel, Roby Lakatos, a Kanizsa Csillagai, Fekete Bori és Szinetár Dóra 19 órától lép színpadra a rendezvény fő helyszínén, a Kobuci Kertben augusztus 8-án – tájékoztatta Rostás Mihály „Mazsi” főszervező, A cigány dal napja ötletgazdája, a Romengo vezetője csütörtökön az MTI-t.

A nagyecsedi II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtárban 20 órától az Amaro Trajo & Nagyecsedi Gyöngyszemek, valamint a Karaván Família ad koncertet, a Vajai Művelődéi Ház és Könyvtárban 19 órától a Harmónia Folk Band, valamint a Ham ko Ham hallható.

A cigány dal napját a legendás észak-macedóniai cigány énekes-dalszerző, a 2016-ban elhunyt Esma Redzepova születésnapján tartják.

Rostás Mazsi hangsúlyozta, a cigány kultúra sokszínűségét cigány és nemcigány művészek részvételével ünneplik meg, és a tervek szerint a következő években Európa több városa csatlakozik az eseményhez.

Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az unió valamennyi országában, így az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje

– fogalmazott a főszervező.

Kitért arra, hogy kultúrájuk tükrözi a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait is a spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét. Hozzátette: együttélésben a magyar nemzettel alakult ki az éttermi cigányzene, az oláh-cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene.

Rostás Mihály „Mazsi” az elmúlt évtizedekben négy kontinens több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenészeként, menedzsereként lett ismert.

Esma Redžepova-Teodosievska macedón roma énekes, dalszerző és humanitárius volt. Termékeny, több száz dalt tartalmazó repertoárja, valamint a roma kultúrához és annak népszerűsítéséhez való hozzájárulása miatt kapta kortársaitól és az utókortól a cigányok királynőjének becenevet. Az 1950-es évektől kezdődően kezdődő és mintegy negyven éven át tartó karrierje mellett arra is maradt ideje, hogy több tucat gyerek nevelője legyen. (A Wikipédia angol nyelvű szócikke nyomán)

A Romengo és a Nagyecsedi Fekete Szemek, három helyszín, megannyi élmény!

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

NLP zenekar

Pimasz trackhez polgárpukkasztó videó jár!

Pörgős zenei alap, fülbemászó dallamok és odamondós dalszöveg jellemzi a NLP Tulipán című dalát, amihez képileg egy legalább ennyire durván komponált videoklipet forgattak.

MattSet - Hazavágyó

Hazavágyó címmel jelent meg a MattSet új albuma

A Most vagy soha című dalukkal ismertté vált, Szakadáti Mátyás vezette MattSet Hazavágyó címmel megjelent harmadik nagylemeze két év küzdelmekkel és veszteségekkel teli történéseinek zenei lenyomata.

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.