Felfrissült zenével és új klippel tér vissza a folk szupergroup, a Chalga

Láposi Mária

Láposi Mária

Pár évnyi szünet után új videóklippel tér vissza a Chalga zenekar.

ChalgaPár évnyi szünet után új videóklippel tér vissza a Chalga zenekar. A rock, jazz, világ- és népzenei körökből jól ismert művészek szupergroupja megújult és felfrissült. A zenekar a közel-keleti ritmusszekciót elhagyva harsányabb, kevésbé folkos, de népzenei hatásokkal ötvözött popzenét játszik, és jövő tavaszra új lemezt készít. A Chalga december 5-én a budapesti Opus Jazz Clubban ad koncertet.

A Chalga története a kétezres évek közepéig nyúlik vissza. A 2006-os Sabir és a 2010-ben megjelent Erdő, erdő című nagylemezek, valamint számos fesztivállépés után a folk-világzenei együttes néhány éves szünetet tartott. A látszólagos tetszhalott állapot közben azonban a művészek nem tétlenkedek: a Chalga zenéje megújult és felfrissült, a zenekar pedig újraaktiválódott. A közel-keleti ritmusszekciót elhagyták, és most harsányabb, kevésbé folkos zenét játszanak. A megújult Chalga muzsikája már inkább minőségi popzenének tekinthető sok-sok népzenei hatással. A 2019-ben megjelent …három, négy, öt című EP régi-új dalai már a Chalga megújult irányát tükrözik, és a zenekar a legfrissebb nagylemezén dolgozik, amely a tervek szerint jövő tavasszal jelenik meg.

A Chalga igazi szupergroup, hiszen a tagjai a hazai rock, jazz, világ- és népzenei körökből jól ismert művészek. Az énekesnő a friss Junior Prima-díjas Fekete Bori, aki tudatosan építi zenei karrierjét két irányba, hiszen számos, tiszta hagyományokat ápoló formáció tagja (Dobroda, Budapest Mezőség Band), és izgatják a népzenei határterületek is (Borinka, Tárkány Művek), a tévénézők pedig a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsorban láthatták. Kuczera Barbara (hegedű, ének) népzenész, zenetanár, a Makám együttes tagja, mellette jelenleg a Triolina Folk formációban, Etnofon Zenei Társulásban zenél. Horváth Móni (szaxofonok, fuvola, kaval, ének) a jazz-tanszakon végzett, majd afrikai-, török- és arab zenét játszó együttesek mellett a magyar népzenében és a környező népek zenéjében találta meg magát igazán, évekig zenélt a Makám együttesben. Szegő Dávid (dobok) szintén a LFZE-n végzett, és számos zenekart színesít érzékeny mégis energikus játékával, mint pl. a Santa Diver, Tárkány Művek, de komponált zenét kortárs tánchoz és színdarabhoz is. Takács Szabolcsot (basszusgitár, nagybőgő) többek között a Vodku, a Pg Csoport, és a Meszecsinka zenekarokból ismerheti a közönség.  A zenekar vezetőjét, Zagyva Tamást, hosszabb jazz és jazz-rock előélet után szippantotta be a népzene és a népzenéből építkező zenei világ, ennek eredménye a Chalga.

A zenekar két CD-t adott ki 2006-ban és 2010-ben, számos koncertet adott és tévéfelvétel is készült velük, majd 2012-ben a zenekarvezető pár évre külföldre költözött. A Chalga a hazaérkezése után, 2018-ban indult újra.

A megújult hangzásból ízelítőt kaphat a közönség a zenekar új videóklipjéből, amelynek Révészem a címe. A dal a magyar népzenében és a görög mitológiában is ismert alvilági révész-allegóriát dolgozza fel, Kharónt, aki a bűnös lelkeket segíti át az élők és a holtak világát elválasztó folyón.

A Chalga zenéjét élőben december 5-én a budapesti Opus Jazz Clubban lehet meghallgatni.

https://opusjazzclub.hu/koncertek/chalga

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Mindenünk a zene

Friss

Zenei Alkotó Műhely Oroszlányban

Zenészeket vár Oroszlányban a ZAM!

2021  július 28 -tól nyitja kapuit az oroszlányi Zenei Alkotó Műhely (röviden ZAM), mely minden szerdán 15 órára várja mindazokat akik részt vennének közös zenélésben, alkotásban, vagy szeretnék megvalósítani zenei ötleteiket.

skyabove

Felhők felett mindig kék az ég!

Ebben a számban is ugyanúgy törekednek a zenéjükkel a közönség megmozgatására, mint a személyes és univerzális problémák, és az érzelmek hullámzásának bemutatására.

The Wallkids werkfilm

Werkfilmmel jelentkezett a Wallkids

A The Wallkids zenekar leforgatta legújabb klipjét,a Hiába futsz! című dalukhoz, mégpedig nem is akárhol, hanem a kiskörei művelődési házban.

Double Rise Torockó Kistehén

Erdélyi rajongóitól is búcsúzik a Kistehén

A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre festői környezetben fekvő településen a hajnali napfelkelte után a Székelykő sziklatömbje mögött egy időre eltűnik, majd újra felkel a nap. A fesztivál három napjára hat napfelkeltét ígérnek a szervezők.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt