Keresés
Close this search box.

Újvilág Utca zenekar – Kísérletező-féle zene

Új Világ Utca zenekar
Az Újvilág Utca zenekar 2010 januárjában alakult az Újvilág utcában, Szombathelyen. Dominikkal és Bencével beszélgettünk a dalaikról, és a zenekarról.

Új Világ Utca zenekarAz Újvilág Utca zenekar 2010 januárjában alakult az Újvilág utcában, Szombathelyen. Varga Dominikkal és Doma Bencével beszélgettünk a dalaikról, a zenekarról és az eddigi sikereikről.

Meséljetek kicsit a kezdetekről! Mikor kezdtetek el együtt zenélni, illetve hogyan jött létre ez a mostani felállás?

2010-ben kezdtünk el zenélni, majd idővel cserélődtek a tagok. 2012-ben a basszusgitárosunk kilépett, akkor csatlakozott hozzánk a Bence, majd lett két dobos cserénk, és így alakult ki a mostani zenekarunk.

Kik a tagok most?

Puskás Mátyás – szólógitár; Varga Dominik – basszusgitár, ének; Doma Bence – ritmusgitár; Kárpáti Tamás – dob.

Mit gondoltok, mennyire nehéz ma érvényesülnie, ismertté és elismertté válnia egy zenekarnak? Mennyire nehéz elindulni?

Kisebb kocsmákban nem nehéz fellépéseket összehozni, de a komolyabbakhoz szerintem sok ilyet meg kell csinálnia az embernek, főleg az elején, hogy minél több helyen halljanak róla, felfigyeljenek rá. Az pedig már teljesen más dolog, hogy mennyire van igény élőzenés koncertekre. De sok szorgalom és kitartás kell ahhoz, hogy eljussunk egy bizonyos szintre, illetve elismeréshez, én úgy gondolom.

Ti hol kezdtétek? Hol léptetek fel eleinte?

Mi is kisebb kocsmákban kezdtük, Kőszegen volt az első koncertünk, aztán mikor az Agora már felfigyelt ránk, megnyíltak a lehetőségeink. Felléphettünk nagyobb zenekarok előtt, mint például a Vad Fruttik, Velőrózsák, Kafkaz vagy a Balkan Fanatik. Majd 2014-ben megnyertünk az Átjáró Fesztivált, a szombathelyi könnyűzenei tehetségkutatót. Ennek köszönhetően felléphettünk a VOLT Fesztiválon, illetve a Magyar Dal Napján Szombathelyen.

Manapság milyen gyakran léptek fel, illetve milyen rendezvényeken?

Idén nyáron ami komolyabb rendezvény, az a Savaria Karnevál lesz még, ahol talán most már minden évben fellépünk. Ezen kívül a Magyar Dal Napján szeptember első hétvégéjén. Ilyen nagyobb városi rendezvényeken sokszor van lehetőségünk fellépni, mint például nemrég a Szentivánéjen.

Újvilág kísérletező zene Melyik stílus áll a legközelebb a zenétekhez, a dalaitokhoz?

Főleg a brit rock, indie, de igazából sok minden. Egyfajta kísérletező-féle zenét játszunk, nehéz csak egy vagy két konkrét műfajba besorolni. Szeretjük a blues-t is vagy az alternatív zenét, bár erre sok minden ráhúzható, valamint mindent, ami a modern rock’n’roll.

Ki a célközönségetek?

Az a célközönségünk, aki meg szeretne hallgatni minket. Nem egy-egy korosztálynak írjuk a dalokat, illetve a zenei irányzatunkat sem úgy csiszoljuk, hogy az épp a tinédzsereknek vagy az idősebbeknek tetsszen. Tehát nincs célközönségünk, ebből a szempontból elég öncélúan csináljuk, úgy, ahogy mi akarjuk. Elsősorban nem a közönségnek írjuk a dalokat, hogy azok slágerek legyenek, hanem magáért a zenéért, annak szeretetéért csináljuk. Annak pedig kifejezetten örülünk, ha ez tetszik az embereknek.

Melyek azok a zenekarok, amik hatással voltak a zenétekre, a stílusotokra?

Eleinte a Kispál, de azt gondolom, arra minden ilyen zenekar épít. Aztán ezt ki kell nőni, hogy egy az egyben ugyanazt csináld, mint ők. Aztán talán még az Artic Monkeys, Franz Ferdinand, valamint átestünk egy ilyen Beatles-es korszakon is. Most már próbáljuk tágítani a horizontunkat, sok mindent hallgatunk, de nem akarunk rákattanni semmire, nem akarunk konkrétan semmit követni.

Ti milyen zenéket hallgattok, mi az, ami nem maradhat le az mp3 lejátszóról, telefonról?

B: Az enyémen most Radiohead van. A Matyi tudom, hogy Hiperkarmát hallgat mostanában, valamint Doors-t.

D: Én most Ricsárdgírt hallgatok, az nagyon jó zenekar. A Radiohead túl menő zenekar ahhoz, hogy hallgassam. De a Beatles-t is gyakran elővesszük, a Franz Ferdinándot pedig már említettem.

Hogy jön létre egy zeneszám? Ki írja a dalszöveget, ki a zenét?

Ez mindig máshogy történik. Valamikor egy ember írja meg az egész dalt, úgy ahogy van. A hangszerelésben pedig ki lehet bontakozni, az mindig közös munka. Néha csak egy zenei alapot hoz valaki és arra írunk dalszöveget.

Konfliktusok szoktak lenni a zenekaron belül?

A zeneírásban szerintem soha nem volt konfliktus. Pont ez a lényeg, hogy mindenki a sajátját hozza, és ha valaki vissza lenne fogva, vagy irányítva, hogy álljon a dolgokhoz, akkor az már nem lenne ugyanaz. Valahol ennek ez a lényege, hogy közösen hozzunk létre valami újat.

Forrás: Újvilág Utca zenekar – „Egyfajta kísérletező-féle zenét játszunk”

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss