Hangversenysorozattal emlékezik meg Liszt Ferencről a Zeneakadémia

A magyar zene nagyja Liszt Ferenc
Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
A Liszt születésnapi koncertek című hangversenysorozatot hagyományosan a zeneszerző okt. 22-i születésnapjához kapcsolódva szervezi a Zeneakadémia.

Borbély László, Kovács Gergely, Ránki Fülöp, Lajkó István, Farkas Gábor és Balázs János is fellép.

A Zeneakadémia minden évben ünnepi koncertekkel tiszteleg alapítója és névadója, Liszt Ferenc emléke előtt, a zeneszerző október 22-i születésnapja alkalmából. Az intézmény idén öt hangversenyből álló eseménysorozattal készül – közölte a Zeneakadémia az MTI-vel.
A Liszt Múzeumban három szóló zongorakoncert várja a közönséget. Elsőként Borbély László lép fel október 21-én, akinek műsorában a Zarándokévek című ciklus második kötetéből a Dante-szonáta, az első kötetből az Obermann völgye, valamint a h-moll szonáta szerepel. Másnap délelőtt Ránki Fülöp a Költői és vallásos harmóniák című, tíz darabból álló sorozatot játssza, délután pedig Lajkó István koncertjén a Glanes de Woronince, a Tarantella de Dargomijski, a Zarándokévek második kötetéből a három Petrarca-szonett, továbbá a Rondeau fantastique egy spanyol témára című darabokat hallhatja a közönség.
Október 22-én a Zeneakadémia Nagytermében rendezik a sorozat fő eseményét. Farkas Gábor, az akadémia billentyűs és akkordikus hangszerek tanszékének vezetője és Balázs János, a tanszék oktatója ad koncertet egy-egy növendékük, Rozsonits Ildikó és Magyar Valentin közreműködésével. Műsorukon Liszt szóló-, négykezes és kétzongorás darabjai, valamint átiratai szólalnak meg. A koncert első részében a 2. ballada, az 1. Mefisztó-keringő, valamint kétzongorás átiratban a 2. magyar rapszódia, a Rákóczi-induló és a Les Préludes, a szünet után pedig a Patetikus koncert és szintén kétzongorás átiratban a Don Juan-parafrázis.
November 7-én, a Solti teremben Kovács Gergely, a Zeneakadémia doktorandusza ad szólókoncertet. Hangversenyének műsorán Csajkovszkij Dumka és Schumann Karnevál című kompozíciója, valamint három Liszt-mű, a Rigoletto-parafrázis, a Nagy koncertszóló és a Haláltánc szerepel.

(MTI)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.

Karácsonyi koncert Oroszlányban

3 évszázad legszebb karácsonyi dalai

Thén Róbert (ének) és Orbán Gábor (orgona) előadásában többek közt olyan dalok csendülnek fel, mint Schubert Ave Máriája, vagy az Adeste fideles.

Gorlo Volka

Gorlo Volka és a Titok, avagy a múltadban jártam

Két évvel bemutatkozó anyaguk után ismét egy kiadvánnyal örvendeztette meg közönségét a felvidéki Gorlo Volka. A Titok című album úgy mutatja meg a formáció újabb oldalát, hogy közben hű marad a csapat jól ismert zeneiségéhez.