Hangversenysorozattal emlékezik meg Liszt Ferencről a Zeneakadémia

A magyar zene nagyja Liszt Ferenc
Z. László

Z. László

Kommunikátor, zenekritikus.
A Liszt születésnapi koncertek című hangversenysorozatot hagyományosan a zeneszerző okt. 22-i születésnapjához kapcsolódva szervezi a Zeneakadémia.

Borbély László, Kovács Gergely, Ránki Fülöp, Lajkó István, Farkas Gábor és Balázs János is fellép.

A Zeneakadémia minden évben ünnepi koncertekkel tiszteleg alapítója és névadója, Liszt Ferenc emléke előtt, a zeneszerző október 22-i születésnapja alkalmából. Az intézmény idén öt hangversenyből álló eseménysorozattal készül – közölte a Zeneakadémia az MTI-vel.
A Liszt Múzeumban három szóló zongorakoncert várja a közönséget. Elsőként Borbély László lép fel október 21-én, akinek műsorában a Zarándokévek című ciklus második kötetéből a Dante-szonáta, az első kötetből az Obermann völgye, valamint a h-moll szonáta szerepel. Másnap délelőtt Ránki Fülöp a Költői és vallásos harmóniák című, tíz darabból álló sorozatot játssza, délután pedig Lajkó István koncertjén a Glanes de Woronince, a Tarantella de Dargomijski, a Zarándokévek második kötetéből a három Petrarca-szonett, továbbá a Rondeau fantastique egy spanyol témára című darabokat hallhatja a közönség.
Október 22-én a Zeneakadémia Nagytermében rendezik a sorozat fő eseményét. Farkas Gábor, az akadémia billentyűs és akkordikus hangszerek tanszékének vezetője és Balázs János, a tanszék oktatója ad koncertet egy-egy növendékük, Rozsonits Ildikó és Magyar Valentin közreműködésével. Műsorukon Liszt szóló-, négykezes és kétzongorás darabjai, valamint átiratai szólalnak meg. A koncert első részében a 2. ballada, az 1. Mefisztó-keringő, valamint kétzongorás átiratban a 2. magyar rapszódia, a Rákóczi-induló és a Les Préludes, a szünet után pedig a Patetikus koncert és szintén kétzongorás átiratban a Don Juan-parafrázis.
November 7-én, a Solti teremben Kovács Gergely, a Zeneakadémia doktorandusza ad szólókoncertet. Hangversenyének műsorán Csajkovszkij Dumka és Schumann Karnevál című kompozíciója, valamint három Liszt-mű, a Rigoletto-parafrázis, a Nagy koncertszóló és a Haláltánc szerepel.

(MTI)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Palágyi Ildikó

Palágyi Ildikó: Körbeér

A kislemez Palágyi Ildikó – énekes-dalszerző – legszemélyesebb megéléseibe, történeteibe enged betekintést. Az album címadó dalához a saját teraszukon forgattak „home session” videót.

Napfonat

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó Napfonat. Az őselemek köré épülő album gondolata már önmagában izgalmas.

Vörös Renátó

Vörös Renátó – Nap

Remeteévek és Skócia meghódítását követően jelent meg Vörös Renátó második szóló nagylemeze: Nap címmel.

Fonó Budai Zeneház

Az Ektar, Tóth Viktor és a Canarro a Fonóban

Világzene, kamarazene és improvizatív dzsessz is szerepel a Fonó Budai Zeneház kínálatában. Május második felében a fellépők között lesz az Ektar, Tóth Viktor és a Canarro is – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.