Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
Nekünk zenerajongó nézőknek Magyarországon a populáris műfajban egy igazi zenei megmérettető műsor maradt; A DAL. Olyan kevésbé ismert zeneszerzők, előadók produkcióit is hallhatjuk, mint - #yeahla ft. Eszes Viki -

 

Yeahla 1 szó mint száz Nekünk zenerajongó nézőknek Magyarországon a populáris műfajban egy igazi zenei megmérettető műsor maradt; A DAL. Természetesen a többi is igen magas színvonalú, de néha az az érzésem azok inkább már a kabaré műfajába tartoznak. (Erre persze a zsűri és a szerkesztők is rájátszanak.)

Szóval maradjunk a DALnál, melyre idén több mint 350 mű érkezett, a kiírásnak megfelelően olyan előadóktól, kiknek már elindult zenei karrierje. Az előzsűri kiválasztotta a magyar válogató 30 résztvevőjét. Kiváló alkotások, produkciók, mégis csalódott vagyok egy kicsit, egyrészt mert több, sokunk által is kedvelt előadó úgy tűnik nem vette elég komolyan a kihívást (legalábbis hallottunk már tőlük kreatívabb dalokat is), másrészt pedig nem vagyok benne biztos, hogy az lebegett minden induló szeme előtt, hogy a nyertes egy nemzetközi megmérettetésen fog részt venni. 1 Szó Mint 100, kicsit hiányolom azt a plusz „bummot”, kreativitást, kiugró zenei hangzást, ami az Eurovíziós Dalfesztivál megnyeréséhez szükséges. Nyerjük már meg egyszer! (Na jó, az utóbbi években sem kellett szégyenkeznünk és várhatóan jövőre sem kell.)

Magyarország kis ország, így ahhoz, hogy valaki ismert legyen, számait a rádiók is játsszák, könnyen befogadható, populáris és lehetőleg elektronikusan hangszerelt dalokra van szüksége. Tisztában van ezzel Jelasity Péter (azaz Jela, vagyis #yeahla) is.  Igen, megkérdeztem tőle, hogy egy jazz szaxofon tanár, mit keres az elektronikus zene világában. Nem titkolta, hogy mint mindenki más a szakmában, Ő is szeretne minél ismertebb lenni, a fő ok mégsem ez volt: egyszerűen mint zenésznek, zeneszerzőnek, zenetanárnak nem kell kizárólag egy műfajhoz ragaszkodnia és a gépzenének is megvannak a szépségei, érdekességei. (Bajban is lennénk, ha a képzett zenészek elzárkóznának a számítógép adta lehetőségek elől.)

1 Szó Mint 100; A DAL az a „fórum”, ahol profi zenészek („veszteni való nélkül”) megmérettethetik új műveiket. Péterék túl vannak az első szűrőn, bekerültek a válogatóba, Január 20 -tól szurkolhatunk nekik. Helyzetük nem könnyű, a közönség leginkább „régi” kedvenceikre szavaz, Én azonban bízom a Magyarok fülében és a profi zsűriben (bárki nyerjen is).

Annak ellenére, hogy vannak komolyabb hangvételű művek, nálam az adott kritériumok alapján egyértelműen esélyes Dal:


#yeahla a Facebookon: https://www.facebook.com/yeahlamusic/

Még pár szó Péterről:

  • Általa írt BKV szlogen:  “BKV. Nyomokban mogyorót tartalmazhat.”
  • Legismertebb munkássága: Ghymes – szaxofonok, fuvola, furulya, kórus
  • Nem semmi: Jazzbarokk
  • Ki ne hagyd élőben: Spencer Hill Magic Band

…folyt.köv.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Drevko faldekoráció, kép

A falon lévő képek kialakítják a belső teret

A belső tér kialakításakor nagy hangsúlyt fektetünk a bútorokra, a színekre, a kiegészítőkre és az általános megjelenésre. Azok a dekorációk, amelyek láthatatlanok, mégis a legnagyobb figyelmet keltik fel, a képek.

Gorlo Volka

Gorlo Volka és a Titok, avagy a múltadban jártam

Két évvel bemutatkozó anyaguk után ismét egy kiadvánnyal örvendeztette meg közönségét a felvidéki Gorlo Volka. A Titok című album úgy mutatja meg a formáció újabb oldalát, hogy közben hű marad a csapat jól ismert zeneiségéhez.