Keresés
Close this search box.
Picture of Z. László

Z. László

Kommunikátor - Onmediaweb
Nekünk zenerajongó nézőknek Magyarországon a populáris műfajban egy igazi zenei megmérettető műsor maradt; A DAL. Olyan kevésbé ismert zeneszerzők, előadók produkcióit is hallhatjuk, mint - #yeahla ft. Eszes Viki -

 

Yeahla 1 szó mint száz Nekünk zenerajongó nézőknek Magyarországon a populáris műfajban egy igazi zenei megmérettető műsor maradt; A DAL. Természetesen a többi is igen magas színvonalú, de néha az az érzésem azok inkább már a kabaré műfajába tartoznak. (Erre persze a zsűri és a szerkesztők is rájátszanak.)

Szóval maradjunk a DALnál, melyre idén több mint 350 mű érkezett, a kiírásnak megfelelően olyan előadóktól, kiknek már elindult zenei karrierje. Az előzsűri kiválasztotta a magyar válogató 30 résztvevőjét. Kiváló alkotások, produkciók, mégis csalódott vagyok egy kicsit, egyrészt mert több, sokunk által is kedvelt előadó úgy tűnik nem vette elég komolyan a kihívást (legalábbis hallottunk már tőlük kreatívabb dalokat is), másrészt pedig nem vagyok benne biztos, hogy az lebegett minden induló szeme előtt, hogy a nyertes egy nemzetközi megmérettetésen fog részt venni. 1 Szó Mint 100, kicsit hiányolom azt a plusz “bummot”, kreativitást, kiugró zenei hangzást, ami az Eurovíziós Dalfesztivál megnyeréséhez szükséges. Nyerjük már meg egyszer! (Na jó, az utóbbi években sem kellett szégyenkeznünk és várhatóan jövőre sem kell.)

Magyarország kis ország, így ahhoz, hogy valaki ismert legyen, számait a rádiók is játsszák, könnyen befogadható, populáris és lehetőleg elektronikusan hangszerelt dalokra van szüksége. Tisztában van ezzel Jelasity Péter (azaz Jela, vagyis #yeahla) is.  Igen, megkérdeztem tőle, hogy egy jazz szaxofon tanár, mit keres az elektronikus zene világában. Nem titkolta, hogy mint mindenki más a szakmában, Ő is szeretne minél ismertebb lenni, a fő ok mégsem ez volt: egyszerűen mint zenésznek, zeneszerzőnek, zenetanárnak nem kell kizárólag egy műfajhoz ragaszkodnia és a gépzenének is megvannak a szépségei, érdekességei. (Bajban is lennénk, ha a képzett zenészek elzárkóznának a számítógép adta lehetőségek elől.)

1 Szó Mint 100; A DAL az a “fórum”, ahol profi zenészek (“veszteni való nélkül”) megmérettethetik új műveiket. Péterék túl vannak az első szűrőn, bekerültek a válogatóba, Január 20 -tól szurkolhatunk nekik. Helyzetük nem könnyű, a közönség leginkább “régi” kedvenceikre szavaz, Én azonban bízom a Magyarok fülében és a profi zsűriben (bárki nyerjen is).

Annak ellenére, hogy vannak komolyabb hangvételű művek, nálam az adott kritériumok alapján egyértelműen esélyes Dal:


#yeahla a Facebookon: https://www.facebook.com/yeahlamusic/

Még pár szó Péterről:

  • Általa írt BKV szlogen:  “BKV. Nyomokban mogyorót tartalmazhat.”
  • Legismertebb munkássága: Ghymes – szaxofonok, fuvola, furulya, kórus
  • Nem semmi: Jazzbarokk
  • Ki ne hagyd élőben: Spencer Hill Magic Band

…folyt.köv.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Amanna

Nemrég jelent meg Amanna Valamiér című dala

Amanna magyar énekesnő, dalszerző. Generációjának izgalmas új művésze, egyedi előadásmóddal, és zeneiséggel. Legutolsó megjelenése, melynek címe Valamiér’ egy párkapcsolat végének fájdalmas emlékeit dolgozza fel.

HOCUSPONY

Megjelent az Abrakadabra a Hocuspony -tól

A budapesti székhelyű HOCUSPONY nem hagyott sok időt a lacafacára, rögtön az első évükben megjárták szinte az összes nevesebb fővárosi klubot az A38-tól egészen az Akvárium Klub Nagyhalljáig.

Fonogram -Magyar Zenei Díj

Megvannak a 2024-es Fonogram-jelöltek!

2024. április 27-én, szombaton a Fonogram-nap keretében derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a 18+1 kategóriában odaítéltFonogram -Magyar Zenei Díjat.

Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi

„Mint a kés a vajban” – megjelent a CSILLAGTÚRA

Március 21-én jelent meg Bérczesi Róbert és Müller Péter Sziámi közös projektjének legújabb gyümölcse, a CSILLAGTÚRA, amely nemcsak azért különleges, mert ezúttal Péter is énekel, hanem mert a HIPERKARMA zenekar játszotta fel a zenét.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt