Magyar cimbalom hódít a törököknél

cimbalom zene
magyarzene

magyarzene

Az egyedi népzene és világzene osztatlan sikert aratott a Magyar Nap szervezőinek körében, így interjura hívták a csapatot a magyarországi török intézetbe a Yunus Emre Institutba, Budapesten az Andrássy útra.

cimbalom zeneTöbb millió ember nézte a Cimbaliband-et a török TRT nemzeti televízióban.

Többször járt már Törökországban a zenekar, idén márciusban azonban nem személyesen, hanem a török köztelevízió, a TRT segítségével. A közel 4 órás műsor azon együttműködési megállapodás eredményeként került képernyőre, melyet tavaly kötött egymással a magyar és a török közmédia vezetője.

Október végén a magyarországi török nap alkalmából isztambuli forgatócsoport is járt nálunk, akik kulturális szempontból kerestek török-magyar kapcsolódási pontokat. Unger Balázs, az együttes vezetője 2010-ben közreműködött egy EU-s pályázati projektben. Összeállt egy olyan zenekar, melynek gyökerét török zenészek alkották portugál, olasz és magyar zenészekkel kiegészítve. Magyarországot Gera Attila a Magyar Állami Népi Együttes tárogató művésze és Unger Balázs a Cimbaliband vezetője, cimbalmosa képviselte. Ankarában, Çorumban és Isztambulban adtak koncertet. A zenei élmény hatására készített a Cimbaliband rengeteg olyan feldolgozást, amiben török zenei alapokat használtak.

Geri a Yunus Emre institutbanA török forgatócsoport a népszerű internetes videómegosztón, a Youtube-on talált rá a Cimbaliband Vágy (Sehnaz longa) című feldolgozásra, majd több dalt is meghallgattak az együttestől. Az egyedi népzene és világzene osztatlan sikert aratott a Magyar Nap szervezőinek körében, így interjura hívták a csapatot a magyarországi török intézetbe a Yunus Emre Institutba, Budapesten az Andrássy útra. A zenekar képviseletében Unger Gergő többek között arról beszélt, hogy miként kerültek kapcsolatba a török zenével és hogyan ötvözték a magyar népzenével. Utalt Bartók Béla munkásságára, török zenei gyűjtésére, a két nép közös történelmének köszönhető kulturális összefonódásokra.

Az interjú a törökországi magyar nap alkalmából március 15-én került először adásba a TRT (Török köztelevízió) csatornáján, majd később április elején is műsorra tűzték a Magyar nap felvételeit. Az 5-6 millió néző a Cimbaliband Hullámvasút c. klipjét is megismerhette.

A zenekar a jövőben is nagy hangsúlyt kíván fektetni a török kapcsolatok ápolására, terveik között szerepel a magyar autentikus zenei kultúra népszerűsítése koncerteken, világzenei fesztiválokon.

A felvétel visszanézhető az alábbi linken:

http://www.trt.net.tr/Anasayfa/vod.aspx?tur=tv&sk=db88a4ef-f1a7-4902-93bf-d37497ae373d&sg=8ced8267-9a0d-4b18-aa85-ebc35217488c

 2:36:35-től a beszélgetés, 3:31:45-től a Hullámvasút című klip látható.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Mindenünk a zene

Friss

Zenei Alkotó Műhely Oroszlányban

Zenészeket vár Oroszlányban a ZAM!

2021  július 28 -tól nyitja kapuit az oroszlányi Zenei Alkotó Műhely (röviden ZAM), mely minden szerdán 15 órára várja mindazokat akik részt vennének közös zenélésben, alkotásban, vagy szeretnék megvalósítani zenei ötleteiket.

skyabove

Felhők felett mindig kék az ég!

Ebben a számban is ugyanúgy törekednek a zenéjükkel a közönség megmozgatására, mint a személyes és univerzális problémák, és az érzelmek hullámzásának bemutatására.

The Wallkids werkfilm

Werkfilmmel jelentkezett a Wallkids

A The Wallkids zenekar leforgatta legújabb klipjét,a Hiába futsz! című dalukhoz, mégpedig nem is akárhol, hanem a kiskörei művelődési házban.

Double Rise Torockó Kistehén

Erdélyi rajongóitól is búcsúzik a Kistehén

A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre festői környezetben fekvő településen a hajnali napfelkelte után a Székelykő sziklatömbje mögött egy időre eltűnik, majd újra felkel a nap. A fesztivál három napjára hat napfelkeltét ígérnek a szervezők.

Mit hoz a véletlen

Neked sorsolt