Keresés
Close this search box.

Magyar cimbalom hódít a törököknél

cimbalom zene
Az egyedi népzene és világzene osztatlan sikert aratott a Magyar Nap szervezőinek körében, így interjura hívták a csapatot a magyarországi török intézetbe a Yunus Emre Institutba, Budapesten az Andrássy útra.

cimbalom zeneTöbb millió ember nézte a Cimbaliband-et a török TRT nemzeti televízióban.

Többször járt már Törökországban a zenekar, idén márciusban azonban nem személyesen, hanem a török köztelevízió, a TRT segítségével. A közel 4 órás műsor azon együttműködési megállapodás eredményeként került képernyőre, melyet tavaly kötött egymással a magyar és a török közmédia vezetője.

Október végén a magyarországi török nap alkalmából isztambuli forgatócsoport is járt nálunk, akik kulturális szempontból kerestek török-magyar kapcsolódási pontokat. Unger Balázs, az együttes vezetője 2010-ben közreműködött egy EU-s pályázati projektben. Összeállt egy olyan zenekar, melynek gyökerét török zenészek alkották portugál, olasz és magyar zenészekkel kiegészítve. Magyarországot Gera Attila a Magyar Állami Népi Együttes tárogató művésze és Unger Balázs a Cimbaliband vezetője, cimbalmosa képviselte. Ankarában, Çorumban és Isztambulban adtak koncertet. A zenei élmény hatására készített a Cimbaliband rengeteg olyan feldolgozást, amiben török zenei alapokat használtak.

Geri a Yunus Emre institutbanA török forgatócsoport a népszerű internetes videómegosztón, a Youtube-on talált rá a Cimbaliband Vágy (Sehnaz longa) című feldolgozásra, majd több dalt is meghallgattak az együttestől. Az egyedi népzene és világzene osztatlan sikert aratott a Magyar Nap szervezőinek körében, így interjura hívták a csapatot a magyarországi török intézetbe a Yunus Emre Institutba, Budapesten az Andrássy útra. A zenekar képviseletében Unger Gergő többek között arról beszélt, hogy miként kerültek kapcsolatba a török zenével és hogyan ötvözték a magyar népzenével. Utalt Bartók Béla munkásságára, török zenei gyűjtésére, a két nép közös történelmének köszönhető kulturális összefonódásokra.

Az interjú a törökországi magyar nap alkalmából március 15-én került először adásba a TRT (Török köztelevízió) csatornáján, majd később április elején is műsorra tűzték a Magyar nap felvételeit. Az 5-6 millió néző a Cimbaliband Hullámvasút c. klipjét is megismerhette.

A zenekar a jövőben is nagy hangsúlyt kíván fektetni a török kapcsolatok ápolására, terveik között szerepel a magyar autentikus zenei kultúra népszerűsítése koncerteken, világzenei fesztiválokon.

A felvétel visszanézhető az alábbi linken:

http://www.trt.net.tr/Anasayfa/vod.aspx?tur=tv&sk=db88a4ef-f1a7-4902-93bf-d37497ae373d&sg=8ced8267-9a0d-4b18-aa85-ebc35217488c

 2:36:35-től a beszélgetés, 3:31:45-től a Hullámvasút című klip látható.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss