Jogdíjmentes hangeffektusok letöltése és használata

Dreamstime mp3 kép
A közönségéhez és a videótartalomhoz igazodó zene kiválasztása kulcsfontosságú az új ügyfelek megnyeréséhez és a tartós márkahűség előmozdításához.

A tökéletes szám megtalálása azonban csak a csata fele – a másik ugyanilyen fontos fele az alapvető zenei licencek megértése, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a dalokat és hangeffektusokat legálisan használja. Hiába kapsz egy dalt „ingyen”, csak azért, hogy a végén kifizess egy ügyvédet, hogy megvédjen téged egy szerzői jog megsértése miatt.
A különböző zenei licencek eltérő költségvetést és felhasználási eseteket tesznek lehetővé. A jogi problémák elkerülése mellett fontos megérteni a licenceket, hogy gyorsan (és magabiztosan) eldönthesse, melyik a legésszerűbb egy projekt számára. Például, ha szüksége van egy konkrét top 10-es találatra, nagy valószínűséggel megszerezheti azt Creative Commons licencen keresztül, de nem ingyenesen, nyilvánosan.

1. Public Domain
Mivel nem védettek szerzői joggal, a köztulajdonban lévő tartalom ingyenes letöltésként elérhető személyes és kereskedelmi célokra egyaránt. Ezek a „kötelező láncok nélkül” letöltések – újrakeverheti, megoszthatja őket, és többször is felhasználhatja anélkül, hogy jogi vagy pénzügyi problémák miatt aggódna. Hurrá!

2. Jogdíjmentes
A jogdíj egy olyan kifizetés, amelyet minden alkalommal fizetnek, amikor egy tartalom felhasználásra kerül. Tehát a jogdíjmentes háttérzene azt jelenti, hogy nem kell ismétlődően fizetni a dalokért (erről általában a zenét szolgáltató szervezet gondoskodik). Előre kell azonban fizetnie – de ezután addig használhatja a dalt, ameddig csak akarja. A jogdíjmentes zene személyes és kereskedelmi célokra használható fel.

3. Creative Commons
A Creative Commons egy nonprofit szervezet, amely ingyenes, szabványos szerzői jogi licencekhez kínál hozzáférést a tartalomkészítőknek. Az alkotók viszont elismerést kapnak munkájukért, amit aztán ingyenesen megoszthatnak és felhasználhatnak. Ez egy win-win!

Kereskedelmi használat
Nevezd meg (CC BY): A dalt mindaddig használhatod, amíg megjelölöd az alkotót, hivatkozol a CC-licencre, és megjegyzed, hogy történt-e módosítás az eredeti tartalomban.
Attribution-ShareAlike (CC BY-SA): Használhatja a dalt mindaddig, amíg feltünteti az alkotót, hivatkozik a CC licencre, megjegyzi, hogy történt-e változtatás az eredeti tartalomban, és az új művet ugyanazzal a CC-licenccel, ill. egy kompatibilis.
Attribution-NoDerivs (CC BY-ND): A dalt mindaddig használhatod, amíg megjelölöd az alkotót, hivatkozol a CC-licencre, és megjegyzed, hogy történt-e módosítás az eredeti tartalomban. Ha módosítja az eredeti tartalmat, nem oszthatja meg nyilvánosan az új művet.

Nem kereskedelmi célú felhasználás
Nevezd meg – nem kereskedelmi célú (CC BY-NC): A dalt nem üzleti célokra használhatod, feltéve, hogy feltünteted az alkotót, hivatkozást adsz a CC-licenchez, és megjegyzi, hogy az eredeti tartalom módosítása történt-e.
Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY-NC-SA): Felhasználhatja a dalt nem üzleti célokra, feltéve, hogy feltünteti az alkotót, hivatkozást ad a CC licencre, megjegyzi, hogy történt-e módosítás az eredeti tartalomban, és licencet ad. az új mű ugyanazzal a CC licenccel vagy egy kompatibilis licenccel.Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND): A dalt nem üzleti célokra használhatod, feltéve, hogy feltünteted az alkotót, hivatkozást adsz a CC-licenchez, és megjegyzi, hogy az eredeti tartalomban történt-e módosítás. Ha módosítja az eredeti tartalmat, nem oszthatja meg nyilvánosan az új művet.

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss