Keresés
Close this search box.

A legnépszerűbb, legtöbbet streamelt előadó

Azahriah - Téveszmék
A magyarországi digitális zenefogyasztás legfontosabb trendjeiről készített kutatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A nemrég közzétett tanulmányból kiderül, hogy itthon a magyar zenéket többen hallgatják, mint a külföldit.

Magyar vagy külföldi zenét hallgatnak többet a magyarok? Kik a legnépszerűbb nemzetközi és magyar előadók a digitális streamingplatformokon itthon és külföldön, melyek a leghallgatottabb dalok globálisan és Magyarországon? Mások mellett ezekre keresett választ a kutatás – tájékoztatta az NMHH kedden az MTI-t.
Az onlineplatformok.hu oldalon közzétett tanulmányban a kutatók a Spotify-ról és a YouTube-ról  2019. február 7. és 2023. március 2. között letöltött, heti top100 dalt tartalmazó listák – a globális és magyar listák, illetve a kelet-közép-európai és nagyobb magyar diaszpórával rendelkező országok listái – elemzéseire alapozva tettek megállapításokat.
Eszerint a Spotify-on 2022 második negyedévétől kezdve több magyar zenét streameltek a hallgatók, mint külföldit. A YouTube-on pedig az egész vizsgált időszakban a magyar lejátszási mennyiségekből volt több a magyar listákon.
A vizsgált időszakban az összes lejátszási mennyiség alapján összeállított top20 leghallgatottabb előadó listája a YouTube-on kizárólag magyar előadókból állt össze. Bár a magyar számok kiugróak, maga a tendencia nem magyar sajátosság, illeszkedik az úgynevezett glokalizáció, azaz helyi digitális tartalmak felé fordulás trendjéhez.
A zenék terjedésében ma már meghatározó a vizuális média és a platformközi interakciók – írták, hozzátéve, a legfontosabb ilyen platform a TikTok, amely ugyan elsődlegesen nem zenei felület, de a zenei tartalmak ott befutott karrierje rendkívül nagy hatással van a két vezető zenei platformon való hallgatottságára. A közlemény kiemelte: az úgynevezett TikTok-trendekre azért érdemes figyelni, mert egyre több esetben éppen az áll egy dal vagy előadó – a két vezető zenei platformon való – felívelése mögött, hogy a tiktokos közönség felkapja a dal egy részletét, majd ezt követően az egész dalt meghallgatni kívánók a Spotify-ra vagy a YouTube-ra mennek tovább.
A legnépszerűbb, legtöbbet streamelt előadó a 21 éves énekes-dalszerző, Azahriah (Baukó Attila). A Magyarországon legtöbbet streamelt magyar előadó nem azonos az összességében (azaz Magyarországon kívül is) legtöbbet streamelt magyar előadóval. Ez az előadó Nateki, akinek a valódi személyazonossága nem ismert, de legnépszerűbb száma, a Playamanéval közös Midnigyt a Spotify-on 2023 júniusáig több mint 170 millió streamet halmozott fel, valamint a YouTube-on 43 millió megtekintést. Nateki havi hallgatóinak száma a Spotify-on meghaladja a 3,6 milliót.
A legtöbbet streamelt “külföldi” előadó a YouTube-on az erdélyi Bagossy Brothers Company zenekar. A közlemény hangsúlyozza: a zenekar nemcsak azzal lóg ki a top előadók sorából, hogy nem hiphopot, hanem a jelenlegi trendek szerint a fősodorból kiszoruló pop-rockot játszik, hanem azzal is, hogy nem magyarországi, hanem erdélyi előadó. A zenekar főleg a YouTube-on vált nagyon népszerűvé a vizsgált időszakban. Bár az Olyan ő című számuk kivételesen nagy karriert futott be, abban is rekorderek, hogy “külföldiként” a legtöbb, összesen huszonkét egyedi dallal kerültek fel a listákra.

(MTI)

Oszd meg kérlek, ha tetszett!

Mindenünk a zene

Friss

Vitorlás kötél

Vitorlás kötélzet: átfogó útmutató (X)

A hajókötélzet megfelelő használata nélkül a vitorlás hajók irányítása és működtetése gyakorlatilag lehetetlen lenne. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a vitorlás kötelek rendszerének alapjait, főbb elemeit, karbantartását, biztonsági előírásait, valamint a megfelelő kötélzet kiválasztását és vásárlását.